Medicul de gardă

Riscurile gușei netratate

236
Riscurile gușei netratate - 29septmediculgusa-1380462331.jpg

Articole de la același autor

"Eu știu că gușa se vede și de la o poștă… nu te poți trezi cu boala asta peste noapte. E mai grav dacă stai cu boala netratată pentru că n-ai bănuit că suferi de așa ceva? Dacă nu mănânci sare iodată e obligatoriu să te îmbolnăvești de gușă?" (Lucreția Minga)

Într-adevăr, gușa, una dintre bolile cele mai întâlnite în întreaga lume, nu doar la români, se manifestă prin creșterea în volum, în cele mai multe situații, creșterile fiind vizibile și… de la o poștă, cum s-a exprimat cititoarea noastră. După cum ne-a explicat dr. Dănuța Cristescu, medic primar în cadrul Clinicii Homeomed, sunt și situații când gușa nu depășește micile dimensiuni, dar și cazuri când creșterea se face în mod constant. Cât privește dilema cititoarei noastre referitoare la consumul de sare iodată, medicul confirmă că una dintre cauzele care contribuie la dezvoltarea gușei este deficitul de iod din organism. În astfel de cazuri apare ceea ce se numește gușă prin carență iodată. De asemenea, unele boli tiroidiene mai rare provoacă, la rândul lor, îmbolnăvirea de gușă.

A nu se ignora situația. Întrucât netratată, la un moment dat, gușa poate deveni toxică, din cauza secreției în exces de hormoni tiroidieni, medicul recomandă prezentarea la specialist încă de la primele indicii. Pe de altă parte, nu degeaba se recomandă controlul periodic medical, căci aceasta este ocazia când pot fi depistate și afecțiuni care nu dau simptomele arhicunoscute.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 27 Noiembrie 2012
Stire din Cetățenești : Care sunt simptomele gușei?
Marţi, 26 Februarie 2013
Stire din Sănătate : Remedii pentru sinusuri infectate
Sâmbătă, 23 Februarie 2013
Stire din Sănătate : De ce este atât de importantă vaccinarea
Pagina a fost generata in 0.3485 secunde