În războiul cu fondurile strânse în școli, Asociația Elevilor mai dă o „lovitură”: doi directori demiși, la Mangalia

10280
3
În războiul cu fondurile strânse în școli, Asociația Elevilor mai dă o „lovitură”: doi directori demiși, la Mangalia - rgbfondcopy-1643737591.jpg
La interval de aproximativ doi ani, scenariul se repetă, având aceleași „personaje”: Asociația Elevilor Constanța și un director al unui liceu teoretic. Iar intriga… aceeași: banii strânși de la elevi pentru diverse cheltuieli ale unităților de învățământ.

În toamna lui 2019, directorul Liceului Teoretic „Traian” (prof. Gabriela Costea) era demis ca urmare a publicării, de către vicepreședinta AEC de la acea vreme, a unui document privind banii ce erau strânși de asociația de părinți pentru acoperirea cheltuielilor privind paza școlii şi alte materiale precum roll-up-uri pentru zilele școlii, bani pentru serbări, detergenți etc.

De data aceasta, cele două directoare ale Liceului Teoretic „Callatis” din Mangalia au fost demise la finalul unei „demascări” a listei „datoriilor la xerox”, de către o elevă membră a AEC. Nu numai că a dat publicității un tabel cu clasele datoare, dar a oferit presei și înregistrarea discuției pe care ea a purtat-o cu directorul liceului.

Inițial, Inspectoratul Școlar Județean Constanța transmitea, miercuri, 26 ianuarie, că „din discuțiile purtate, la o primă analiză, nu ar exista dovezi că personalul unității de învățământ ar fi implicat în colectarea unor sume de bani pentru achitarea contravalorii unor fotocopii realizate în liceu”.

Marți, 1 februarie, prof. Sorin Mihai revine cu o altă declarație: „Vineri dimineața (28 ianuarie – n.r.) s-a deplasat la Liceul Teoretic «Callatis» Mangalia o comisie de verificare stabilită în Consiliul de administrație al IȘJ Constanța, ca urmare a noilor informații primite cu privire la acest subiect. Raportul comisiei a fost prezentat în cadrul ședinței CA al IȘJ Constanța de vineri. Am hotărât încetarea detașării în interesul învățământului pentru cele două directoare (prof. Daniela Diaconu și prof. Adela Cati Grozeanu – n.r.) și începerea unei misiuni de audit prin care se vor verifica documentele contabile. Astăzi (marți, 1 februarie – n.r.) aștept să fie depuse cereri de ocupare a funcțiilor de director prin detașare în interesul învățământului, mâine va fi o nouă conducere a unității de învățământ”, a declarat prof. Sorin Mihai.

Asociația părinților din Liceul „Callatis” dezaprobă prejudiciul de imagine

Totodată, întrebat de presă dacă asociația de părinți a Liceului „Callatis” poate contribui la cheltuielile unității de învățământ, același inspector general a transmis: „Asociația de părinți cu personalitate juridică poate să aibă asemenea inițiative, este chiar de apreciat dacă se implică activ în susținerea unității de învățământ. Ceea ce nu trebuie să se întâmple este implicarea angajaților școlii sau implicarea elevilor în strângerea vreunor sume de bani. În mod particular, la Liceul Teoretic Callatis Mangalia există o asociație a părinților, cu personalitate juridică, are o cotizație stabilită, a avut colaborare cu liceul prin sponsorizări. Conform articolului 108 din LEN 1/2011, școala poate să dispună de venituri proprii, condiția fiind ca acest lucru să se întâmple în conformitate cu legislația în vigoare”.

Pe de altă parte, asociația de părinți, aflând deciziile IȘJ Constanța, a transmis următorul comunicat: „Asociația Părinților Elevilor Liceului Teoretic «Callatis» a răspuns mereu la solicitările corpului didactic și conducerii liceului, fiindu-le alături și contribuind cu sumele de bani strânse din cotizații, sponsorizări, donații și din organizarea de târguri și festivități pentru buna desfășurare a procesului de învățământ, organizarea de activități instructiv-educative extrașcolare, dezvoltarea și dotarea bazei materiale a liceului, organizarea de activități care să conducă la creșterea pregătirii profesionale a elevilor, promovarea imaginii liceului pe plan național și internațional, activități prevăzute în Statutul și Actul Constitutiv.

Am aflat cu stupoare informațiile apărute în presă și suntem total în dezacord cu acestea, considerând că aduc un prejudiciu de imagine întregului colectiv profesoral, conducerii unității, elevilor liceului și asociației de părinți. Prin urmare, ne vom implica activ și în viitor în toate activitățile și proiectele Liceului Teoretic «Callatis»“.

