Locuiesc într-o groapă de gunoi

1390
9

Articole de la același autor

Locuitorii de la marginea cartierului Viile Noi au ajuns la exasperare. De ani buni, sunt nevoiți să suporte mirosul pestilențial și șobolanii de la groapa de gunoi din zona serelor, situată la mai puțin de un metru de grădinile lor. Au trimis nenumărate sesizări autorităților locale, li s-a promis că vor primi ajutor, dar nu a fost luată nicio măsură.

Deținătorii grădinilor și gospodăriilor situate la marginea cartierului Viile Noi spun că au venit în zonă în căutare de liniște și aer curat. Nu au parte, însă, de niciuna din cauza gropii de gunoi ce s-a format în spatele serelor de la marginea Constanței.
Munți de gunoaie - resturi vegetale, plastice, materiale de construcții - se înalță pe aproximativ patru hectare, în imediata vecinătate a proprietăților localnicilor, iar încercările lor de a atrage atenția autorităților locale asupra fenomenului au eșuat.
Între timp, sărmanii de prin împrejurimi caută legume printre vrejurile aruncate de la sere - după cum semnalam într-o ediție anterioară, iar vacile și caprele celor din zonă sunt aduse la păscut printre gunoaie, fără să se țină cont că, până la urmă, reprezintă o sursă de infecții.

Șobolanii și mirosuri "îmbietoare"
Constantin Grigore are o grădină de legume în zonă din anul 1996. Își aduce aminte cum, începând din prin 2000, după privatizarea serelor, munții de gunoaie au tot început să se adune, ajungând să se înalțe la mai puțin de un metru de hotarul proprietății lui.
"La început, au aruncat cei de la sere, apoi au început să aducă și oamenii din zonă, dacă au văzut că se poate. Problema cea mai gravă este că nu vine cineva de la primărie să vadă câtă mizerie este aici, să stea de vorbă cu oamenii și să ia măsuri. Ce se întâmplă acum, însă, este haos! Este și penibil deja, nu se ia nicio măsură, gunoiul tot aici se aruncă, iar noi suntem cei păgubiți", ne-a spus constănțeanul.
Vecinul său, Dumitru Mechi, povestește că sub mormanul de pământ și resturi vegetale aruncate de la serele din apropiere, în urmă cu ani buni, au fost îngropate tone de geamuri.
"Tot ce a fost în față la fabrica de pâine care s-a desființat aici a fost aruncat. Peste 1.000 de tone de geamuri sparte au fost îngropate aici. Acum aduc cei de la sere. Când am adus în atenția opiniei publice mizeriile pe care le fac, au încercat să mă discrediteze, susținând că am vrut să mă angajez paznic la ei și nu m-au primit, ceea ce este o minciună", spune bătrânul. El a adăugat că, din cauza gunoaielor, grădinile sunt invadate de șobolani și șerpi, iar seara, mirosul emanat de resturile vegetale în putrefacție este insuportabil.
Un alt locuitor din zonă, Viorel Cantea, a început, de curând, construcția unui imobil. El admite că, dacă s-ar strânge doar resturile vegetale rămase de la culturile de la sere, deranjul nu ar fi la fel de mare. Dar printre resturile aruncate sunt și bucățile de rafie cu care au fost legate vrejurile, pungile de plastic de la îngrășăminte, cauciucuri folosite la irigat; în plus, toate acestea sunt aruncate peste materialele de construcții aduse de "iubitorii de mediu" din Constanța.
"România este avertizată să-și rezolve problema gestionării deșeurilor și să închidă gropile neconforme. Aceasta poate fi catalogată ca fiind o groapă de gunoi neconformă, dar nu se face nimic. Mă așteptam să se acționeze măcar în cadrul acțiunii Let´s do it România!, dar au avut alte zone de interes", a adăugat localnicul.

Cine trebuie să acționeze?
Oamenii nu au stat cu mâinile în sân, ci au sesizat în repetate rânduri instituțiile abilitate să ia măsuri. "Am tot trimis adrese în 2005, 2007, 2009 și 2010 și nimic. Nicio măsură!", a continuat Dumitru Mechi. În schimb, chiar și serviciile Primăriei Constanța și-au pasat responsabilitatea…
După numeroasele drumuri făcute la Primăria Constanța, bărbatului i s-a pus la dispoziție o adresă a Serviciului Protecția Mediului și Dezvoltare Durabilă către Direcția Corp Control, din 5.10 2009, în care stă scris: "În urma verificărilor efectuate de către inspectori, s-a constatat că, în zona menționată, sunt depozitate necontrolat cantități foarte mari de deșeuri, pe o suprafață de circa patru hectare. Din datele existente la Direcția Patrimoniu, reiese că terenul menționat constituie domeniu privat al Primăriei Constanța. Avem rugămintea de a verifica cele menționate și de a întreprinde măsuri necesare igienizării zonei, conform competențelor ce revin direcției".
Răspunsul nu a întârziat să vină, într-o adresă trimisă la 13.10.2009, către Serviciul Protecția Mediului: "Până la identificarea unor soluții viabile de prevenire și combatere a depozitării deșeurilor în zonă, igienizarea se poate executa de către serviciului abilitat și anume Direcția Gospodărire Comunală. Până în prezent inspectorii Direcției Corp Control nu au putut surprinde persoane care aruncă gunoaie în zona respectivă".
Locuitorii îi văd, însă, zilnic, atât pe cei care aruncă gunoaie, cât și pe sărmanii care scormonesc printre resturi după câteva legume, după cum semnalam într-o ediție anterioară a cotidianului. Ba chiar atrag atenția că nu ar fi nevoie decât de un buldozer și câteva tractoare, pentru ca, în câteva zile, terenul să fie curățat. Lipsește însă și puțină bunăvoință din partea celor a căror datorie este!



