Prof. Cornel Dumitrașcu, directorul Colegiului Tehnic "Tomis":

"A ajuns acest Bacalaureat cuiul lui Pepelea, cea mai urâtă formă de examinare a unui copil"

7795
10
Prof. Cornel Dumitrașcu, directorul Colegiului Tehnic "Tomis":

"A ajuns acest Bacalaureat cuiul lui Pepelea, cea mai urâtă formă de examinare a unui copil"

De c├ó╚Ťiva ani ├«ncoace, cele mai mici procente de promovabilitate le ob╚Ťin liceele tehnologice, din cauze deja cunoscute, dar ignorate de cei care ar trebui s─â opreasc─â perpetuarea acestei situa╚Ťii.

Prof. Cornel Dumitra╚Öcu, directorul Colegiului Tehnic "Tomis" a clamat ├«n repetate r├ónduri situa╚Ťia elevilor din aceste institu╚Ťii de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt.

- Cum au încheiat elevii dvs. această sesiune de bacalaureat?

- Mul╚Ťumitor. A╚Ö putea chiar s─â spun, f─âr─â modestie, ├«ntr-un mod chiar bun, ╚Ťin├ónd cont de situa╚Ťia lor financiar─â, de situa╚Ťia familiilor lor, care au slabe posibilit─â╚Ťi materiale. Cei c├ó╚Ťiva care nu au reu╚Öit, au totu╚Öi medii bunicele, ├«n condi╚Ťiile actuale, ├«n sensul c─â ele sunt peste media de 5, dar nu ├«ntrunesc condi╚Ťia promov─ârii - media 6.

Eu vin cu o considera╚Ťie strict curricular─â, ├«ntruc├ót liceele tehnologice sunt puternic dezavantajate, iar Bacalaureatul a devenit o mare problem─â. Se fac, ├«n cursul celor patru ani, diverse discipline tehnologice care, ├«n final, nu se reg─âsesc cu niciuna din probele de examen. ╚śi-atunci pentru ce ne mai numim liceu tehnologic? Dac─â to╚Ťi copiii, volens-nolens, trebuie s─â sus╚Ťin─â acest examen la rom├ón─â, matematic─â ╚Öi la alegere fizic─â, chimie, biologie?

Legea educa╚Ťiei din 2011 spune a╚Öa: Bacalaureatul se sus╚Ťine la acele discipline care au fost parcurse pe to╚Ťi cei patru ani de liceu. Or la liceele tehnologice biologie se pred─â numai doi ani, ├«n clasa a IX-a ╚Öi a X-a. Atunci de ce s─â sus╚Ťin─â la biologie? ╚śi dac─â spunem la alegere sunt numai fizica, chimia, biologia? Mie mi se pare o discriminare destul de serioas─â, care nu este luat─â ├«n considera╚Ťie de c─âtre ministerul nostru. Eu vin ╚Öi spun c─â ar trebui s─â se dea la orice disciplin─â la care elevul se simte preg─âtit c├ónd termin─â liceul. A╚Öa era c├óndva: se putea da ╚Öi la geografie, ╚Öi la istorie, ╚Öi la tehnologie. ├Än╚Ťeleg rom├óna, matematica sunt imperios necesare, dar la alegere nu mi se pare c─â este corect ce se ├«nt├ómpl─â ├«n acest moment. Cum pot s─â spun la alegere ├«ntre trei discipline, dintre care una nu ├«ndepline╚Öte condi╚Ťia de a fi parcurs─â pe patru ani, ├«n cazul liceelor tehnologice. ╚śi mi se mai pare discriminatoriu s─â alegi ├«ntre acestea trei pe care le-a ales c├óndva cineva. A╚Ö vrea s─â ╚Ötiu ╚Öi eu pe ce considerente s-au ales aceste trei discipline din 2008 ├«ncoace? Nu cred c─â o disciplin─â este inferioar─â fa╚Ť─â de alta. Nu cred c─â fizica, chimia, biologia au mai mult─â caden╚Ť─â dec├ót istoria sau geografia. Istoria este cea dint├ói carte a unei na╚Ťiuni, geografia ne ghideaz─â s─â cunoa╚Ötem aceast─â Europ─â unit─â.

