Papanași cu smântână și dulceață

260
Papanașii românești sunt greu de încadrat la deserturi, dar lesne de omologat la mâncăruri românești. Pentru că sunt exact așa cum n-ar trebui să fie un desert și, în același timp, întrutotul pe gustul românului: mari și sățioși cât un prânz. Papanașii prăjiți, de origine moldovenească, sunt replica papanașilor fierți de familie austro-ungară. Porții: 8. Timp de preparare: o oră. Ingrediente: 500 grame brânză grasă de vaci, 100 grame zahăr, 2 ouă, o linguriță rasă de bicarbonat, o lingură zeamă de lămâie, un plic zahăr vanilat, o linguriță coajă de lămâie rasă de lămâie, un vârf de cuțit de sare, 200 gr făină (plus una-două linguri), 300 grame smântână, 200 grame dulceață, 100 grame zahăr pudră (preferabil vanilat), 500-700 ml ulei pentru prăjit. Mod de preparare: Cerneți bine făina. Amestecați manual, dar și mai bine într-un robot de bucătărie sau folosind un mixer de mână, brânza de vaci cu zahărul, ouăle, sarea, zahărul vanilat și bicarbonatul stins cu zeama de lămâie. Adăugați cele 200 de grame de făină și coaja de lămâie. Amestecați bine. Dacă este necesar, în funcție de densitatea brânzei, adăugați una-două linguri de făină Trebuie să obțineți un aluat moale, dar care să se desprindă  de pe mână. Puneți uleiul la încins într-o tigaie sau cratiță adâncă. Pe o suprafață de lucru, curată și uscată, pudrați făină. Împărțiți aluatul în opt linguri de cocă pentru papanași și opt lingurițe pentru capacul rotund al acestora. Cu mâna dată prin făină formați opt discuri și tot atâtea biluțe din aluat. Treceți degetul arătător prin făină și înfigeți-l în discul de cocă. Rotiți circular degetul pentru a obține un orificiu central în aluat. În uleiul încins, la temperatură mică, rumeniți câte doi papanași deodată, în funcție de dimensiunea vasului de prăjire și tot atâtea biluțe, pe ambele părți. În mod normal, papanașii se prăjesc cam cinci minute fiecare. Acest timp depinde de mărimea papanașilor și de nivelul uleiului din vasul de prăjire. Este foarte important ca focul să fie mic, pentru ca papanașii să nu se prăjească doar la suprafață și să rămână cruzi în mijloc. Scoateți papanașii, pe măsură ce sunt prăjiți și puneți-i la scurs de excesul de grăsime pe un prosop de hârtie. Mai întâi, veți scoate bilele pentru că, fiind mai mici, se vor face primele. Papanașii se servesc cu un brâu de smântână asezonat cu dulceață, pudrați cu zahăr pudră. Cea mai potrivită smântână pentru servirea papanașilor este cea fermentată și grasă, iar cele mai bune dulcețuri sunt cele din fructe de pădure (mure, afine, zmeură, etc), căpșuni, vișine sau cireșe amare. Papanașii se pot servi și cu sosuri de vanilie sau ciocolată. Cu adevărat excepționali sunt cei cu caramel. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 10 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : Optați  pentru hamster!
Sâmbătă, 08 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : Curcan cu sos de ananas și vin
Sâmbătă, 08 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : calendar religios
Sâmbătă, 08 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : La mâna propriului părinte…
Pagina a fost generata in 1.4531 secunde