Remedii naturiste pe bază de sunătoare

225
Studiile de până acum au demonstrat eficiența tratamentului cu sunătoare în cazul depresiei ușoare și moderate. În depresia gravă, rezultatele nu sunt concludente, susțin specialiștii din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit cărora tratamentul cu sunătoare poate fi utilizat și pentru diverse alte afecțiuni: ulcer gastric și duodenal, diaree, colici renale, afecțiuni urinare, tulburări menstruale, hemoroizi, varice și probleme musculare.


Atenție mare la asocierile periculoase! Sunătoarea interacționează cu antidepresivele și cu medicamentele împotriva durerilor. Așa că este bine să nu faci un tratament cu sunătoare în timp ce iei aceste medicamente. Mai mult, sunătoarea scade eficiența unor tratamente folosite împotriva virusului HIV, a inhibitorilor imunitari, a medicamentelor de reducere a colesterolului. De asemenea, dacă iei anticoagulante, contraceptive, medicamente pentru boli cardiace ori împotriva astmului sau faci chimioterapie nu este recomandat să faci un tratament pe bază de sunătoare. Cine ar trebui să o evite? Efectele secundare sunt rare și puțin severe, putând fi întâlnite tulburări digestive, alergii cutanate, oboseală, nervozitate, dureri de cap și uscarea gurii. Totuși, deoarece efectele adverse ale tratamentului cu sunătoare nu sunt în totalitate cunoscute, femeile însărcinate, cele care alăptează și copiii vor evita un astfel de tratament. Această recomandare este valabilă și pentru persoanele care suferă de tulburări bipolare, și pentru bolnavii de Alzheimer sau de schizofrenie, la care s-a remarcat înrăutățirea stării după administrarea de sunătoare. Persoanele palide sau sensibile la soare trebuie să nu depășească dozele maxime de sunătoare și să se protejeze de razele UV. Cura este interzisă celor care fac tratamente cu raze ultraviolete (pentru psoriazis, de exemplu).

Dacă vrei să treci de la antidepresive de sinteză la sunătoare, trebuie să faci o pauză între cele două tratamente, pentru că medicamentele de sinteză sunt eliminate mai greu din organism. Întreruperea tratamentului cu sunătoare se face treptat, dozele diminuându-se pe parcursul a una-două săptămâni, pentru a evita un posibil sevraj.
Preparate din sunătoare: Uleiul de sunătoare se folosește împotriva alergiilor, iritațiilor, eczemelor, durerilor de cap, pietrelor la vezică și pentru stimularea funcțiilor biliare. Unguentul calmează și uneori vindecă afecțiunile pielii. Combate mâncărimea și usturimea produse de arsuri, alergii sau de alte afecțiuni dermatologice. Infuzia este bună împotriva gastritei. Se bea neîndulcită. Se mai folosește sub formă de gargară în caz de gingivită, abcese dentare, afte și răni la nivelul gurii. Cataplasmele tratează rănile și nevralgiile.Tinctura de sunătoare diminuează intensitatea acceselor de panică sau de mânie și favorizează stabilitatea emoțională. Este recomandată în caz de depresie, anxietate și neliniște. Pulberea de sunătoare se administrează în cazul tulburărilor emoționale severe. Se iau trei-patru linguri de pulbere pe zi, cu un pahar de apă.

Cât durează tratamentul? Este bine ca tratamentul cu sunătoare să nu depășească două luni. După acest interval se face o pauză de două săptămâni, deoarece pot apărea nevralgii, sensibilitate la lumină și dureri de cap. Efectul fotosensibilizant se poate manifesta însă doar în urma unui consum foarte mare de sunătoare. La doze normale, acesta este inexistent. Doza maximă admisă este de 3.600 mg pe zi.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 04 Aprilie 2012
Stire din Cetățenești : Iritațiile bebelușului
Miercuri, 22 Decembrie 2010
Stire din Sănătate : Cum să trecem sănătoși de iarnă
Pagina a fost generata in 0.1735 secunde