RADET, profit "pe spinarea abonaților?"

2632
9
RADET, profit
Facturile uriașe la încălzire, greu de achitat de către mulți abonați, îi determină pe oameni să suspecteze RADET că ar urmări, în primul rând, propriul profit.

În replică, RADET susține că prețul gigacaloriei este aprobat de Consiliul Local pentru "un serviciu continuu în slujba cetățeanului, nu conține o cotă mare de profit, acest preț având o puternică componentă de solidaritate socială".

Potrivit unui studiu realizat la nivelul Uniunii Europene de către compania AT Kearney (o firmă de consultanță strategică și de ma-nagement înființată în 1926 la Chicago, SUA, care numără 2.500 de angajați în 34 de țări), în România, consumatorii plătesc mai mult pentru energia termică în sistem centralizat față de restul statelor europene, cauzele fiind legate de ineficiența companiilor care asigură aceste servicii. Tot prețurile mari sunt cele care obligă autori-tățile să subvenționeze o parte din costurile de producere a gigacaloriei.

Ce impută abonații?

"Credem că RADET urmărește propriul profit pe spinarea abonaților. Dacă nu e așa, să ne spună că lucrează pe pierdere!" (Mihaela Ion, Victoria Aspirei, Cătălina Vătafu). "Noi plătim pierderile din bloc, RADET de ce nu-și suportă pierderile din rețelele proprii?" (Lucia Mireanu). "Pentru debranșări se caută nod în papură!" (Adela Du-mitru). "Iarna, vara, se fac reparații. De ce nu se modernizează instala-țiile odată pentru totdeauna? Așa își justifică ei salariile, care numai mici nu cred că sunt? " (C. Ionescu).

În vederea clarificării problemelor invocate de abonați și pentru o mai bună înțelegere a problematicii termoficării urbane în municipiul nostru, RADET face o serie de precizări:

Prețul unic, stabilit de Consiliul local

Indiferent de tehnologiile sistemului de producere, transport și distribuție a energiei termice sau de tipul combustibililor utilizați conform legii, prețul căldurii are două componente: preț CET Palas - Electrocentrale, de 182,85 lei/Gcal; componenta tarif RADET, de 90 lei/Gcal, rezultând un total de 272,85 lei /Gcal. La care se adaugă TVA 24 %, adică încă 65,48 lei /Gcal, prețul total local de facturare ajungând astfel la 338,33 lei/Gcal.

"Prețul nu conține cotă mare de profit"

În legătură cu profitul, fără a menționa vreo cifră în acest sens, RADET precizează că, fiind un preț reglementat, aprobat de Consiliul Local, "pentru un serviciu continuu în slujba cetățeanului, nu conține o cotă mare de profit, acest preț având o paternică componentă de solidaritate socială". Mai mult, pentru familiile cu venituri modeste, municipalitatea a aprobat o serie de ajutoare, astfel ca populația să plătească și în acest sezon relativ la fel ca în sezonul trecut, când energia termică era subvenționată atât de la bugetul de stat, cât și de la bugetul local.

Pierderile, cele mai mici din țară!

Facturarea către populație a căldurii se face la preț local și numai pentru cantitatea de energie termică determinată în baza indexului contoarului de energie termică montat de municipalitate la branșament (bloc sau scară de bloc), se arată în răspunsul RADET: "Este mai mult decât evident că nu se facturează niciun fel de pierderi de energie termică; dorim să asigurăm cetățenii municipiului că pierderile de energie termică de natură tehnologică înregistrate pe rețeaua se-cundară cuprinse în componenta tarif RADET Constanța sunt cele mai mici din țară".

Debranșările, cu respectarea procedurii

În legătură cu dificultatea obținerii aprobării pentru debranșări, RADET susține că acestea se fac numai cu respectarea procedurii de debranșare și a legislației privind serviciul public de alimentare cu energie termică.

