Bacalaureat 2012, liber la copiat! Noul ministru al Educației vrea un examen mai "relaxat"

1443
4
Bacalaureat 2012, liber la copiat! Noul ministru al Educației vrea un examen mai

Atât noul ministru al Educației, Ioan Mang, cât și premierul Victor Ponta sunt de părere că dezastrul de anul trecut de la Bacalaureat, când doar jumătate din cei 225.000 de absolvenți de clasa a XII-a au luat examenul de maturitate, n-a făcut decât să sperie o generație. "Nu este un scop în sine să demonstrăm că absolvenții sunt slabi. Subiectele trebuie să dovedească nivelul de cunoștințe", declara agențiilor de presă ministrul Educației, refuzând să creadă că respectivii elevi au promovat atât de lejer cei 12 ani de școală. Totuși a promis că nu va modifica nicio regulă de organizare a examenelor în perioada imediat următoare.
În schimb, nu exclude modificarea, în anii următori, a Bacalaureatului, în sistem european, respectiv diferențiat: "Este vorba de un sistem testat în Europa, în care un absolvent de la Liceul de Muzica să aibă două variante: un Bac național și dreptul de a se înscrie la orice universitate, sau un alt Bac, doar din materiile de profil, care îi dă dreptul să se înscrie numai la facultăți de profil", declara același ministru.

"Îi invităm să nu mai învețe?"
Din discuțiile purtate cu cadre didactice constănțene am reținut că o simplificare a subiectelor n-ar face decât să-i invite pe elevi să se relaxeze după "zguduiala" de anul trecut. E normal ca cei 100.000 de picați să se considere o generație de sacrificiu și să aștepte cu nerăbdare o sesiune mai ușoară, cum se prefigurează cea din iunie. Așadar, revenim la diplome obținute fără prea mare efort și la viitori studenți pentru facultățile de categoria D și E.
"Dacă se vor simplifica cerințele la examenele de bacalaureat din acest an, nu vom face decât să zăpăcim copii care trebuie să înțeleagă că fără un efort constant nu se pot obține rezultate", a declarat pentru "Cuget Liber" prof. Alina Codreanu, catedra de matematică a Liceului Teoretic "George Călinescu", adăugând că este absolut de acord cu bacalaureatul diferențiat tehnologic față de teoretic. "Nu e normal să-i pui în aceeași matrice a subiectului pe cei care au ajuns la un liceu tehnologic, acesta fiind și unul din motivele mediilor de anul trecut".
Pe de altă parte, prof. Ana Maria Ciubotaru, catedra de limba română a Colegiului Național Pedagogic "Constantin Brătescu", este de părere că la limba română anul trecut nu au fost subiecte la fel de dificile ca la matematică și deci nu ar fi cazul unei "relaxări". "Diferențierea tipurilor de subiecte se impune, mai ales că nu este o idee nouă, în Europa existând de multă vreme Bacalaureat de tip A, de tip B și de tip C".
Adrian Topor, vicepreședintele Federației Naționale a Părinților, este ferm convins că generația care se pregătește acum de bacalaureat stă cu ochii pe știri, în așteptarea unor măsuri populiste. "Este foarte trist ce se întâmplă cu învățământul românesc. Lipsa unei continuități în administrarea acestui domeniu extrem de important nu va întârzia să-și arate urmările. Ce vină au părinții care au ajuns să divorțeze ca să-și înscrie copiii la școlile cele mai bune, ca acum un alt ministru să vină și să readucă acea clasă pregătitoare înapoi la grădiniță? Revenind la bacalaureat, sunt convins că absolvenții de liceu de anul acesta vor fi foarte fericiți să promoveze în masă examenul maturității", a conchis același interlocutor.
Rămâne de văzut în ce manieră vor considera ministeriabilii că este oportun să nu demonstreze că elevii români sunt slab pregătiți.



Comentează știrea

cineva
10 mai 2012
bac

Pai de unde reiese ca va fi liber la copiat? ministrul spune ca va modifica, poate, nivelul de dificultate, nu prezenta camerelor in sala de examen... cred ca nici autorul articolului nu a inteles un text la prima vedere, deci e bine sa "relaxam" subiectele de bac... halal

Constanteanu Moldoveanu
10 mai 2012
E clar ca va fi liber la copiat

Pai e foarte clar ca un ministru care a plagiat pe fata articole ale unor cercetatori din strainatate nu are nimic contra copiatului !!

Constantean
10 mai 2012
Minciuna din titlu...

Unde zice ca este liber la copiat? A declarat ca se vor mentine camerele de luat vederi. Scrieti dupa ureche, jenant.

Crina
10 mai 2012
Atentie Mare!

Atentie! Vehiculeaza vorba ca Radu Stefan Mazare, edilul Constantei, ar avea SIDA. Zvonurile sunt adevarate, iar constantenii stiu. Primarul a fost detectat sero-pozitiv in Brazilia, in 2003, la o clinica din Sao Paulo, unde ulterior i s-a fost furat dosarul si vandut unui paparrazo, care l-a santajat pe Mazare, acesta din urma platind o suma colosala de bani pentru tacere. Regional, primarul este acoperit in continuare prin media controlata, cu suportul PSD. Informatia insa a aparut public in forma documentului oficial scanat si incarcat pe un site public in iarna anului 2011. Site-ul a fost suspendat ulterior la cerere, sub motiv de continut ilicit. Atentie mare: Radu Mazare NU are ciroza ori boala de ficat, el sufera de primul stadiu al maladiei transmisibile prin contact intim. Membrii conducerii au fost informati, dar invitati la tacere. O declansare a stirii prin mass-media ar fi fatala conducerii consiliului local Cta, spune un angajat al primariei, ce prefera sa ramana in anonimat spre siguranta locului de munca. Sursa infectarii lui Mazare se pare a fi contactul neprotejat avut cu tinere din America de Sud si Africa (Madagascar) din ultimii 10 ani, invitate la petreceri private pe yacht-uri. Un sfat aditional si folositor: in cluburile din Mamaia umbla o grupare secreta de infectati HIV, in mare oameni cu situatie materiala deosebita. Asadar petrecaretii sunt invitati la prudenta, in special fetele. Asta fiind vorba intre noi, fara implicatii politice: dati mai departe, pentru ca oamenii sa stie.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9543 secunde