Locuri care îi duc pe constănțeni în pragul depresiei

Pârloaga mizeră din "Badea Cârțan" (GALERIE FOTO)

2196
8
Constanța este orașul paradoxurilor: în vreme ce hălci întregi din parcuri, spații verzi, din faleze sau, mai nou, și din plaje sunt înghițite fără milă de tot felul de construcții, mii de metri pătrați de teren din zona fostului Complex Sportiv "Badea Cârțan" sunt, de peste zece ani, o adevărată pârloagă.


În tot acest interval, de pământul lăsat de izbeliște au profitat așa-ziși grădinari, care, pe lângă faptul că nu plătesc niciun fel de impozit la primărie, după cum ei înșiși au declarat, departe de a sfinți locul, "mai tare l-au împuțit, zona fiind împrejmuită cu materiale de toată jena, plină de barăci sordide, tot felul de acareturi aruncate la întâmplare, mizerie cât cuprinde, oferindu-ne celor care locuim aici o priveliște jalnică!" (Ioana Vanteș).


Odinioară oază, acum, loc "de groază"!

Tomis Nord a fost gândit, ce-i drept, pe vremea comuniștilor, ca un cartier select, cu vecinătăți liniștite, cu multe spații verzi, în care copiii să se poată zbengui în voie. Practic, arhitecții au lăsat la fiecare grup de blocuri un mic părculeț, clar delimitat, de care, potrivit planului urbanistic, n-ar fi trebuit să se atingă nimeni, niciodată. Nu era vorba de spații luxuriante, ci doar de o rezervă de oxigen pentru oameni și de locuri sigure, unde cei mici să poată bate mingea. Cât privește perimetrul Badea Cârțan, și acesta a fost gândit ca o adevărată oază, cu terenuri spor-tive și parcuri pentru relaxarea constănțenilor. Din păcate, de peste un deceniu, acest loc nu mai există pentru autoritățile locale, fiind lăsat în paragină. Cât privește bazinul de înnot, am mai scris, și acesta a ajuns o cloacă, un loc periculos pentru copiii nesupravegheați, dar și un focar de infecție. Nu e de mirare că în aceste condiții, copiii sunt forțați să-și facă veacul în fața computerelor, terenurile destinate lor fiind doar o amintire, în vreme ce părinții lor arată cu degetul, neputincioși, spre primărie, care… nu mai are ochi și pentru ei: "Ei sunt ocupați să ne fure plajele, parcurile, să facă mall-uri peste mall-uri, să ne bage oamenii străzii și toți aurolacii cât mai în sufletul nostru, de ce s-ar împiedica de nevoile unora ca noi?" (Mariela Tudor).


Taxă de pârloagă și pentru intravilan!

Aurel Vicol a moștenit câteva hectare de teren agricol de la părinți și apreciază ideea politicienilor de a introduce așa-zisa taxă de pârloagă, în ideea ca proprietarii "puturoși" să nu lase pradă buruienilor și dăunătorilor hec-tare întregi din suprafața agricolă a țării. După acest model, cititorul nostru crede că ar trebui introdusă o taxă de pârloagă și pentru intravilan, "dar pe care s-o plătească din propriul buzunar primarul și ai lui, căci din nepăsarea lor (sau cine știe ce alte interese de ei știute!) avem ditamai pârloaga în plin oraș! Pe de altă parte, nu am nimic cu oamenii care și-au făcut grădini aici, dar măcar să fi fost curat, să privești cu drag… aici e mai rău ca în Evul mediu! Și unde mai pui că nu plătesc nici impozit! În schimb, Mazăre ne-a făcut cea mai scumpă gigacalorie din țară, dă tot în calul care trage!". 
 

Întrebați dacă plătesc vreo taxă primăriei pentru că folosesc de atâția ani porțiuni generoase din domeniul public, doi dintre "grădinari" ne-au spus că nu li s-a cerut niciodată impozit, mai mult, au fost asigurați că nu-i va deranja nimeni până când "nu se rezolvă cu terenul de sport". 


"De ce suntem disprețuiți?"

"Am două job-uri, îmi plătesc ca disperatul toate datoriile către primărie, asociație, tot ce vrei și ce primesc în schimb?" Dispreț total! L-am auzit pe Mazăre, la inaugurarea ghetoului ce ne va fi curând vecin, că nu poate să doarmă de grija oamenilor năpăstuiți. Foarte frumos! Dar de grija celor care muncesc și contribuie la bugetul orașului, ca să facă el barăci pentru cei care fug de muncă, nu moare domnul primar? Să înțeleg că e mai bine să stăm cu burta la soare, că primarul nostru scump și drag o să ne scoată din necaz?" (S. Popa). "Sunt sute de mașini pe trotuare și nu se ia nicio măsură. Dacă parchezi unde nu trebuie, cu toate că nu ai unde, plătești rapid amendă. Grădinarii din zona mea de ce nu plătesc impozit? De ce nu-i obligă primăria măcar să curețe locul, să-l elibereze de toate cașcarabetele și mizeriile, de gardurile astea îngrozitoare, nici la țară nu mai vezi așa ceva? Ne vine să punem coli albastre în geamuri, să nu mai vedem priveliștea care ne bagă în depresie de atâția ani!" (Vera Simion). 


