Vanele de la subsolul blocului, pe post de repartitoare?

1778
6
Vanele de la subsolul  blocului, pe post de repartitoare? - 27novfondinchiderecaldurasubsol-1354030592.jpg
Sub pretextul că vremea s-a mai îmblânzit, iar RADET nu are obiceiul să sincronizeze cantitatea de agent termic cu temperaturile externe, unii locatari închid cu de la sine putere căldura de la subsolul blocului, ca și când ar închide propriul repartitor, provocând adevărate scandaluri.

Fără acordul locatarilor, închiderea vanelor de la subsol este un abuz.


Costurile uriașe suportate în iarna trecută de către abonații RADET îi urmăresc pe oameni mai ceva ca un coșmar. În condițiile în care, în sezonul trecut, au plătit lunar și 1000 de lei pentru căldură, li se pare normal ca măcar în zilele mai puțin reci să nu arunce căldura pe fereastră. Oamenii ar fi preferat ca furnizorul de energie termică să se adapteze, "din mers" la temperaturile externe și, măcar în perioada zilei, să pompeze în funcție de acest criteriu. Cum acest lucru nu se întâmplă, se caută alte metode de… termoreglare: "Am vrut în vară să ne punem repartitoare, dar cei mai mulți s-au pus de-a curmezișul, pe motiv că ar fi o mare țeapă. Acum, tot ei sunt cu gura mare și închid vana de la subsol fără ca măcar să ne întrebe. Mama mea e foarte bolnavă, nu-mi permit s-o… congelez că vor ei economie. La început am crezut că e vorba de vreo avarie, președintele de bloc a chemat echipă să remedieze, dar s-a făcut omul de cacao că au găsit vana închisă la subsol!". (Larisa Dimancea). "Dacă stai la bloc, trebuie să-ți asumi asta. Ăsta da tupeu, să închizi vana de la căldură că ai tu bufeuri… O fi soare afară, dar în apartamentul meu, care e pe nord, e răcoare și vara. Am doi copii elevi, care învață cu cojoacele pe ei că așa vrea nea Gheorghe… Cum ar fi să le închid eu apa de jos, ca să plătim mai puțin? N-au vrut repartitoare, dar folosesc vana de la subsol ca și contor! Mi-e frică să nu fie afectate și instalațiile, ba le închid, ba le deschid! Oare se merită efortul?" (Stela Tudoranu). "Toată lumea știe că RADET pompează în draci, pot să fie și 30 de grade afară. Normal că închidem de la subsol, ce putem face? Problema e că fără pic de căldură e nasol de tot. RADET trebuie să rezolve cu termoreglarea asta, așa n-o să ne mai certăm între noi!" (Laura Voicu).

Abuz, dacă nu există consens!

După cum ne-a explicat ing. Adrian Ganea, șeful Compartimentului Tehnic din cadrul Uniunii Asociațiilor de proprietari, închiderea vanei de la subsol este o practică, pe cât de veche, pe atât de controversată, având în vedere că într-un bloc locuiesc și vârstnici, și copii, și persoane cu probleme de sănătate, care au nevoie de confort termic. Dar asta nu înseamnă că locatarilor le este interzis să stabilească, atenție, numai de comun acord, un program pentru închiderea de la subsol a agentului termic. Procedeul este simplu, nu afectează instalațiile comune, cum se tem unii și constă în închiderea căldurii de la robinetul general, de obicei pe tur, ca să rămână sub presiune pe retur, câte ore și-au propus proprietarii. Dacă însă există proprietari care nu sunt de acord și, totuși, vana se închide, această faptă este un abuz. Practic, omul nu mai beneficiază de căldura la care are dreptul potrivit contractului. "Pentru a se stabili valoarea concretă a eco-nomiei și cât de mult rentează, administratorul poate să înre-gistreze un consum de la o zi la alta, apoi să compare. În general, oamenii cam sunt de acord să manevreze vanele atunci când e mai cald afară, chiar și RADET recomandă asta. Problema e că mai sunt blocuri care au rămas cu vanele sigilate de către RADET, dar se pot desigila, nu mai au pretenția asta!" – ne-a mai spus ing. A. Ganea, care a reiterat ideea că dacă nu există consens, niciun locatar nu are dreptul să abuzeze de această practică.


Comentează știrea

proprietar de apartament in Faleza Nord
28 noiembrie 2012
coltul cetateanului suparat

Ce parere aveti de situatia mea? In vara acestui an, in apartamentul de deasupra mea s-a mutat o famile care, fara sa ma anunte, a taiat tevile de caldura pt. ca si-a montat centrala termica. Eu locuiesc la etajul 1, iar toate apartamentele de pe colona de deasupra mea au centrale pe gaz si au taiat tevile de caldura, deci apartamentul meu a ramas cap de coloana. Intr-adevar, mi-am dat acordul ca vecinii sa-si montze centrale termice de apartament, dar asta nu inseamna ca nu trebuiau sa ma anunte ca vor taia tevile de incalzire. Acum ce trebuie sa fac? Deja exista apa in instalatia de incalzire, dar eu nu am incalzire la caloriferul din baie, desi l-am schimbat acum o luna. Administratorul mi-a spus ca trebuie sa aduc un instalator care sa-mi faca instalatia de retur la mine in apartament. Este obligatia mea sa suport aceste costuri?

Cititor
28 noiembrie 2012
Doar o parere

Problema dvs nu este chiar atat de complicata pe cat pare. Trebuie montat pe calorifer un "puisor" de aerisire, aerisiti, apoi agentul termic va circula normal si prin caloriferul dvs. Fiind cap de coloana, trebuie sa faceti obligatoriu aerisirea!

Răspuns la: coltul cetateanului suparat
Adăugat de : proprietar de apartament in Faleza Nord, 28 noiembrie 2012
Ce parere aveti de situatia mea? In vara acestui an, in apartamentul de deasupra mea s-a mutat o famile care, fara sa ma anunte, a taiat tevile de...
cititor
28 noiembrie 2012
a doua parere

"au taiat tevile de caldura" asta inseamna ca degeaba montezi un "puisor" de aerisire daca nu ai teava mai departe si retur facut. Trebuie facuta instalatia de retur. De costuri trebuie sa vorbiti tot cu administratorul.

Răspuns la: Doar o parere
Adăugat de : Cititor, 28 noiembrie 2012
Problema dvs nu este chiar atat de complicata pe cat pare. Trebuie montat pe calorifer un "puisor" de aerisire, aerisiti, apoi agentul termic va...
proprietar de apartament in Faleza Nord
28 noiembrie 2012
coltul cetateanului suparat

Va multumesc pentru sfaturi. Am montat "puisorul" de aerisire, am facut aerisirea, caloriferul se incalzeste partial pentru moment, dar dupa aceea se raceste. Al doilea sfat cred ca este cel mai bun, dar administratorul mi-a spus ca eu trebuie sa ma ocup de realizarea instalatiei de retur, asta m-a suparat.

hmm
28 noiembrie 2012
abuz

Chiar ca abuz. E ca si cum as umbla eu la cutia RDS-RCS de pe scara ca simt eu ca trebuie sa fac o modificare. Ar trebui orice locatar sa aiba acces interzis in subsol.

cititor
28 noiembrie 2012
parere

Administratorul ar trebui sa va arate un document prin care vecinul s-a debransat altfel totul este ilegal.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3917 secunde