Andrei Gamarţ: "Lumea din jur este o sursă inepuizabilă de inspirație pentru un artist"

32025

Articole de la același autor

Expoziția itinerantă „Tot ce ai văzut se va împlini” a artistului Andrei Gamarț poate fi admirată la Muzeul de Artă Constanța, până la data de 12 mai 2024. Urmând aceeași formulă curatorială inaugurată în Brașov, expoziția organizată în cadrul instituţiei de cultură include o serie de lucrări pe pânză şi o instalaţie audio, care explorează imaginea mării, ca una dintre acele imagini perfecte ce există într-un univers unde realitatea și visul se contopesc, iar amintirile se împletesc cu imaginația.





Fin observator al fenomenelor și realităților formulate la limita perceptibilului, Gamarț explorează teme precum timpul, memoria, spațiul și, în special, lumina, ca materie primordială. În centrul preocupărilor sale artistice, se află relațiile care se formulează între aceste elemente și felul în care ele sunt sesizate sau, dimpotrivă, omise de către receptorul conștient. Expoziția la care facem referire cuprinde lucrări din diferite perioade de creație, mare parte dintre ele realizate între 2013 și 2024. Înainte de toate, haideţi să vă spunem cine este Andrei Gamarţ!



„Sunt originar din Chișinău (Republica Moldova), unde m-am și format ca artist. În 2024 am absolvit Academia de Arte din Chișinău, departamentul de Pictură. În 2008 m-am stabilit în România, unde activez până în prezent. De-a lungul timpului, am avut expoziții personale și de grup în București, Chișinău, Brașov, Timișoara și la nivel internațional. Expoziția «Tot ce ai văzut se va împlini» este prima mea expoziție personală la Constanța și este rezultatul colaborării între Muzeul de Artă din Constanța și Mobius Gallery, parte a unui proiect mai amplu al Galeriei Mobius ce presupune aducerea artei contemporane în muzeele de artă din România. Sursele mele de inspirație sunt variate. Lucrând cu imaginea, mă înconjor mereu de imagini, încercând să înțeleg cum funcționează ele și apoi să aplic această cunoaștere în propriile mele proiecte. Poate fi un text, un film, o situație, o anumită lumină, niște umbre, un cuvânt spus în treacăt. Lumea din jur este o sursă inepuizabilă de inspirație pentru un artist. Ce vreau, însă, să surprind în creațiile mele este ceea ce se află dincolo de vizibil, aducând astfel în discuție experiența privirii și a modului în care vederea activă, imediată ne situează în lume”, a declarat artistul, pentru „Cuget Liber”.



De ce se intitulează expoziţia „Tot ce ai văzut se va împlini”? Titlul este inspirat din Macbeth, din scena cu vrăjitoarele care îi arată lui Macbeth viitorul, viitor ce sună ca a condamnare. „Ce vrea să zică mai exact acest titlu e un paradox. Actul vederii nu este instantaneu, e o acțiune desfășurată în timp. E o imagine care se desfășoară, se configurează, se împlinește într-un câmp mental, pe o durată nedefinită, e o opera aperta cum zicea Umberto Eco. De aceea «tot ce ai văzut» e la timpul trecut și e proiectat în viitorul «se va împlini». Ceea ce am omis aici e prezentul, acel aici și acum, pe atât de fragil și trecător, pe cât e de intens și imprevizibil. Să te simți în prezent, conștient de sine și de lumea din jur, e o dificilă încercare”, a explicat Andrei Gamarţ. El a precizat că practica sa artistică se desfășoară pe mai multe paliere: obiect, instalații video și sonore, dar mai cu seamă pictura în ulei. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5292 secunde