Având în vedere tradiția împământenită la Constanța, potrivit căreia niciun petec de iarbă nu rămâne neacoperit de te miri ce construcție, oamenii se întreabă de ce o suprafață atât de generoasă de teren, amplasată într-o zonă atât de frumoasă a orașului, a fost lăsată în paragină?



Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

C-tin
4 aprilie 2012
Badea Cartan

De ce se dau aprobari de constructie in zone de interes municipal ( plaja Modern ) , iar zonele abandonate social nu sunt bagate in seama de primarie? Probabil ca spaga pentru aceste zone este inexistenta !

MIRUNA
4 aprilie 2012
ai dreptate, insa pastaiadrogata ma scoate din sarite cu ticalosia lui

in plus ,m-am invatat sa vb urat de cand am intrat intr-un anturaj mai dubios pe care il cercetez ca sa familiarizez cu aceasta parte de 70-80% din societatea romaneasca-(neo)comunisti),oameni abrutizati de sclavia capitalismului si oameni abrutizati de dictatura ceausista,cocalari,,pitipoance si pitiponci masculini, imbecili,pensionari damblagii,gospodine si casnice idioate,retardati precoe de consumul de bautura pe la 4o-50 ani,maidanezoofiliii(adica falsi iubitori de animale) si obsedatii de caini maidanerzi cum nu ai sa vezi in nicio tara,samd..practic o intreaga fauna care ..ce sa vezi?...e cam masa de votaci ai lui mazare:))de unde nervii ca te lupti cu morile de vant avand in vedere ca multi din ei nu mai pot fi schimbati sa gandeasca rational (macar)putin...

Costel
4 aprilie 2012
badea cartan

Pentru jurnalista care a scris articolul: Fatuco, daca ai fi avut bunavointa sa te interesezi, ai fi vazut ca tot complexul sportiv din Badea Cartan se afla in proprietatea Ministerului Sportului, Educatiei si Cercetarii sau cum s-o mai numi acum. Stiu asta pentru ca, atunci cand s-a construit biserica din zona, cu hramul Sfintilor Parinti Ioachim si Ana, Arhiepiscopia Tomisului a obtinut aprobarea de la Minister pentru terenul respectiv, avand si sprijinul doamnei Elena Francu. Eu inteleg dorinta obsesiva a Dobrogei Libere de a da in pastaie, dar mai scrieti si voi adevarul, nu bazaconii.

Minciunica
4 aprilie 2012
Pentru badea "Costel"

Daca este ceva de rau,este vina Guvernului.Guvernul nu are voie sa traga un vant,pentru ca doarme in pat cu Mazare.Cand Mazare sforaie in somn,Guvernul nu inchide un ochi toata noaptea.Cand Cuget Liber a scris despre mizeria plajei de la Modern,voi ati spus ca este plaja Guvernului.Cand Fincogero a ingradit Plaja Modern,Mazare i-a dat autorizatie.Mai sa fie !

Costel
4 aprilie 2012
minciunica

Mai fatuco, nu sunt un adept al lui Mazare si nu l-am votat niciodata. Dar nu pot sa fac ca tine si sa spun ca pentru toate este vinovat banditul asta de Mazare. Mai sunt si altii vinovati. Iar in chestia cu baza sportiva din zona Badea Cartan chiar gresesti. Daca nu ma crezi, intreab-o pe doamna Elena Francu sau pe actuala conducere a D.J.T.S. cui apartine terenul din Complexul Sportiv Badea Cartan?

Răspuns la: Pentru badea "Costel"
Adăugat de : Minciunica, 4 aprilie 2012
Daca este ceva de rau,este vina Guvernului.Guvernul nu are voie sa traga un vant,pentru ca doarme in pat cu Mazare.Cand Mazare sforaie in...
cei 15 000 -20 000 maidanezi din municipiul CTA-grasi,prosperi si care ne inmultim voiosi ,latratatori si zburdalnici in fiecare an si chiar la 5-6 luni(vrem sa atingem recordul mondial la caine pe cap de om caci cel national l-am depasit deja)
4 aprilie 2012
preaiubitului si stimatului tovaras primar RADU STEFAN MAZARE si prea stimatilor tovarasi din primarie si ecarisaj,-multumim din inima ca ne lasati sa traim bine mersi pe toate strazile si sa ne inmultim de la luna la luna si de la an

