Avalanșă de îmbolnăviri în rândul profesorilor. Decât să distrugem economia, mai bine merg elevii degeaba la școală

2980
Avalanșă de îmbolnăviri în rândul profesorilor. Decât să distrugem economia, mai bine merg elevii degeaba la școală - fondprofesori-1643999343.jpg
În mai puțin de o lună, numărul cadrelor didactice constănțene infectate/pozitivate cu Covid s-a triplat: de la 26 de cadre (17 ianuarie), ajungând la 71 de cadre (4 februarie). Cel puțin acestea sunt informațiile transmise de Direcția de Sănătate Publică către Inspectoratul Școlar Județean Constanța. Asta în timp ce la elevi îmbolnăvirile au cunoscut o fluctuație: de la 663 la începutul anului, la 231 pe 17 ianuarie, apoi la 477 pe 4 februarie.

Așadar, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în ciuda vehemenței cu care susține menținerea școlilor deschise, aducând drept argument țări mult mai… prospere, recunoaște public că este o mare problemă faptul că mulți profesori sunt infectați sau în izolare. „Sunt școli care chiar dacă nu au număr de cazuri pozitive declarate într-o clasă, din lipsa de profesori care să poată veni să predea fizic la școală, au fost nevoite să intre online”, a declarat la Digi24.

La rândul lor, sindicatele atrag și ele atenția asupra suprasolicitării cadrelor didactice: „Ne confruntăm în momentul de față cu o avalanșă a îmbolnăvirilor cadrelor didactice. Apare următoarea problemă: consiliul de administrație trebuie să asigure suplinirea la clasă, pentru că profesorul, de exemplu, poate intra în izolare sau în carantină, dar copiii care vin la școală trebuie supravegheați de cineva. În momentul de față școlile sunt suprasolicitate, nu poți obliga pe nimeni să vină să presteze activitate suplimentară doar din dorința Ministerului Educației și a altor instituții de a ține școlile deschise și nu ai la cine să apelezi să vină să asigure supravegherea în cauză”, declara Marius Nistor, președintele Federației „Spiru Haret”.

Cât despre îngrijorarea părinților, aceasta este ilustrată de mesajul primit la redacție din partea unui tătic: „În multe școli din oraș și județ s-a ajuns să se facă predarea (sau simplă supraveghere a elevilor) cu studenți sau cu personal auxiliar, pentru că profesorii/învățătorii sunt infectați. Și asta doar pentru a se pune batista pe țambal, pentru a nu se trece în online orice ar fi. Mi se pare o bătaie de joc, o ipocrizie fără margini. Copiii merg la școală degeaba”.

Întrebat cum comentează situația dată, prof. Sorin Mihai, inspector școlar general, ne-a transmis prevederile art. 6 alin 7 din Ordinul nr. 5.338/2.015/2021 cu privire la îmbolnăvirile în rândul profesorilor, adăugând că, „în această situație, dacă DSP concluzionează, în urma anchetei epidemiologice, că elevii nu sunt contacți direcți și stabilește că nu se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei, elevii vor continua activitatea cu prezență fizică. Conducerea unității de învățământ trebuie să asigure personal didactic care să suplinească activitatea cadrului didactic aflat în incapacitate temporară de muncă.

Pe de o parte, este posibil să fie un deficit de cadre didactice care să poată suplini. Pe de altă parte, conducerea unității de învățământ nu are o bază legală pentru a decide suspendarea activităților didactice și atunci trebuie să folosească resursele avute la dispoziție. O situație similară ar fi aceea în care un cadru didactic se află în concediu medical din altă cauză, nu neapărat în urma infectării cu virusul Sars-Cov-2: dacă se impune spitalizarea dascălului, clasa respectivă nu va face ore în acea perioadă? Dacă nu poate susține ore online, tot va fi necesar să fie înlocuit de o altă persoană. Elevii care sunt trimiși acasă le creează și părinților o problemă legată de supravegherea acestora la domiciliu”.

Atât timp, însă, cât ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, iese în public și declară că închiderea școlilor ar avea consecințe majore și extrem de grave, cu certitudine nimeni nu se așteaptă la trecerea cursurilor în online. „Închidem școlile o lună de zile, să spunem, sau două luni de zile, cum s-a întâmplat la începutul anului 2020, ca să treacă valul. În două luni de zile, stau un milion de părinți acasă ca să aibă grijă de un milion de copii, care să spunem că sunt copii până în clasa a VI-a sau a VII-a, care nu pot să stea singuri, copii din grădinițe, copii din ciclul primar și o parte din cei din ciclul gimnazial, închidem școlile, un milion de părinți stau acasă două luni. Păi lucrul ăsta are un impact pe economie distrugător. Distrugător”, a ținut să sublinieze ministrul.

Prea puțin contează pentru el faptul că elevii au ajuns să facă orele pe sărite, din cauza îmbolnăvirilor profesorilor, iar materia a ajuns să se recupereze prin meditații… adică școală paralelă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.482 secunde