├Än cei 36 de ani pe care i-am ├«mplinit ├«n acest liceu ╚Öi la catedr─â am parcurs tot felul de modalit─â╚Ťi de sus╚Ťinere a Bacalaureatului. Unul mai greu ca cel care se desf─â╚Öoar─â ├«n ultimii ani nu am v─âzut ╚Öi nu mi se pare corect at├ót fa╚Ť─â de elev, c├ót ╚Öi fa╚Ť─â de societate. Dar mai ales fa╚Ť─â de eforturile pe care le facem noi, profesorii din liceele tehnologice, pentru a aduce un copil care intr─â cu medii de 2 ╚Öi 3 s─â sus╚Ťin─â un Bacalaureat ├«n condi╚Ťii egale cu ceilal╚Ťi copii, care provin din familii ├«nst─ârite ╚Öi care au alte posibilit─â╚Ťi de preg─âtire ╚Öi ├«n particular. Din 1990 acest examen s-a sus╚Ťinut la rom├ón─â, matematic─â ╚Öi o disciplin─â la alegere, inclusiv educa╚Ťie fizic─â.

Pe de alt─â parte, consider c─â este inuman s─â se sus╚Ťin─â numai probe scrise. Poate copilul respectiv nu are randamentul necesar ├«n ziua respectiv─â. De ce nu i se d─â voie s─â sus╚Ťin─â o prob─â oral─â, la care s─â-l evalueze un profesor universitar sau un coleg din alt jude╚Ť, doi profesori de specialitate din alt─â unitate? S─â fie o camer─â video ╚Öi audio, s─â extrag─â un bilet ╚Öi astfel comisia va stabili ce not─â merit─â. Apoi, adunat─â nota de la oral cu cea de la scris, cum se f─âcea odat─â, ╚Öi acest Bacalaureat nu va mai ajunge m─âg─âoaia p─âm├óntului ├«n aceast─â ╚Ťar─â.

- P─âi exist─â probe orale...

- La ora aceasta, ele nu au nicio relevan╚Ť─â. Acest oral nu intr─â ├«n calculul mediei ╚Öi din discipline care nu prea ├«╚Öi g─âsesc locul, din moment ce calificativele ob╚Ťinute nu intereseaz─â pe nimeni. Dec├ót la pierdere de timp. Dou─â s─âpt─âm├óni folosim resurse materiale care nu-╚Öi g─âsesc rostul ├«n viitorul elevului ╚Öi implementarea lui ├«ntr-un loc de munc─â. Doar am copiat de afar─â aceste modele pe care le-am ├«nt├ólnit ├«n Spania ╚Öi care nu au nimic de-a face cu preg─âtirea de esen╚Ť─â a elevului, cu tradi╚Ťia ├«nv─â╚Ť─âm├óntului rom├ónesc ╚Öi cu experien╚Ťa de 70 de ani a educa╚Ťiei na╚Ťionale. A ajuns acest Bacalaureat cuiul lui Pepelea, cea mai ur├ót─â form─â de examinare a unui copil.

Vin ╚Öi ├«ntreb ce importan╚Ť─â mai are Bacalaureatul, c├ónd pot s─â intru la facultate cu orice medie? Unde ├«mi trebuie mie media 10, c─âci cu 6 merg la aceea╚Öi facultate. C─â-i vorba de Politehnic─â ori Facultatea de matematic─â, el se poate ├«nscrie cu aceast─â medie de 6.

- S-a vorbit de introducerea acelui Bacalaureat pentru filiera tehnologic─â.

- Mi se pare una dintre cele mai viabile idei ╚Öi pertinente pentru ace╚Öti elevi care ├«n primul r├ónd sunt ni╚Öte copii defavoriza╚Ťi, care provin din familii s─ârace, cu posibilit─â╚Ťi infime de a se preg─âti pe undeva ├«n particular. Ei nu au baz─â dec├ót ├«n ceea ce colectivele liceelor tehnologice ├«i preg─âtesc, ca s─â ├«i aduc─â de la medii infernal de mici la medii de 6 ╚Öi 7. E foarte greu s─â schimbi opt ani de ├«nv─â╚Ťare proast─â pe patru ani de educa╚Ťie s─ân─âtoas─â. Iar la final, ei tr─âiesc o mare dezam─âgire, pentru c─â nu li s─â d─â posibilitatea s─â sus╚Ťin─â examenul la disciplinele tehnologice pentru care se preg─âtesc patru ani.