suntem recunoscatori si ne vom ruga cand vom ajumge in raiul cainilor pt voi.!!!ham ham ham!!!ham ham ham!!!.ham ham ham!!!ham ham ham!!!ham ham ham!!!ham ham ham!!!ham ham ham!!!ham ham ham!!!ham ham ham!ham ham ham!!!ham ham ham!!!.ham ham ham!!!ham ham ham!!!ham ham ham!!!ham ham ham!!!ham ham ham!!!ham ham ham!!!ham ham ha!ham ham ham!!!ham ham ham!!!.ham ham ham!!!ham ham ham!!!ham ham ham!!!ham ham ham!!!ham ham ham!!!ham ham ham!!!ham ham ham!..................................Constanța în pericol: maidanezii atacă în miezul zilei, în fața școlii! i Problema câinilor fără stăpân în municipiul Constanța este una foarte controversată, la care nimeni nu a găsit încă o soluție. Autoritățile se fac că îi adună, oamenii le dau de mâncare și le construiesc adăposturi în jurul blocurilor, așa că "bietele" animale o duc cum nu se poate mai bine în orașul nostru european. Așa s-a ajuns ca ei să atace chiar în miezul zilei, în fața școlii. "Săptămâna trecută, am fost să-mi duc copilul la școală, la Colegiul Național de Arte . Când să plec am fost atacată de mai mulți dulăi. A fost nevoie să intervină mai mulți părinți care, din fericire, se aflau în zonă. Oamenii și-au scos hainele de pe ei ca să-i gonească pe câini. Ce s-ar fi întâmplat dacă în locul meu era un copil? L-ar fi doborât imediat și l-ar fi sfâșiat", ne-a povestit Simona, din Constanța. Din păcate, cazul ei nu este singular și se pare că haita din zonă a mai speriat și alte persoane. Chiar și ieri, în fața liceului din dreptul parcului de la Casa de Cultură se aflau mai mulți câini fără stăpân. Unul chiar se plimba nestingherit în curtea școlii, la intrarea spre sălile de grădiniță. Se vedea că este de-al casei și nu părea deranjat de hărmălaia făcută de copii. "Sunt câțiva maidanezi care se tot plimbă pe aici. Uneori atacă așa, din senin. Alteori nu zic nimic. Latră doar la țiganii care mai trec pe aici cu căruțele, spre Coiciu. S-a întâmplat să se repeadă și la copii. Zilele trecute s-au ținut după un copil care traversase strada spre parc și îl lătrau, de începuse să plângă bietul copil. Probabil îi simt că le este frică și de aceea reacționează așa, căci nu îi latră pe toți", ne-a spus o femeie care locuiește în zonă. Hingherii, nevăzuți prin zonă Zilnic cel puțin trei-patru constănțeni sunt mușcați de maidanezi. Alte câteva sute sunt speriați. 1.850 de persoane s-au prezentat în anul 2011 la spital cu plăgi mușcate. Serviciul de Ecarisaj din cadrul Primăriei Constanța se laudă că strânge zilnic zeci de câini fără stăpân, dar nu au mai fost văzuți de mult prin cartier. "Am sunat chiar acum trei zile la Primărie, pentru că și mie mi se par periculoși mai ales doi câini de aici. Au spus că vor trimite mașina să-i ia. Dar îi văd tot aici. Nu cred că au venit", ne-a zis nea Sile, un alt locatar din zonă. Pentru a sesiza Serviciul de Ecarisaj al Primăriei Constanța puteți să sunați la numărul de telefon 0241/550.055 și un dispecer va prelua telefonic plângerea dumneavoastră și va trimite hingherii către zona indicată.

Miruna
26 iunie 2012
in loc sa incepeti iar cu circul si cearta,m.bine am realiza ca realitatea e ca soferii romanii sunt foarte prosti(indiferent de sex) si inconstienti,merg ca in jungla,putin le pasa de pietoni sau alte masini (ca in acest caz)

multi din soferi sunt criminali sangerosi avand in vedere ca nu incetinesc in apropierea trecerilor isi asuma posibilitatea unei crime ca unii sunt batrani sau bolnavi si pot sa nu vada sau sa mearga incet!!insa vreau sa punctez un aspect pe care l=am mai discutat si au sarit decurin sus unii(probabil soferii care stiu ca incalca regulile de circulatie si nu le convine sa fie filmati)daca avem camere video care mai filmeaza acccidente,.aceasta camera video este probabil unui hotel sau a unei firme....DE CE NU AVEM CAMERE VIDEO /WEB IN ORASUL NOSTRU? DE CE PRIMARIA DROGATULUI NU VREA SA PUNA CAMERE? SIMPLU ... PT CA AR FI FILMATI SI BEIZADELELE UNOR AFACERISTI SI POTENTATI DE PE AICI ,INCLUSIV COPIII PASTAII SAU AI PORCUSOURLUI SAU AI ALTOR POTENTATI!!!...Alooooo mazare,suntem in anul 2012 cand vom avea camere video ca sa vedem pe viu ce accidente si ce se mai intampla in orasul/judetul asta?

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 24 Martie 2012
Stire din Social : Casele fantomă ale Constanței
Marţi, 28 Februarie 2012
Stire din Social : Istoria ciuruită a Constanței
Marţi, 01 Noiembrie 2011
Stire din Eveniment : Locuiesc într-o groapă de gunoi
Pagina a fost generata in 0.3608 secunde