În altă ordine de idei, prof. Daniela Diaconu, directorul demis, susține în continuare că nu există niciun fond al școlii. „Și eu și colega mea am dat un pas în spate pentru că am considerat că imaginea școlii este mai importantă decât o funcție temporară. Cert este că ne simțim cu toții lezați și nu ne simțim cu absolut nimic vinovați, pentru că nu avem nimic de ascuns. Nu înțelegem de ce s-a ajuns atât de departe cu acest demers care a lezat grav imaginea întregului colectiv”, a declarat, pentru „Cuget Liber” prof. Diaconu, adăugând că mai departe va cântări care sunt pașii benefici pentru școală (cu referire în special la ilegalitatea înregistrării și publicării convorbirii). 



Comentează știrea

Camelia
2 februarie 2022
Valorile autentice

Istoricul ISJ-ului Constanta, cu inspectori generali numiti in functie cu sau fara concurs promovat (indiferent de culoarea politica), arata ca numirile directorii (cu sau fara concurs promovat), fie au fost atent "monitorizati" cu rea intentie pentru demiterea lor (cu ajutorul denigrarii imaginii profesionale prin organizarea cu rea credinta a unor proteste ale elevilor sau ale profesorilor), fie au fost demisi (dar fara sa li se aplice si raspunderea disciplinara), astfel incat le este asigurata poarta deschisa sa revina in alte functii de conducere/indrumare si control. Aceste situatii au mai fost si vor mai fi din cauza incapacitatii unor directori de a intelege legea educatiei si ROFUIP-ul, dovada ca unii candidati la functiile de director si chiar inspector general/general adjunct NU au reusit sa promoveze proba scrisa de la concursurile organizate de minister (5 concursuri organizate in 2015-2016 ptr functia de insp. gen. /gen. adj.) NU ne intereseaza proba de interviu ptr ca aceasta are cel mai inalt grad de subiectivitate si candidatul esti punctat sau depunctat in functie de simpatie/antipatie si ce ostilitati mai starneste daca esti vizibil competent si onest). Problema este incotro se indreapta societatea (invatamantul si sanatatea), care da ocazia unor incompetenti sa arate copiilor nostri ca te poti cocota pe scara ierarhica oriunde si oricand, aducand prejudicii nu doar de imagine ci si materiale atat profesorilor cat si parintilor si elevilor, fara sa fii tras la raspundere. O solutie ar fi sa trimteti directorii la concurs ca sa-si poata verifica competentele manageriale si abilitatile si astfel veti transmite un mesaj clar corpului profesoral si parintilor, ca in orice domeniu primeaza valorile autentice, caracterul si pregatirea profesionala (vechime in domeniu, experienta, abilitati, aptitudini si realizari care te recomanda).

Cotizatie
2 februarie 2022
Depinde cum se cotizeaza : Voit sau Fortat ?

Problema majora pe care o vad este cum se stringe cotizatia. Daca dupa principul ca toata lumea trebuie sa dea o suma stabilita de citiva dupa niste criterii doar de ei stiute, pai atunci e practic santaj si la limita tot fondul scolii se numeste. Personal eu nu cred ca toti parintii sint dispusi sa contribuie la cotizatie, chiar si ceva nesemnificativ 1 leu. Daca sumele stinse sint de la cei cu dare de mana, atunci foarte bine. Cei cu dare de mana, daca au intentii bune oricum pot contribuii cu sau fara existenta unei asociatii de parintii. Din cite stiu, pe la noi catergoria celor cu bune intentii si fonduri e destul de rara. Poate cel mai indicat e ca respectiva asociatie sa faca public care e cotizatia de la parinti,cit a strins si de la cine. Nu numele sint relevate aici pt. o imagine. Ceva de genul: Cotizatia pe anul 2022 este de 100 lei tutore/an. De la clasa 13-a am strins 1000 lei de la 10 tutori din totalul de 30. Se considerea ca fiecare elev are un tutore. Dragi Parinti, aici voi stiti exact cum este !

chibit
5 februarie 2022
esti sigur ca aceasta copie este necesara?poti salva paduri

S a inteles ca s au strans niste banuti pt copiator , dar nu se intelege ce se copia cu acesti bani.Isi copiau directorii operele?Am inteles ca Maiorescu a abligat elevii sa aduca cite un banut pt a cumpara o celebra vioara in momentul cind statul nu acorda alocatii copiilor,iar saracia....Pare abuz.A copia niste exercitii inseamna a castiga timp pt a acumula mai multe notiuni.Ce au copiat baietii astia?Unii elevi care n au dat bani pt copiator au facut un gratar in clasa.,deci bani ar fiAsta la alta scoala

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3488 secunde