Copilărie cu dor de părinți

606
1
Copilărie cu dor de părinți - copil11339518348-1339535239.jpg

Articole de la același autor

"Când vin mama și tata de la muncă din Spania, o să îmi aducă multe jucării și o să mergem în oraș și în parc împreună. Poate o să mergem și la munte!". Acestea sunt gândurile Mihaelei, o fetiță din Constanța care își vede părinții doar de două ori pe an. Luni întregi micuța așteaptă momentul în care aceștia vin în concediu, în țară. Speră că într-o zi nu va mai fi nevoită să-i vadă făcându-și bagajele să plece înapoi la muncă.

Astfel de povești sunt însă cu miile în județul Constanța. Potrivit statisticilor Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului din Constanța, la finele trimestrului întâi ale anului 2012, 3,563 de copii aveau cel puțin un părinte plecat în străinătate. "Datele sunt solicitate de la nivelul comunităților din toate localitățile din județ. Din cei 3.653 de copii, 831 au ambii părinți plecați, 2.385 au un singur părinte plecat, iar în 437 de cazuri părintele unic susținător al familiei monoparentale muncește peste hotare", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al D.G.A.S.P.C. Constanța, Roxana Onea.

Îngrijiți de bunici

Cei mai mulți din acești copii sunt îngrijiți în familie. Numai doi au fost încredințați unui centru de plasament, 110 se află la rude până la gradul al patrulea, iar 15 sunt la alte persoane ori familii. "Conform datelor, majoritatea minorilor care au părinți plecați în străinătate au vârste cuprinse între 10 și 17 ani. 1.145 de copii au între 10 și 13 ani, 1.080 au între 14 și 17 ani, 828 au între 7 și 9 ani, 514 au între trei și șase ani, iar 86 au mai puțin de trei ani", mai explică Roxana Onea.

Obligați să anunțe autoritățile locale

În prezent, legislația din România îi obligă pe părinți să declare autorităților locale în grija cui își lasă copiii pe perioada absenței lor din țară. Însă mulți "omit" să facă acest lucru tocmai pentru ca să nu intre în atenția autorităților. Tocmai de aceea este posibil ca cifrele D.G.A.S.P.C să fie incomplete și numărul real al copiilor care cresc fără părinți să fie mult mai mare. De cele mai multe ori ei sunt lăsați în grija unor bunici bătrâni și neputincioși. Nu capătă o educație potrivită, neglijează școala și o iau pe drumuri greșite. Uneori ei chiar devin o povară pentru vârstnici și ajung să resimtă și ei lucrul acesta, suferind în interiorul lor.

În prezent, nu există nicio organizație ori instituție care să ofere sprijin ori consiliere acestor copii. Cel mai aproape sunt cadrele didactice de la școală. Ele ar trebui să fie primele care să observe dacă micuții au pro-bleme și să tragă semnalul de alarmă. Însă puțini profesori se implică cu adevărat în astfel de cazuri.

Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 02 Iunie 2012
Stire din Sănătate : Cireșele, recomandate copiilor anemici
Pagina a fost generata in 0.5296 secunde