Puncte de vedere

Concurs "Trebuie să ne mâzgălească blocurile doar că urlă talentu-n ei?"

1609

Articole de la același autor

Înarmați cu spray cu vopsea și markere permanente, așa-ziși "grafferi" își pun la bătaie talentul, planșete pentru... capodoperele lor fiind zidurile blocurilor și ale altor clădiri, fără să le pese că estetica orașului are serios de suferit.

Pe de altă parte, întrucât acționează în grupuri, după miezul nopții, sunt extrem de atenți și studiază terenul în detaliu, pentru a evita filajele Poliției, acești "pictori ai neamului" sunt foarte greu de prins în flagrant de către oamenii legii.
Constănțenii cred că, dacă ar exista o legislație mai severă, care să se lase cu amenzi foarte mari sau chiar cu rețineri, nimeni nu și-ar mai permite "să-și bată joc de proprietatea altuia în halul ăsta!". De asemenea, având în vedere amploarea fenomenului, după modelul altor orașe, ei propun autorităților să pună la dispoziția grafferilor locuri speciale în care să-și exercite talentul. "Știu că cei care își dau aere că fac graffitti, dacă sunt prinși în flagrant, primesc amenzi, însă părerea mea e că aceste amenzi trebuie să fie extrem de mari, ca să le taie cheful să-și mai bată joc de proprietatea altuia. Trebuie să ne mâzgălească nouă blocurile doar că urlă talentu-n ei?" - Laurențiu Cristea, 43 ani.

Pereții mâzgăliți sunt dovada vie
Mai rău e că… grafferii nu se mulțu-mesc doar cu desene, apetența lor pentru expresii triviale, tot felul de jar-goane, pseudonime ciudate, cu mesaje subversive sau pornografice depășind orice limită. "Tot ce îți permiți să faci pe terenul unui proprietar este ilegal. Dacă m-aș duce eu și le-aș mâzgăli casele cu vopsea, i-aș înjura pe ziduri, ce părere și-ar face?" - Delia Manole, 32 ani. "Băiatul meu știe că în alte țări, graffiti-ul este legalizat și că ar fi locuri speciale pentru această distracție" - ne-a spus F. Donosie, care se întreabă de ce în Constanța nu se întâmplă același lucru, având în vedere că nu e vorba despre o… distracție, ci pur și simplu de o obsesie a unor "răzvrătiți dubioși". Din păcate, fenomenul ia amploare: "Din curiozitate, dacă mergeți pe b-dul Lăpușneanu, o să observați că aproape nu există bloc (unele proaspăt tencuite), care să nu fie atins de... talentul acestor pictori ai neamului. Eu cred că și găștile astea pot fi prinse, dacă se dorește cu adevărat!". "Văd zilnic mâzgăleli și desene dubioase în orice zonă a orașului mă aflu. Nici cabinele telefonice nu-s iertate. Dacă nu se iau măsuri, în câțiva ani, bătaia asta de joc se va extinde pe toate proprietățile! Când era campanie, peretele din spatele casei mele era afiș electoral. Au căpătat curaj și atacă și înălțimile, folosesc scările de incendii ca să urce cât mai sus pe blocuri. Trebuie făcut ceva, că se duce dracului estetica orașului, care și-așa e ca vai de lume!" - Marian Pestrițu, 46 ani.

Legislația e prea blândă
Din păcate, legislația nu sancționează penal aceste fapte, persoanele surprinse în flagrant de către poliție fiind sancționate doar cu amendă, potrivit Legii nr. 61/1991, deoarece fapta nu constituie infracțiune. Pentru a fi considerată infracțiune de distrugere și, în consecință, sancționată penal, fapta ar trebui să aducă în stare de neîntrebuințare sau de degradare acel bun. Poliția le recomandă celor care-i surprind... la lucru pe așa-zișii grafferi să fie sesizată în timp util, iar persoanele care se consideră prejudiciate să se adreseze instanței civile, cu o acțiune în pretenții.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 11 Martie 2011
Stire din Cetățenești : Sufleu grecesc
Vineri, 11 Martie 2011
Stire din Cetățenești : Mască pentru ten ridat
Joi, 10 Martie 2011
Stire din Cetățenești : Baclavale de post
Miercuri, 09 Martie 2011
Stire din Cetățenești : Semnele… parșive ale anemiei (1)
Miercuri, 09 Martie 2011
Stire din Cetățenești : Clătite cu sos de lichior
Pagina a fost generata in 2.0683 secunde