Repartitoarele pentru căldură, obligatorii?

5417
17
Repartitoarele pentru căldură, obligatorii? - fondrepartitoare28-1390919497.jpg

Articole de la același autor

Toate țările occidentale folosesc repartitoare pentru căldură, iar Uniunea Europeană a adoptat o Directivă care prevede obligativitatea montării acestor aparate până la 31 decembrie 2016.


În plus, și în legislația românească există reglementări care stabilesc termene în acest sens. Însă, în prezent, funcționează doar obligativitatea acordului a 80 la sută dintre proprietarii din interiorul unui bloc de locuințe pentru montarea acestor repartitoare de costuri pentru căldură. 


Mărul discordiei
De regulă, cei care nu sunt în temă sau care au interes ca vecinii lor să plătească pentru "pereții lor înțesați de calorifere" se plâng că repartitoarele n-ar fi eficiente: "Nu repartitorul e de vină, omul care îl folosește e problema. Peste tot există un procent de nemulțumiți pe care nu-i interesează dacă, de exem-plu, acoperișul e vai de el și trebuie reparat. La cum ne respectăm unii pe alții, normal să ne batem joc și de repartitoare! Luiza". 


"Cine se plânge de repartitoare, ori nu respectă instrucțiunile de folosire, ori stă într-un bloc neizolat. Stela Ionescu". 
"Normal să apară probleme, dacă într-un bloc există și debranșați, și apartamente cu centrale termice, și cu repartitoare. Nu suntem uniți nici când e vorba de interese atât de mari! Fiecare trage în altă direcție și mai vrem să ne fie cald și bine! Daciana Iorgu".


Calorifere cu elemenți… fără număr


Ca subiect atât de arzător în perioada iernii, problema eficienței repartitoarelor de costuri a fost întoarsă pe toate fețele și în cadrul unei recente întâlniri organizate de Liga Habitat, la care au participat și reprezentanți ai Uniunii constănțene a asociațiilor de proprie-tari. Printre ei s-a numărat și vicepreședintele pe probleme tehnice, Nicolae Stan, care ne-a spus că a fost o bună ocazie pentru a se pune cărțile pe masă: "Au vorbit acolo șefi ai Habitat, ai ANRSC, responsabili din primăria Capitalei, președintele Autorității pentru Protecția Consumatorului, directori de firme de repartitoare, președinți și administratori de blocuri. S-au dat exemple care au confirmat că există proprietari care plătesc mai mult, dar și consumă, decât cei fără repartitoare, acolo unde nu se respectă legislația potrivit căreia suprafața utilă se înmulțește cu un coeficient ce ține cont de modificările caloriferelor față de proiect. Din păcate, majoritatea asociațiilor se complac în această situație, proprietarii neștiind că există lege ca fiecare să plătească după consum, chiar dacă nu au repartitoare".


Deficiențe la montajul repartitoarelor


Mai există și cazuri când re-partitoarele nu au fost setate corect la montaj sau nu se introduc coeficienții de corecție în funcție de poziția apartamentului sau a camerelor: "Noi am insistat ca firmele de repartitoare să se implice în lămurirea unor vârfuri de plată, pentru că altminteri își pierd clienții" – a adăugat N. Stan.


2016 – termenul contorizării


La aceeași consfătuire s-a repus pe tapet Directiva nr. 27 din 2012 a Uniunii Europene, care prevede obligativitatea montării aparatelor de înregistrare a consumurilor de energie termică (gigacalorimetre și repartitoare de cost) în toate apartamentele ali-mentate de la o sursă centrală, până la 31 decembrie 2016. "Toate țările occidentale folosesc repar-titoare. Până și în Bulgaria, pro-centul de montare în interiorul blocurilor este de 100%. Oare ei nu știu ce fac?" – se întreabă vicepreședintele UAP. 


Acțiuni concrete


Oricâte directive s-ar da în acest sens, atâta vreme cât acestea nu prevăd și sancțiuni în caz de nerespectare, potrivit experienței acumulate în zeci de ani de Uniunea Asociațiilor de Proprietari Constanța, este greu de crezut că astfel de reglementări vor fi aplicate sută la sută. Așa că, având în vedere parametrii care influențează costurile cu întreținerea, dar și chestiunile privind plățile emise de firmele de repartitoare, în luna mai a acestui an, la Constanța, va avea loc o acțiune patronată de Uniunea Asociațiilor de Proprietari, la care vor participa și delegați din partea Ministerului Dezvoltării Naționale, ai ARSC, ai altor instituții, pentru a se analiza costurile din această iarnă, în blocurile cu sau fără repartitoare. Până atunci, constănțenii ar putea veni cu propuneri concrete, viabile, care să ducă la optimizarea acestui subiect arzător din perioada iernii, măcar începând cu sezonul rece următor.


