Medicul de gardă

"Un copil deranjat la stomac se deshidratează imediat?"

488
"Dacă un copil de aproape trei ani se deranjează la stomac, este obligatoriu să se deshidrateze? Trebuie dus la doctor de la primul scaun moale? Eu nu sunt panicoasă din fire, mă bazez și pe rețetele bunicii în chestiile astea, am grijă ce mănâncă și ce bea" (Felicia Ghiță).

v v v

Stimată doamnă Ghiță, este adevărat că vara se impune urmărirea mult mai riguroasă a alimentației tuturor și în mod special a copiilor. După cum ne-a explicat dr. Chirața Blacioti, medic primar pediatru în cadrul Clinicii medicale Homeomed, nu este cazul să ne alarmăm chiar de la primul scaun mai moale al copilului, cazurile ușoare putând fi tratate și acasă, pe baza recomandărilor medicului. Asta nu înseamnă că dacă și următoarele scaune sunt lichide sau dacă observăm firișoare de sânge trebuie să lăsăm lucrurile să treacă de la sine. Dimpotrivă, acesta este momentul care trebuie să ne dea de gândit, singura alternativă fiind prezentarea de urgență de medic. Totul, din cauză că în asemenea situații, deshidratarea nu numai că intervine, dar ar putea fi rapidă. Tocmai de aceea se recomandă consum de apă și ceaiuri neîndulcite în cantități cât mai mari posibil.

În privința cauzelor, având în vedere că numărul copiilor diagnosticați cu boala diareică acută crește vara, principalul motiv îl constituie nerespectarea regulilor de igienă personală. Ca primă măsură de prevenție, se recomandă spălarea copilului pe mâini de câte ori este posibil. Mai mult, părinții trebuie să aibă grijă ca legumele și fructele să fie bine curățate, spălate și păstrate, iar mâncarea să fie corect preparată termic.

Pentru edificare, boala diareică acută înseamnă scaune moi, cu sângerări și dizenterie, plus grețuri, vărsături, dureri abdominale, febră sau frisoane. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 19 Iunie 2012
Stire din Monden : Jojo ar mai vrea doi copii
Miercuri, 13 Iunie 2012
Stire din Social : Copilărie cu dor de părinți
Pagina a fost generata in 0.5263 secunde