Comentează știrea

anti maidanezi
1 noiembrie 2011
doresc sa protestez impotriva nesimtirii primarului, a parazitismului angajatilor primariei si neimplicarea generala a insti tutiilor subordonate primariei

Veniti in Tomis Nord si vedeti cum au smuls si gratiile de la boxe ca sa stea pisicile inauntru. Caini bolnavi sunt hraniti dupa care ne ataca sau ne imbolnavesc copiii. Faceti poze la fiecare locatar care are caine si iese cu el la plimbare sa faca pipi si caca si vedeti care iese cu punga si manusi sa stranga mizeria lasata de caine pe trotuar sau spatiul verde. NICI UNUL!

anti maidanezi
1 noiembrie 2011
doresc sa protestez impotriva nesimtirii primarului, a parazitismului angajatilor primariei si neimplicarea generala a insti tutiilor subordonate primariei

cotetele astea ale maifdanezilor sunt o sursa de infectie. Maidanezii sunt niste saci de pureci; daca stau mult timp in acelasi loc, sunt invadati de "saritori". Devin un focar de infectie pentru toata zona. Cei care fac astfel de cotinete, dau si de mincare la maidanezi si arunca si cu borcane in hingheri. Sunt platiti (sau convinsi prin alte metode de trista amintire) de cei interesati sa mentina maidanezii pe strazi, ca sa aibe ei cum fura fondurile primariilor. Ar trebui amendati dur, toti presedintii de asociatii care permit ridicarea unor astfel de constructii. (Ilegale) Prin controale inopinate, nu la sesizarea locatarilor. In fond, cum se rezolva problema constructiilor ilegale in oras? Cotetele nu sunt constructii ilegale pe spatiul public? Si atunci? Ce lege e in orasul asta? In ce priveste soarta maidaenzilor, putin ne intereseaza. Trebuiesc luati de pe strazi! Cum, asta e treaba medicilor veterinari, care stiu mai bine decit "iubitorii" de animale ce metode se aplica la nivel global. (Eficiente.) Aici s-a ajuns tocmai datorita "iubitorilor si iubitoarelor de animale". Si fenomenul este abia la inceput. Sa vedeti peste citva ani, daca nu se vor lua masuri hotarite!(Apoi, eutanasiere nu vor, in adaposturi nu vor, strilizare/castrare, nu vor. Dar noi sa-i vrem pe ei?sa ne muste si omoare copii, femeile si batrinii? Ia sa mai gindeasca un pic daca sunt sanatosi la bibilica!)

anti maidanezi
1 noiembrie 2011
doresc sa protestez impotriva nesimtirii primarului, a parazitismului angajatilor primariei si neimplicarea generala a insti tutiilor subordonate primariei

AM INIMA SI MA DOARE......FIINDCA PE SOTIA MEA A MUSCAT-O UN ASTFEL DE "CATELUS" IUBIT SI CRESCUT DE NISTE VECINI DUSI CU PLUTA! VENITI SEARA PE STR. CORBULUI, IN PARCAREA DINTRE BLOCURILE H5,H4 SI H3 SI CIMITIRUL CENTRAL SI SA VEDETI IUBIRE CANINA CE AVETI PARTE! VA DORESC SUCCES SI MULT CURAJ!