Comentează știrea

17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
suliman
29 ianuarie 2014
sunt un jaf

aceste repartitoare nu fac decat sa umple conturile smecherilor,la fel cum este si cu dezapezirea si alte licitatii.am avut 4 ani repartitoare si plateam mai mult ca ce care nu aveau si pe deasupara mai stateau si cu geamurile deschise.am respectat acele reguli cu deschisul si inchisul geamurilor tinaem caldura inchisa cand era prea cald ca sa mai facem economie facturile erau aceleasi.asta e a doua iarna de cand am renuntat la repartitoare si este mai bine,nu tre sa mai stau cu caldura oprita facturile sunt mai mici si cu aproape 50 %

corect
29 ianuarie 2014
corect

Este foarte adevarat ce spune suliman. In plus as mai avea ceva de adaugat. Locuiesc intr-un bloc de 10 etaje in care nimeni nu are repartitoare. Nu am auzit pana acum sa existe nemultumiri majore. Toata lume-i multumita. Pentru 2 camere, in care este cald si bine, factura pe noiembrie a fost de 285RON, iar cea pe decembrie de 480RON. De la prieteni cu locuinte similare dar cu repartitoare, am aflat ca le-a venit cu aprox 2 - 300 RON in plus. Explicata e simpla. In general vorbind, la nivelul scarii, exista un gigacalorimetru, al carui index trebuie platit de asociatie. Daca un apartament are caloriferele inchise, atunci nu va plati nimic pe incalzire, care se va repartiza catre cei care le au deschise. Ei bine, aici e toata problema, pt ca apartamentul cu caloriferele inchise, nu va avea 5 grade, ci chiar in jur de 20, pt ca prin pereti, tavan, razbate caldura de la vecini, plus caldura lasata de coloanele care duc la etajele superioare. Contorizarea caldurii, nu se poate face ca la energie electrica. Daca e sa fac o paralela, va asigur ca daca stati cu veioza stinsa, facand deci economie de curent, nu veti avea avea lumina de la vecinul din apartamentul de deasupra. Cu alte cuvinte, repartitoarele sunt un fel de "D-aia n-are ursu' coada".

Răspuns la: sunt un jaf
Adăugat de : suliman, 29 ianuarie 2014
aceste repartitoare nu fac decat sa umple conturile smecherilor,la fel cum este si cu dezapezirea si alte licitatii.am avut 4 ani repartitoare si...
Beria
29 ianuarie 2014
Manipulare si interese ascunse

Intrebuintarea obligatorie a repartitoarelor,este o PROSTIE,deoarece,condominiile din tara noastra se vor degrada in catva ani iremediabil(unii dau caldura la maximum-cei cu bani-,altii tin toata iarna caloriferele inchise deoarece nu sta nimeni in apartamente,iar cei mai saraci,le dau drumul cu taraita deoarece,nu au bani-pensionarii).Reprezentantii asociatiilor de proprietari de la nivel central si local,au de multe ori alte interese,in functie de relatia pe care o au cu firmele de repartitoare.La noi in Constanta,dl.Dragu,este un infocat al intrebuintarii repartitoarelor(oare de ce?).Ca inginer-la origine- Dragu se face ca nu observa degradarea blocurilor de locuinte.Argumente:De ce credeti ca,proiectantii si constructorii de blocuri-de pe vremea lui Ceasca-au montat calorifere cu un anumit numar de elementi,in functie de pozitia apartamentelor si pe casa scarilor(care acum sunt toate "Anulate")???De prosti?In niciun caz,deoarece stiau ca,daca un bloc nu este incalzit corespunzator in timpul iernii,se va DEGRADA,si tot statul-prin ICRAL- trebuia sa le reconditioneze,pe bani grei.Ori dupa revolutie, statul si-a luat mana de pe orice lucru(responsabilitate),iar acum noi, vom plati cu TOTII.

ccostel
29 ianuarie 2014
repartitioare

Degeaba se repeta asemenea articole de presa,deja locuitorii Constantei s-au lamurit cum stau treburile cu repartitoarele si cu gigacaloria.Toate asemenea masuri sunt doar in folosul unor smecheri din Primarie si RADET.Putem avea si repartitoare si gigacallorimetre sau orice modalitate de masurare,ei vor factura locatarilor doar niste sume convenabile lor,altfel ar trebui sa plece acasa.Nu se va intampla nimic,mai ales atat timp cand aveam la conducere aceasta majoritate de hoti si puscariabili.O tara de hoti si profitori.

adamirator.
29 ianuarie 2014
repartitoarele

sunt vitale pentru orice proprietar de apartament. Fara ele, esti terminat. Problema e ca apar tot felul de legi dubioase, care te fac sa platesti pentru "suprafete comune" (desi noi am scos toate caloriferele de pe suprafetele comune) sau tevile comune ce trec prin apartament, chiar daca tevile sunt izolate! Dai 100 de lei numai pentru tevile comune?!!!

se plateste mai putin pt cei care n-au bani de caldura la maxim
29 ianuarie 2014
aveti bani de platit maxim???