Eu ├«nc─â mai sper ca diriguitorii ├«nv─â╚Ť─âm├óntului rom├ónesc s─â caute ╚Öi s─â g─âseasc─â metode adecvate, nu s─â fac─â din Bacalaureat inchizi╚Ťia spaniol─â at├ót pentru profesori, c├ót ╚Öi pentru elevi.

- Cu pu╚Ťin─â imagina╚Ťie, dac─â a╚Ťi fi printre diriguitori, ce a╚Ťi face cu liceele cu promovabilitate 0?

- P─âi, scuza╚Ťi-m─â, dac─â pe o raz─â de 100 km am din sat ├«n sat liceu... ├Än momentul acesta, calitatea ├«nv─â╚Ť─âm├óntului a sc─âzut considerabil. ├Än opinia mea, licee ar trebui s─â existe numai ├«n acele municipii ╚Öi ora╚Öe care au o popula╚Ťie ╚Öcolar─â mai numeroas─â, care au o tradi╚Ťie ╚Öi care au ├«ntr-adev─âr o resurs─â uman─â bine preg─âtit─â, astfel ├«nc├ót ace╚Öti copii s─â ├«nve╚Ťe cu adev─ârat carte, ╚Öi nu un fel de carte. ├Än momentul ├«n care au transformat o ╚Öcoal─â general─â ├«n liceu, s-a schimbat un titlu. Profesorii de acolo. o parte dintre ei, sunt pe formatul vechi, cu institutul de trei ani. Au mai f─âcut la f─âr─â frecven╚Ť─â ├«nc─â doi ani ╚Öi sunt ╚Öi ei cu facultate de cinci ani. Al╚Ťii sunt de-o via╚Ť─â ├«ntreag─â pe acolo, nu s-au mai specializat. Au fie numai definitivatul, fie numai gradul II.

Vrem s─â dezvolt─âm ├«nv─â╚Ť─âm├óntul profesional. P─âi cum s─â vin─â elevul, c├ónd el are liceu ├«n satul lui sau ├«n cele ├«nvecinate? 

Comentează știrea

NOTA
17 iulie 2016
PROFESORULUI

Pentru elevii profesorilor de la licee tehnologice, agricole, etc, deci nu de top, nu are nimeni pretentie ca notele la BAC sa fie de 10. La aceste licee au intrat elevi cu note sub 8, chiar sub 7. Dar de ce nu reusesc macar jumatate din elevi sa obtina macar 6 la examen? Chiar toti sunt prosti sau obraznici sau dezinteresati? Sunt din sistem, am copii, am nepoti la scoala si stiu ca in unele locuri NU SE PREDA CORESPUNZATOR, NU SE FAC TOATE ORELE, CADRELE DIDACTICE II CONSIDERA PE TOTI ELEVII SLABI SI NICI MACAR NU SE MAI STRADUIESC, unora LE ESTE MAI USOR SA SE COMPLACA IN SITUATIE DECAT SA MUNCEASCA.. Directorii se multumesc cu scaunul caldut, nu vor sa "deranjeze" sau sa se daranjeze.Drept ca unii elevi chiar nu pot prea mult, altii nu vor, altii nu au conditii, dar pentru majoritatea elevilor NOTA DE TRECERE ESTE A PROFESORULUI. RUSINE JUDETULUI CONSTANTA CU 6 LICEE CU PROMOVABILITATE 0, CU MULTE LICEE CU PROCENTE MICI. Sa mai adaugam ca multe note de trecere/ mari se obtin cu meditatii platite de parinti? Asa am facut si eu ca parinte, pentru ca la liceu nu se preda nici macar toata programa ( un liceu bine cotat in Constanta)

elev
18 iulie 2016
examinare

daca i examinam pe parlamentari jumate din ei nu trec testul .....si profesorii toti sunt destepti cu cartea in mana ...cand colo nici ei nu sunt mai presus decat elevii

colegu'
18 iulie 2016
fara bac la liceu' 4! scoala europeana

asa e ma nea directoru! propun ca de la anu la liceul 4 sa nu se mai dea bacu! toata lumea sa primeasca direct diploma de elev european! :) ce mama ei atata scoala sa inebunim elevii. apropos, pai 7 promovati anu asta mai nene....