anti maidanezi
1 noiembrie 2011
doresc sa protestez impotriva nesimtirii primarului, a parazitismului angajatilor primariei si neimplicarea generala a insti tutiilor subordonate primariei

canofilii=cretinisau inadaptati social,ma-m saturat de iubitori de animale nu mai pot cu iubitori de animale sai ia mama dracului,am o namila de fata in bloc da de mancare toata ziua la o catea :))si asta normal ca ii arde de pula si face catelarie sa vezi urlete si latraturi de nu poti sa inchizi un ochi numai un om singur si neiubit de nimenn si pentru ca nu e in stare sa socializeze e iubitor de animale.mai bine sar interna dracului in centre de inadaptti astia cu iubirea canina ,pe foras sa va iau cum nu strangeti voi rahatu'patrupedului

anti maidanezi
1 noiembrie 2011
doresc sa protestez impotriva nesimtirii primarului, a parazitismului angajatilor primariei si neimplicarea generala a insti tutiilor subordonate primariei

ma amuza caraghiosii care se vaicaresc,nu ca nu s de acord cu ei dar sunt ipocriti si fraieri,1, ipocriti pen ca maj. constantenilor nu fac de fapt m nicio sesizarer la ecarisaj sau plangere ca primaria nu si face datoria,doar dati din gura sau tastatra pe net...si 2 fraieri ca nu pricepeti ca ecarisajul isi bate joc de constanteni pt ca asa primit ordin de la mazare?eu cu ochii mei am vazut cum au venit de multe ori hingherii si au ''strans''maidanezii,adica vreo 2-3 din 20-25 caini din zona...jegurile ordinare de hingherri, chiar cand le-am spus ca le arat eu cu vecinii unde se ascund maidanezii,au zis ca au treaba,dom le nu stau de vb cu noi...bn ,ei de fapt asteptau spaga,he he..fara spaga nemernicii de hingheri nu m iau un caine in ultimii 2-3 ani.

anti maidanezi
1 noiembrie 2011
doresc sa protestez impotriva nesimtirii primarului, a parazitismului angajatilor primariei si neimplicarea generala a insti tutiilor subordonate primariei

ok ,acum chiar ca nu m ai inteleg ,daca aveti ECARISAJ atunci de ce m ai sint pe strada ,trebuie adunati ,tinuti pt 2 saptamini daca nimeni nu ii adopta trebuie omoriti prin injectie ,asa e aici in s.u.a pe cuvint ca nu vezi nici un catel pe strada ,in rest idiotii astia au in fiecare casa cite un catel ,pe strada mea sint 20 de case si sint singura fara catel sau pisica cred ca m am saturat de ei din romania ,asa ca TREBUIE facut ceva impotriva maidanezilor pot sa va imbolnaveasca copii

anti maidanezi
1 noiembrie 2011
de ce nu scapam nici de maidanezi?

daca mazare sau nicolae matei sau alti primari nu strang cainii ,ce sa faca oameniii,o sa omoare singuri cainii si o sa ia initiativa si masuri singuri;vedeti bai maidanezoofililor,daca n-ati vrut o lege civilizata ca orice tzara civilizata ,sa stea cainii 30 zile ,hai si 2 luni sa aiba timp ''iubitorii'sa ii adopte iar apoi sa fie eutanasiati cei ramasi....de acum o sa moara cainii in chinuri,ca oamenii s-au saturat;eu persoanal nu am otravit cainii dar daca o sa am ocazia o sa o fac ...si asta d o a r pt ca mazare n u v r e a sa faca nimic in privinta maidanezilor,nici sa ii bage in padocuri,nici sa ii omoare ,nici sa ii castreze macar..practic nu s-a facut mai nimic in ultimii 2 ani deoarece mazare vrea sa aiba bani de circ si sambadrom

anti maidanezi
1 noiembrie 2011
de ce nu scapam nici de maidanezi?

1, sa va fie rusine ca orasul asta e plin de maidanezi si gropi de gunoi2,politia locala nu se implica cu mai nimic in solutionarea problemelorscandalurilor nocturne,3,majoritatea angajatilor primariei freaca menta in birouri..sunt doar cateva din nemerniciile aruncate asupra bietilor constanteni de cand a venit ciiuma mazareasca...iata si problema carutelor care merg de-a valma cu gunoaie si peturi -asta cand nu fura -merg rromii sau aia de la tzara nestingheriti de nimeni prin oras,desi e interzis de lege,problema e tot in raspunderea primariei si a politiei locale care e in subordinea lui mazare acum ...ce draku faceti, putorilor?

anti mizerie si gunoaiele
1 noiembrie 2011
carute si maidanezi

sa confisti carutele este anticonstitutional deci, maidanezii costa 60 de lei pe bucata ingrijirea lunara, daca inmultim cu aprox 20000 de caini din constanta rezulta o suma de aprox 300000 euro. suntem de acord sa platim fiecare constatean 1 euro pe luna ptr ingrijirea lor sau injuram in continuare administratia si ne lasam muscati?

Articole pe aceeași temă

Joi, 27 Octombrie 2011
Stire din Cetățenești : Ce dezastru!
Miercuri, 19 Octombrie 2011
Stire din Cetățenești : Gunoiul,  la gunoi trage…
Miercuri, 12 Octombrie 2011
Stire din Social : Gunoaiele din Peninsulă
Vineri, 07 Octombrie 2011
Stire din Social : Acasă la paria Constanței
Luni, 26 Septembrie 2011
Stire din Social : Cât de murdară e Constanța
Pagina a fost generata in 2.1084 secunde