Repartitoarele ar trebui sa fie voie sa si le puna fiecare, nu sa fie obligatoriu toti dintr-un bloc; acolo unde nu sunt bani pt caldura la maxim, se dau la minim din robineti si automat se plateste mult mai putin decat fara repartitoare! Acum de ex cand au fost temperaturi mari, cine nu a avut repartitoare a trebuit sa inghita je.gul de factura maxima de la ja.vrele radetului!

idioti peste tot
29 ianuarie 2014
fiecare cum vrea, si fara pretentii la vecini!

■■■■■■■■■■■■■■■■ ■■■■■■■■■■■■■■■■ ...de ce trebuie sa fie atat de multi idioti care sa zica ba cu, ba fara repartitoare!!! Legea trebuia sa permita fiecaruia sa-si puna daca vrea, fara sa fie obligati toti sa aiba, la fel si centrale pe gaz, sa fie libertate totala. Iar aia care se plang ca se debranseaza vecinii si apartamentele sunt goale si reci, daca stateati la casa cum era? De ce trebuie sa produca pt voi vecinii??? Nu e mai simplu sa permita legea sa va puneti centrale pe gaz, fara nici un acord al vecinilor, si gata? Daca nu aveti bani nici de centrala pe gaz, atunci n-are sens sa stati la bloc sa va incurcati vecinii cu pretentiile voastre, duceti-va la casa!

Răspuns la: aveti bani de platit maxim???
Adăugat de : se plateste mai putin pt cei care n-au bani de caldura la maxim, 29 ianuarie 2014
Repartitoarele ar trebui sa fie voie sa si le puna fiecare, nu sa fie obligatoriu toti dintr-un bloc; acolo unde nu sunt bani pt caldura la maxim...
chirie
29 ianuarie 2014
si proprietar si tot nu le-ajunge

si daca sunt chirias ca n-am avut noroc ca multi sa am ce munci sau sunt tanar si parintii fara bani, dupa ce ca platesc ditamai chiria trebuie sa le tin si peretii calzi proprietarilor, la pretul urias al radetului??? Mai bine mort decat sclavageala in halul asta! Esti proprietar cere lege sa-si poata pune fiecare repartitor daca vrea, nu toti obligatoriu, eu stau cu repartitor si tu fara, si cum spuneam mai sus, daca eu dau la minim ca am de platit si chirie, tu dai bani si-ti suplimentezi cu curent incalzirea, n-o sa stau eu sa-ti incalzesc tie peretii de proprietar pe banii mei, ca n-am! Orice chirias cauta sa stea fie undeva unde sunt gaze, fie repartitoare sa poata sa le dea mai incet!

Răspuns la: fiecare cum vrea, si fara pretentii la vecini!
Adăugat de : idioti peste tot, 29 ianuarie 2014
■■■■■■■■■■■■■■■■ ■■■■■&...
sunteti imposibili
29 ianuarie 2014
sunteti absurzi

Spunea cineva mai sus ca cei care-si dau robinetii la minim primesc caldura de la vecini; cine nu are bani de intretinere nu si le da din cauza asta, voi astia poprietarii sunteti genul care nu va mai saturati! N-AI DECAT SA TI LE DAI SI TU LA MINIM, sa nu-mi vina mie ca si chirias caldura de la tine! Pur si simplu, tu ca proprietar, cat ai si inca mai vrei, si vrei de la mine sa-ti tin eu peretii calzi dintr-un je.g de salariu de 800 lei din care platesc si chirie? Daca esti proprietar si ai astfel de pretentii absurde, du-te tata la casa si lasa-ne! Nici daca as vrea n-as avea unde sa sclavagesc ca sa-ti tin tie calzi peretii, si sa le umflu comisioanele/spaga ja.vrelor de la radet!

Răspuns la: si proprietar si tot nu le-ajunge
Adăugat de : chirie, 29 ianuarie 2014
si daca sunt chirias ca n-am avut noroc ca multi sa am ce munci sau sunt tanar si parintii fara bani, dupa ce ca platesc ditamai chiria trebuie sa le...
hehehe
29 ianuarie 2014
iar prafuri de la RADET...

povestea cu caldura de la vecini e timpire curata. Toti stiu ca daca intre peretele exterior si cel interior este o camera -chiar goala si neincalzita- aceasta protejeaza peretele interior... apoi peretii astia de la bloace au ceva grosime... cum dreaci iti trece tie caldura de la mine, cand caloriferul nu are putere sa ma incalzeasca pe mine? chiar sunteti cretini? in ceea ce priveste povestile cu centrale si alte blablauri, e de retinut ca exista deja o lege in domeniu si obliga la respectarea hotaririi majoritatii proprietarilor (66%) in privinta modului de incalzire. In ceea ce priveste repartitoarele, UE are dreptate. Nici un bloc incalzit la centrala termica de cartier sau oras, nu trebuie sa primeasca agent termic pina nu se monteaza repartitoare la toate apartamentele.

17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Vineri, 12 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : "Când dau repartitoarele rateuri?"
Pagina a fost generata in 0.6071 secunde