Definește "Năvodari"

875
Definește
"Vreau să-mi bag ****, dar mai întâi vreau să le mulțumesc celor care m-au ajutat", își începe discursul Gonzo, năvodăreanul care a mers pe jos până la Istanbul.
Găzduit de Casa de Cultură din Năvodari, spectacolul lui Gonzo a adus în atenția publicului probleme de mare interes: de ce se taie copacii în Năvodari? de ce nu există un spital în Năvodari? de ce Năvodari e un oraș urât și cenușiu? Acestea sunt întrebările pe care Gonzo le-a adresat, retoric, publicului. "Sunt oameni care-și bat joc de noi și care ne calcă principiile în picioare pentru că noi stăm cuminți și ne uităm la televizor și luăm bere pe caiet", spune el.
Și ce-i cu asta? mi-am spus la început. Copacii se taie peste tot, cenușiul e o culoare generalizată, spitale sunt la Constanța, să vină aici. Pe de altă parte, a folosi pretextul (foarte confortabil, de altfel) "se întâmplă și la case mai mari" nu rezolvă nicio problemă. Chiar dacă nu reprezintă o soluție în sine, identificarea publică a problemelor poate fi un prim pas spre rezolvarea lor.
S-a urcat pe scenă pentru a critica administrația, felul în care a involuat "satul" său, așa cum îi spune orașului Năvodari, pentru a întreba de ce infrastructura orașului e la pământ, pentru a se întreba unde se duc banii din impozite. "Satul meu e călcat în picioare", spune Gonzo. Proaspăt întors din Istanbul, afirmația poate fi pusă pe seama impactului pe care Turcia l-a avut asupra sa. Nu cred, însă, că e vorba doar de acest lucru, ci de un sentiment de protecție a locului natal, pe care vrea să-l știe pe mâini bune chiar și la distanță de sute de kilometri. Ajuns acasă, nu poate trece peste imaginea copacilor mutilați, peste indiferența cu care sunt tratate adevăratele probleme ale orașului. "Nu ai voie să tai copacii pentru că îmi iei aerul meu", spune globetrotter-ul.
A așteptat două ore la Primăria din Năvodari pentru a-i înmâna edilului mesajul adus din Kavarna. Fără sorți de izbândă, a plecat cu un gust amar, comparând momentul Năvodari cu momentul Istanbul: "Primarul de la Istanbul m-a primit la el în birou chiar dacă era ocupat cu pregătirile pentru vizita lui Obama, care venea peste trei zile".
De multe ori, nu mai identificăm problemele ca atare, pentru că ne-am obișnuit atât de mult cu ele, încât nu le mai vedem ca pe o amenințare. Gonzo, însă, nu vrea să-i scape nimic. Pentru că sat, ne-sat, Năvodari rămâne orașul în care se întoarce de fiecare dată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 30 Mai 2009
Stire din Comentarii : Gone in 30 seconds
Vineri, 29 Mai 2009
Stire din Comentarii : A murit domnu’ Trandafir
Pagina a fost generata in 0.4975 secunde