Modernizare amplă a sistemului

Referitor la mult invocata lipsă de performanță tehologică a actualei rețele, RADET asigură abonații că a desfășurat un amplu program de modernizare a sistemului, în prezent fiind modernizate-automatizate peste 100 de puncte termice din totalul de 134: "Suntem singurul municipiu, în afară de capitală, care furnizăm apă caldă de consum non-stop. În orice domeniu, când se produc avarii accidentale, pentru remediere, se procedează la întreruperea temporară a funcționării unei părți a sistemului, instalației etc., gradul de conti-nuitate a furnizării căldurii corespunzând reglementărilor legale în vigoare".

Salarizarea, în limite legale

RADET concluzionează că asigură serviciul de furnizare a energiei termice cu personal de specialitate, conform clasificației ocupațiilor pe economia națională, bine dimensionat și structurat, plătit cu respectarea legislației de profil.

Comentează știrea

ath
14 februarie 2012
O scroafa a fatat 10 purcei

Intr-adevar ,scroafa a fatat 10 purcei dar 9 au murit de foame si a ramas in CAP doar un purcel.Multumit ca planul a fost depasit,Ceausescu a spus:Bine,un purcelus il dati la export si 9 purcelusi la populatie.Se minte frumos,se minte stiintific si cu zambetul pe buze.Sa o luam pe rand. 1-Daca observati,de la CET Palas pana la consumator,pretul aproape ca se dubleaza. 2-"Pretul nu contine o cota mare de profit" dar RADET-ul se fereste sa ne spuna care este cota de profit. 3-"Pierderile sunt cele mai mici din tara" dar RADET-ul nu ne spune exact care sunt pierderile din reteaua lui.Pierderile sunt cele mai mici din tara dar pretul suportat de populatie este cel mai mare din tara.De ce ? Se minte cu talent.In tara,pierderile reale din retea sunt intre 45% si 75% ,Constanta nici nu am gasit-o pe lista.Constanta este "out-of-date",ca de obicei. 4-Nu auzi "bai" postacule si basistule ca pierderile din retea nu intra in pret ? Da,am auzit ca pierderile nu intra in pret dar asta ma face sa cred ca pretul a intrat pierderile din retea. 5-Pretul unic,a fost stabilit de Consiliul local.Vrem sa vedem baza de calcul intocmita de votacii Primariei.In realitate "componenta sociala" este o componenta electorala,Primaria subventioneaza risipa si ineficienta sistemului de termoficare centralizata,banii primariei sunt de fapt banii populatiei.Minciuna are picioare scurte.Toata minciuna asta va exploda intr-o zi,in ziua cand un cartier intreg va ramane fara caldura in toiul iernii.Dar in ziua aia,Mazare se va bronza fericit pe o plaja din Madagascar.Eu sunt multumit azi,m-au mintit frumos.

Mormonul de serviciu
14 februarie 2012
Ceva cu maroniu

Articol la comanda DobiBoci=adepti bishnitzar de TroCo ceni(Palazu Mic, Jiji l`amorozo,Stranevopsita,etc.)-doar,doar ar aparea vinovat si "premarele"!!.Nu var mai sta multi in cale!!

admirator
14 februarie 2012
RADET minte

Daca vrea sa ne convinga, trebuie sa publice si pierderile si profitul firmei. Apoi, pretul pe gigacalorie este umflat intentionat. Primaria a votat cel mai mare pret din tara, pentru a isteriza populatia impotriva lui Boc si a aduna toti locuitorii in tabelele lor cu subventii. Punga cu puiul si uleiul s-a amplificat cu bani pentru caldura. In fapt, FMI a ordonat sistarea subventiilor. Iar Boc s-a dus. Este o manevra de prost gust, sesizata de toti cei inteligenti. Prostii, oricum, votau cu PSD!Deci, ce rost mai are? Ceea ce RADET nu poate explica este de ce la apartamente identice, la pausal, sunt facturi cu valori diferite -asa cum am aratat, in decursul iernii. Si de ce un calorifer care nu functioneaza, este platit mai scump decit unul care este la pausal. Concret. Anul trecut, cu un consum mediu de 2000 unitati pe apartament (la repartitoare) plateam in jur de 80 lei. (Fie ger, fie cald?!!!). Acum, la un consum de maximum 200 unitati pe tot apartamentul, platesc 175 lei. Unde este dublarea pretului? La mine in calcul, este cu totul altceva. Astea sunt problemele pe care CET/RADET/Primaria trebuie sa le explice. Nu blabla-ul de mai sus. Ala nu ne tine de cald si toata lumea injura si scuipa pe cei care se preteaza la astfel de trucuri ieftine.

elena
14 februarie 2012
cum calculeaza RADET-ul?

