Pentru Dan Puric,

"Arta este biletul către Dumnezeu"

536

Articole de la același autor

În această perioadă, celebrul actor și regizor Dan Puric se află la Constanța pentru a se întâlni cu publicul de la malul mării în cadrul simpozionului "Credință
și Artă". Artistul nu este la ultima vizită din acest an, el urmând să prezinte
la Constanța, pe data de 26 noiembrie, spectacolul "Don Quijote", eveniment sprijinit de Arhiepiscopia Tomisului.

Prima parte a evenimentului s-a desfășurat marți, la Casa de Cultură a Sindicatelor, spațiu care s-a transformat, urmând tradiția vizitelor lui Dan Puric la Constanța, într-un loc de venerație modernă nu a lui Dumnezeu sau a artei, ci a valorilor, care cuprind ambele concepte.
Deși a mărturisit că a fost descurajat de anumite persoane în ceea ce privește efectul pe care îl va avea asupra publicului constănțean, Dan Puric s-a declarat încântat de faptul că sala a fost arhiplină: "Sunteți o contrazicere sublimă a scepticilor", a spus acesta.
Pornind de la o critică destul de aprigă și vehementă a societății și ajungând la apologia valorilor tradiționale ale poporului român, Dan Puric a vorbit, cu aceeași sensibilitate cu care ne-a obișnuit, despre modul în care arta apropie omul de Dumnezeu. În acest sens, artistul a dat un exemplu elocvent citându-l pe părintele Stăniloae: "Arta eliberează omul din fiară, nu fiara din om".
Întrebat de o persoană din public dacă arta l-a apropiat mai mult de Dumnezeu sau invers, Dan Puric a răspuns: "Cu cât plonjezi mai mult în artă, cu atât te apropii mai mult de Dumnezeu", exprimând interdependența celor două valori.
A vorbit, de asemenea, despre frumusețea creației, care poate avea ca origine divinitatea, dar și infernul: "Frumusețea creației e și frumusețea lui Dumnezeu, dar și a Satanei. Diferența este că cea a Satanei este ispititoare, în timp ce creația lui Dumnezeu deține iubire", a spus artistul.
Un alt subiect punctat de Dan Puric a fost normalitatea, în contextul în care schimbarea a devenit un mod de viață în societatea contemporană: "În curând o să ne închinăm la normalitate ca la o excepție", a spus Dan Puric.

"Suferința ca instrument de cunoaștere"
Răspunzând la frământările publicului în legătură cu educația tinerilor, amfitrionul serii a admis faptul că există o contradicție între sistemul familial, unde copilul găsește valorile autentice și sfera socială, unde copilul este deposedat de acele valori: "Familia este în inferioritate din cauza presiunilor socialului, tocmai de aici confuzia", a spus artistul.
Nu au lipsit nici momentele amuzante, un bărbat din public întrebând, naiv sau ironic: "De ce plătim apa dacă ea vine de la Dumnezeu pe gratis?". Drept răspuns, maestrul a spus, amuzat: "Poporul român face naveta subtilă între demență și geniu".
Întrebat dacă se simte depășit pentru că promovează valorile tradiționale, Dan Puric a răspuns, cu același grad de spontaneitate: "Accept să fiu depășit pentru că nu pot fi egalat. Așa-i și poporul românesc".
De asemenea, artistul a lăudat rezistența scriitorului Traian Popescu, fost deținut politic la Aiud, Gherla, Jilava și Pitești, mărturisind că îl admiră pentru faptul că a găsit puterea de creație într-un univers al torturii, "folosind suferința ca instrument de cunoaștere".
"Coloana infinitului" a beneficiat de o descriere originală: "Romburile acelea sunt capete de sicriu, iar la capăt este forma unui sicriu deschis, ceea ce înseamnă jertfă continuă", completează Dan Puric semnificațiile celebrei opere a lui Brâncuși.

Maestrul printre studenții constănțeni
Artistul își dedică, săptămâna aceasta, o parte din timp lucrului cu studenții Facultății de Arte, specializarea Artele Spectacolului, din cadrul Universității "Ovidius", desfășurând un workshop. Ieri, atelierul a avut loc la Cafe d’Art, unde studenții i-au prezentat maestrului momente de pantomimă.
Plin de povești, viu până în pânzele albe, cu o înțelepciune a cuvintelor de invidiat, având ca aliați spontaneitatea și simțul umorului, Dan Puric rămâne un reper cultural de care contemporaneitatea trebuie să profite. În acest sens, el va prezenta la Constanța, pe 26 noiembrie, spectacolul "Don Quijote", la inițiativa ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.9714 secunde