Medicul de gardă

Suferința copiilor de oboseală cronică

300
"Multă vreme, am crezut că nepoțica noastră, în vârstă de 12 ani, profită de noi, bunicii, s-a lenevit de când părinții au plecat la muncă în străinătate. Însă ea se plânge că e tot timpul obosită. E posibil așa ceva la un copil care în afară de învățat, nu e pus să facă mai nimic? Suntem îngrijorați, ne-ar fi de folos sfatul unui doctor, poate ne spune cauza și ce tratament să-i dăm" (Elena Ivan).

Stimată doamnă Ivan, lucrurile trebuie privite cu seriozitate, din cauză că medicul primar pediatru Chirața Blacioti, din cadrul Clinicii Homeomed, ia în calcul sindromul de oboseală cronică, o suferință prezentă și în rândul copiilor. Practic, oboseala care nu dispare și după ce copilul se odihnește suficient este considerată primul semn al acestui sindrom. Din păcate, cauzele clare ale bolii nu au fost încă evidențiate, însă oboseala cronică se manifestă în cele mai multe cazuri după o infecție de natură virală. Alți factori favorizanți pot fi alergiile, problemele neurologice, tensiunea arterială scăzută, disfuncțiile glandelor endocrine, anomaliile metabolice.

Stil de viață sănătos, ca tratament
Specialista ne-a explicat că deși nu s-a omologat o formulă de tratament împotriva sindromului de oboseală cronică, medicii consideră că stilul sănătos de viață poate duce la ameliorarea situației. Cât privește vârsta, nu e cazul să vă îngrijorați din acest motiv, întrucât în cele mai multe situații, primele semne ale oboselii prelungite se manifestă în intervalul 11 - 15 ani și în mod special la fete. La fel de adevărat este că majoritatea părinților pune această oboseală pe seama lenei sau a problemelor de la școală. Ideal ar fi ca lipsa de energie, chiar de concentrare a copilului să nu fie trecute cu vederea, căci ar putea favoriza împingerea copilului într-o stare de apatie sau, și mai rău, în depresie. Pentru evitarea complicațiilor, este extrem de necesară părerea unui medic, pentru a pune un diagnostic de certitudine.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 03 Aprilie 2012
Stire din Cetățenești : Riscurile excesului de vitamine
Marţi, 10 Aprilie 2012
Stire din Sănătate : Cum ne ucide bronzul
Marţi, 03 Aprilie 2012
Stire din Sănătate : Cum putem trata picioarele umflate
Pagina a fost generata in 0.3491 secunde