Record la Universitatea Maritimă din Constanța

Bursele, bani "de țigări" pentru studenți

982
Bursele, bani
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România a realizat, recent, un studiu cu titlul "Nevoile sociale ale studenților - o prioritate ce necesită soluții" și la care au acceptat să aplice aproximativ 20.000 de studenți din 24 de universități, printre care și Universitatea Maritimă Constanța, cu ajutorul a peste 50 de organizații studențești locale.
Printre parametrii supuși chestionării s-au numărat taxele universitare, situația financiară a studenților, condițiile din căminele și cantinele studențești, bursele și alte servicii sociale.
Dacă, privitor la taxele de școla-rizare, doar 7,5% dintre studenții chestionați ai Universității Maritime din Constanța le consideră ca fiind o problemă majoră, în schimb, 28% dintre UMC-iștii chestionați consi-deră căminele ca fiind principala problemă pe care o întâmpină. Aceasta în timp ce, la polul opus, în universitățile din Petroșani și Craiova - Drobeta Turnu Severin, doar 7,2% din studenții chestionați consideră căminele ca fiind principala problemă.
Ne-a atras atenția recordul deținut, conform studiului, de Universitatea Maritimă din Con-stanța, unde niciun student nu a declarat că se întreține în principal din burse. O fi și acesta un motiv pentru care studenții constănțeni se alătură celor din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" din București, unde niciun student nu a afirmat că taxele îi determină să renunțe la studii.
Demn de reținut ni s-a mai părut faptul că, în 21 de universități, problema principală invocată de studenți o reprezintă taxele universitare, pentru că aproape 70% dintre ei au venituri sub 500 lei/lună, alți aproximativ 65% dintre studenți declarând că se întrețin numai din veniturile părinților și ale rudelor. Aceasta în timp ce aproximativ 25% dintre studenți au un job full sau part time.
Condițiile din cămine sunt într-un trend de îmbunătățire, însă locurile de cazare rămân insuficiente, 90% din studenți nefiind informați cu privire la modul de cheltuire a regiei de cămin. Peste 80% dintre studenți consideră că bursa nu acoperă sau acoperă parțial cheltuielile minime pentru masă și cazare.
Studenții sunt nemulțumiți și de o serie de "taxe ascunse", cum ar fi plata adeverințelor, carnetelor, permiselor de bibliotecă, accesului la bazele sportive, transferurilor, înmatriculărilor, înscrierii și cer eliminarea acestora.
Am fi fost interesați să aflăm și opiniile studenților de la Universitatea "Ovidius", unde există o comunitate mult mai mare și cu certitudine și o altă perspectivă de abordare a parametrilor puși în discuție de ANOSR, dar aceștia nu au acceptat să răspundă la chestionar.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5205 secunde