Doresc sa stiu cum calculeaza RADET-ul factura la caldura si apa? Am gigacalorimetru si consum cam 1.70 MWh si ei il transforma in GCal.Ce formula adopta pentru transformarea MWh in GCal?De ce nu spune nimeni din RADET? Cred ca aici este smecheria ,deoarece cat nu am avut gigacalorimetru ,am platit la fel si la pausal!

"bereta smechera"
14 februarie 2012
Un Pacalici....bara-bara cu PACALICII=RADET

Ura cu care s-a dus sa-l dea jos pe "chioru" se vede in aceasta draconica dorinta de a instiga pe constanteni impotriva presedintelui.D-nul Basescu e un om si nimeni si nimic nu-i da dreptul la acest limbaj de mahala,lasand la o parte greselile pe care presed. le face,dar acest pacalici "edil al Constantei " ne sfideaza pe fata.C.Vadim Tudor a zis ca=l baga intro conserva de MAZARE !CAND? Pactul cu Radet este manaria de cea mai joasa speta in stabilirea pretului la GCal pentru a-i pune-n carca totul guvernului Boc .Ce josnicie ...drogatule beretar! Sa spuna aici pe fata Primaria,sa justifice dublarea Gcal . Vom afla oare vreodata!? Adevarul

ionica
14 februarie 2012
radet-ul

Minciuna : de la CET pleaca cu 109/Gcal !Este inadmisibil sa ceara 90 lei/Gcal ptr.ca "merge pe teava RADET "(care tevi sunt ale noastre).Vinovat este GUVERNUL ,care are in subordine ANRE,cea care a aprobat pretul propus de consilierii "saraci cu duhul "in materie de Gigaclorie,Gigawatti,Energie ,Putere,Lucru mecanic (adica fara scoala).N-au nicio vina saracii!!

Mambo
14 februarie 2012
Pentru nr.4 (elena)

Dacă ai răbdare și cauți pe Net ai să găsești sistemul de calcul al gigacaloriei și implicit prețul. În mare știu că se ia în considerare temperatura apei care intră în calorifere (să zicem 60 grade) și temperatura apei care iese-retur din calorifere (să zicem 30 grade). Această diferență este înregistrată de gigacalorimetru după care se calculează cu alți indici și se aplică prețul stabilit de Consiliul Local pentru gigacalorie. În acest calcul se adaugă și pierderile pe rețea a Radet-ului.

tea
14 februarie 2012
gigacaloria

1.70 MWh este egal cu 1.46 gigacalorii. 1.46x338.30 cat este o gigacalorie este egal cu 494lei.Gasesti aceasta transformare daca cauti pe net convector gigacalorie in Mwh.Raspuns pentru nr.4

trade
1 aprilie 2013
la cazan

Rade-T-ul bate apa in piua Omitand updating la contracte Manevra aducandu-le profit Asociatiile doar cu buzunarul gaurit. Noi va luam apa de la moara In judecata va chemam asa-ntr-o doara. Venitul lor de zeci de ani e garantat Iarna fiind sezonul cel mai asteptat. S-ar spune ca Rade-T vinde rachiu Enorm de scumpa-i gigacaloria Pretul e ,cum sa spun,cam fistichiu. Ramane in picioare smecheria Elaborata de maestri-n subteran Gazul fiind motiv de cearta Atunci cand la Rade-T se poarta Termoficarea scumpa.Erata: Exagerat de bine calculata Sa se incarce zi de zi nota de plata Tot ei sa fie in castig Extrapoland spre noul val de frig! Ce-T-ul se uita azi catre Rade-T Este privirea celui ce ataca Victima sigur sugrumata, Avand doar datorii,e mult,e mult ...DE PLATA!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 10 Ianuarie 2012
Stire din Social : Unde se oprește mâine căldura
Pagina a fost generata in 0.3039 secunde