Clauza lor de conștiință

717

Articole de la același autor

Pe mine, personal, mă sperie mai puțin criza economică și cel mai mult mă îngrozește criza de moralitate…
Nu mai departe de ieri, onor primarul municipiului Mangalia, Claudiu Tusac, a recidivat. A găsit din nou de cuviință să selecteze reprezentanții mass-media după bunul lui plac și să cenzureze totodată informații de interes general care ar trebui să ajungă la cetățeni, indiferent că aceștia sunt cititori ai cotidianului "Cuget liber" sau ai altor ziare constănțene. La o întâlnire pe care a avut-o cu agenții economici, Tusac a dat dispoziții să fie lăsați să intre la dezbatere doar reprezentanții unui singur ziar constănțean și cei ai unei televiziuni locale. Accesul s-a făcut pe bază de invitații, iar ziarul nostru a fost privat de o astfel de… "favoare". De ce?! Pentru că pur și simplu așa vrea primarul care a nu știu câta oară confundă instituția publică cu propria-i ogradă.
Pentru Tusac, ca de altfel pentru toți social-democrații constănțeni (acum ei sunt la guvernare, dar recunosc că nu pot garanta pentru transparență în cazul în care s-ar înlocui garda), legea nu există!!! Și mă refer aici doar la acea 544/2001 a accesului la informațiile de interes public, că de restul nici nu vreau să mai discut.
E sfidare complementară cu credulitatea, și asta ca să nu îi spun mai pe românește… lipsă de inteligență, să crezi că dacă ai fost ales primar al unei localități, pe puțin vreo patru ani trebuie să danseze toată lumea după cum cânți tu! Mai ales într-un stat democratic!
Schimbând registrul, dar păstrând "culoarea", și la Consiliul Județean Constanța ne-am lovit zilele trecute (nici aici nu e prima dată!) de aceeași atitudine a pumnului în gură. Aici, ce-i drept, mai elegantă, mai diplomatică… deh, experiența altor patru ani de mandat își spune cuvântul.
Într-o singură zi, două confruntări cu purtătorul de cuvânt al instituției, Cristian Moldovanu. O delegație externă făcea onoarea mai marilor de la județ să le calce pragul, iar, pentru mediatizare, din nou, gașca și-a permis să dea în bobi și să aleagă doar pe… pe… pe… oficiosul propriu și televiziunea surată! (Așteptăm o hotărâre de guvern sau poate chiar o lege prin care Consiliul Județean Constanța să treacă în proprietatea… respectivelor "organe" media.) Întrebat fiind de ce doar pentru unii este publică acțiunea, la început, individul s-a arătat destul de încurcat la telefon, pentru ca mai apoi să se facă simțită o oarecare stare de nervozitate în glasul lui și, în final, să "concluzioneze" (aici chiar a fost amuzant!) înainte de a fi spus ceva: "deci… deci… deci…". Oricum explicația pe care a încercat-o a fost demontată a doua zi când în respectivul oficios a apărut știrea despre evenimentul cu pricina.
În acest context, îmi permit să le atrag atenția deopotrivă primarului și așa zisului purtător de cuvânt că nicio instituție media (dar absolut niciuna, nici măcar oficioasele) nu este, conform legilor românești în vigoare, în subordinea vreunei instituții publice. Ei, însă, fără a le denigra în niciun fel statutul, sunt (sau ar trebui să fie) în slujba tuturor cetățenilor, fani ai oricărui ziar, TV sau radio. De asemenea, calitatea de primar sau purtător de cuvânt al unei instituții publice nu cred că oferă cuiva dreptul de a selecta factorii de diseminare a informației sau, mai rău, de a impune o politică redacțională.
Exemplele ar putea continua! Mă rezum, însă, numai la a-i și a mă întreba dacă ei, reprezentanți legali ai cetățenilor, plătiți, de bine de rău, din banii noștri, au în contractele lor… o clauză de conștiință! Că, de altfel, nu-i întrece nimeni în a ne ataca și suspecta pe noi, presa, că am duce lipsă de ea…

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3106 secunde