George
18 iulie 2016
Lic 4

Acest liceu reu╚Öe╚Öte s─â str├óng─â cei mai buni oameni. Informaticiana, secretara, administratora, bibliotecara, toate cu grada╚Ťie de merit. A╚Öa c─â, se munce╚Öte nu glum─â...

vasi
18 iulie 2016
situatie materiala

Saracii, au o situatie materiala precara si nu au putut promova bacul. Cat adevar graieste domnul director. Stie el bine cati bani trebuie sa aiba parintii pentru ca elevii sa promoveze bacul. Cat mai merge domn director 200 - 300 euro? sau acum e supravegheat, e mai greu tre sa fie 500 sau mai mult.

fane spoitoru de dumitrasci
18 iulie 2016
ce tupeu

are acest personaj cunoscut pentru incultura, prostitu╚Ťie intelectual─â ╚Öi corup╚Ťie. Chiar, c├ót mai merge bacul draga Dumitrascule? C├ónd toat─â lumea ╚Ötie cum este asta, cum a putut fi facut si director?

fost profesor
18 iulie 2016
tupeul lui fane...

bai fane..spoit-nespoit...ai fost vreodata in liceul4? ai idee cum se conduce un mamut de liceu...ca sa nu mai vorbi de calitatea elevilor...? acest director a luat punctaj maxim ofert de colegii lui...! colegii acestui director sunt toti tampiti sau ''prostituati intelectual''????? ai probleme grave nespoitule..te roade la pancreas...vezi sa nu dai in pancreatita ..e incurabila..!

Gelu
18 iulie 2016
opinie

Nota de la bac sa nu mai conteze la admitere facultate/ bac-ul ar trebui diferentiat / la cls a9a sa se reuseasca numai cu examen national sau judetean/ subiectele sa fie usor de inteles si din materia invatata in gimnaziu/ manuale-scolare-prost-facute!/ parintii sa-si lase copii, daca ii iubesc, sa ia note pe merit !

Mihai
18 iulie 2016
Solutie

Consider ca atunci Solutia ar trebuii sa fie schimbarea statutului din "liceu" (care de fapt e colegiu tehnic) in scoala profesioanala. Nu mai ai pretentii la elevi sa dea BAC-ul, si invata o meserie. Intrebarea e daca in forma curenta, cei care "termina" la Tomis stiu o meserie. Ca producatori de necalificati poate oricine....

James BagaBond
18 iulie 2016
Mai, sa fie!

Bacalaureatul este o treab─â serioasa. Nu scrie niciunde ca to╚Ťi absolven╚Ťii trebuie s─â il ia. Sa il ia cei de la licee teoretice, s─â dea la facult─â╚Ťi ╚Öi sa devina speciali╚Öti. Cei de la liceele tehnologice au o specializare. Sa o foloseasca pe aceea, nu sa caute sa dea bac. Nu pot promova acest examen. E simplu. Ei se fac tehnicieni ├«n diverse treburi. Aia sa fac─â. Bac-ul nu e nici cui, e chiar facil ├«n privin╚Ťa subiectelor. Doamna jurnalist, cel pe care l-a╚Ťi intervievat st─âtea pe la u╚Öi ╚Öi porti acum ceva vreme si facea tot felul de matrapazl├ócuri, se ╚Ťinea dup─â profesori s─â ob╚Ťin─â un 5-6 pentru vreo loaza. Nu are nici un fel de drept moral sa vorbeasc─â despre bacalaureat. Cum decurge procesul de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt la seral nu il ├«ntreba╚Ťi?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9894 secunde