Orele suplimentare, numai cu acordul salariatului

242
"E legal ca un salariat care nu poate să stea peste program la muncă pentru că nu a fost plătit, să fie dat afară dacă nu are alte abateri, sancțiuni, ceva de genul?" (A. Nistor)

Având în vedere că munca suplimentară ar trebui să se plătească, se presupune că este în interesul salariatului să presteze peste durata normală a timpului de muncă săptămânal. Chiar și astfel puse lucrurile, specialista în probleme de muncă, Manuela Marcu ne-a spus că munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului. Excepție fac doar situațiile de forță majoră sau lucrările urgente destinate prevenirii unor accidente ori înlăturării riscurilor iminente ale unui accident. 

Limite. Atenție, însă, căci și când este de acord să stea peste program, legea interzice angajatului să efectueze muncă suplimentară peste limita prevăzută de Codul Muncii. Cât privește forma de plată, munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia. În asemenea condiții salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru. Când compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă, munca suplimentară va fi plătită prin adăugarea unui spor la salariu cores-punzător cu timpul lucrat, stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, contractul individual, însă nu poate fi mai mic de 75 la sută din salariul de bază. De reținut că tinerii sub 18 ani nu pot presta muncă suplimentară.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 15 Ianuarie 2013
Stire din Cetățenești : Se mai dă spor de noapte?
Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012
Stire din Cetățenești : Colțul constănțeanului supărat
Pagina a fost generata in 0.3614 secunde