Șefii asociației de proprietari, scutiți de plata întreținerii?

3261
Șefii asociației de proprietari, scutiți de plata întreținerii? - 17maifond3-1337267673.jpg
Ideea că persoanele care fac parte din conducerea asociației ar avea anumite beneficii financiare, nu doar că a mai fost vehiculată, ci continuă să dea frisoane multor locatari. Este bine să se știe că legea nu prevede astfel de facilități, iar dacă acestea se practică, sunt ilegale.

"Așa e la români, dacă lucrezi la fabrica de pâine, pleci acasă cu o pâine gratis pe zi, dacă lucrezi la cinematograf, vezi gratis filmele și tot așa… Pe obiceiul ăsta vechi se bazează probabil și cei din conducerile asociațiilor de locatari, despre care am auzit că ar fi scutiți de la plata întreținerii ei și cel puțin încă o persoană din familia lor. La noi, la asociație, de exemplu, președintele a renunțat la indemnizație, o fi ales varianta cea mai convenabilă. Și mai avem o pacoste cu șeful de scară, cică și el e șef… Pot afla cu exactitate cum și în ce fel se dau aceste scutiri? La facturile care le plătim acum, asta ne mai lipsea! Dar dacă e lege…" (Adela Andronescu).

Cine sunt, de fapt, "șefii" asociației!

Pentru clarificarea lucrurilor, mai întâi se impune să precizăm cine sunt cei care fac parte din conducerea asociației. După cum ne-a explicat Mihai Ulmeanu, vicepreședintele Uniunii Județene a Asociațiilor de Proprietari Constanța, în categoria șefilor pot fi incluși doar președintele (unul la număr), membrii comitetului executiv (de la trei, până la cinci sau șapte, în funcție de mărimea asociației și de hotărârea adunării generale a locatarilor) și cenzorii (cel puțin unul sau o comisie de cenzori, cum votea-ză locatarii în adunarea generală).

"Referitor la cenzori, de obicei se angajează unul singur, cu contract sau convenție. Sunt însă mulți președinți de asociații care vin la sediul nostru pentru a delega noi un cenzor, ca să aibă garanția că serviciile vor fi asigurate de o persoană competentă" – ne-a mai spus vicepreședintele UAP.

Cât privește administratorul, pentru înlăturarea oricărui dubiu, este bine să se știe că el nu face parte din conducere, fiind un simplu angajat, cu sarcini clare.

Nimeni nu este scutit de plata întreținerii

În legătură cu suspiciunile privind posibilitatea ca persoanele care fac parte din conducerea asociației să beneficieze de anumite scutiri de la plata cheltuielilor de întreținere pentru ei sau membrii familiilor lor, Mihai Ulmeanu ne-a spus din start că nu există nicio prevedere legală care să asigure scutiri de acest fel. Pe de altă parte, membrii conducerii ar putea primi o indemnizație, însă numai dacă adunarea generală a locatarilor stabilește asta. Iar dacă aceștia urmează a fi plătiți, și cuantumul indemnizației trebuie aprobat de adunarea generală, nu-și stabilesc ei între ei indemnizațiile sau alte facilități.

Șeful de scară, "o scorneală"!

Cu toate că normele în vigoare nu precizează calitatea de șef de scară, reprezentantul UAP ne-a confirmat că există încă asociații unde, la mica înțelegere, o persoană de pe scara unui bloc este delegată de președinte sau de comitetul executiv să ajute în chestiuni mărunte, de genul lipi-tului de afișe etc: "E o scorneală funcția asta, în nicio lege nu e prevăzut așa ceva. E păcat că se abuzează de astfel de lucruri într-o comunitate atât de mică".

În concluzie, normele de func-ionare și organizare a asociațiilor de proprietari nu prevăd niciun fel de scutire de la plata cotelor de întreținere pentru persoanele care desfășoară activități sau au responsabilități în cadrul asociației de proprietari. Aceștia pot fi doar remunerați și numai în temeiul Legii nr. 230 din 2007 și în cuantumul votat de membrii asociației de proprietari, la nivelul adunării generale, nicidecum la scara blocului sau la libera lor apreciere.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3135 secunde