X

Candidați optimiști după prima probă a Evaluării Naționale. „Stai să te văd la afișarea notelor!”

905
Candidați optimiști după prima probă a Evaluării Naționale. „Stai să te văd la afișarea notelor!” - fond-prima-proba-scrisa-1719325596.jpg

Articole de la același autor

Lăsând la o parte arșița verii, nu știm ce a fost mai greu la prima probă scrisă a Evaluării Naționale 2024, cea la limba și literatura română: subiectele cu care s-au confruntat candidații sau emoțiile pe care părinții le-au avut de înfruntat.

 

Și când spunem aceasta ne referim la timpul mult prea lung de așteptare după ora 11, când s-a terminat propriu-zis proba, dar elevii nu au putut pleca din sălile de examen până ce profesorii nu au scanat toate hârtiile folosite de candidați.

În tot acest timp, mămicile constănțene făceau schimb de „rețete” de liniștire a stresului copiilor. „Eu i-am dat melatonină aseară, că știu că a funcționat și la testarea la Cambridge”, povestea o mămică, în timp ce alta le sfătuia să folosească Sedatif PC.

Deja la această oră se știu subiectele, dar pentru cine nu le-a aflat, reamintim că absolvenții clasei a VIII-a au avut de rezolvat o serie de subiecte având ca suport un text din „Cireșarii” scris de Constantin Chiriță și un altul din opera scriitoarei și pianistei Cella Delavrancea - „Portret”.

 

”Nici eu nu știu când se mai scrie membrii cu un i”

 

Am trăit alături de părinții absolvenților de clasa a VIII-a ai Școlii Gimnaziale nr. 39 „Nicolae Tonitza” emoțiile primei probe din cadrul Evaluării Naționale 2024 și e clar că vorbim de o altfel de generație de părinți. Nu mai departe, la ieșirea unuia dintre absolvenți, tatăl său, foarte senin, l-a consolat „nici eu nu știu când se mai scrie membrii cu un singur i. Asta să fie singura ta greșeală”. Este vorba despre punctul 8 de la subiectul I B, în care li se cerea să scrie forma corectă a cuvintelor ”să descri/să descrii”, „complecși/complexi”, „negri/negrii”, „membri/membrii”, în mesajul unui iubitor al naturii.

Asta în timp ce un alt elev ne-a mărturisit că cel mai greu i s-a părut subiectul al II-lea, în care i se cerea ca în minimum 150 de cuvinte să îl caracterizeze pe Tic, personajul din „Cireșarii” lui Constantin Chiriță.

Mari controverse au fost și în ceea ce privește subiectul care le solicita asocierea fragmentului din opera literară „Cireșarii”. Unii l-au asociat cu „Cei trei mușchetari”, alții cu „Dumbrava minunată”…

Pentru alții a fost de-a dreptul o glumă proastă întrebarea de la subiectul IA.8 „Crezi că e plăcut să îți petreci vacanțele în compania prietenilor?”. Chiar se întrebau între ei dacă o fi vreun coleg care să nege această afirmație, pe care apoi să o justifice în 50-100 de cuvinte pe baza textului aparținând scriitoarei Cella Delavrancea.

Cert este că mulți dintre elevii care ieșeau din examen, la Școala Gimnazială nr. 39, erau optimiști că vor lua note peste 9. „Hai, măh, că a fost chiar mai ușor decât la simularea națională!”, a încercat unul dintre elevi să ridice nivelul „dezbaterilor”, dar i-au sărit imediat colegii „Bă, ești prost, așa zici acum, dar stai să te văd la afișarea notelor. A avut multe chestii interpretabile, așa că nu știu ce șanse sunt de note mari!”, a venit imediat replica.

Am încercat să realizăm un sondaj în rândul elevilor pentru a afla dacă vreunul a reușit să citească toate cele cinci volume ale ciclului de romane „Cireșarii” și chiar nu am fost surprinși să aflăm că nimeni nu a putut trece de volumul I. „M-am chinuit să-l termin și pe ăla!”, a venit răspunsul unui elev.

Și apropo de complexitatea textului, un profesor transmitea următoarele: „Și lectura unui adult trecut prin examene face anevoioasă desprinderea personajului Tic. Abia după câteva citiri atente și profunde poți contura personajul. Text suport lung și labirintic care necesită să ai ceva lecturi solide în spate pentru a-l descifra, înțelege și analiza...”.

Următoarea probă, cea la matematică, va avea loc joi, 27 iunie 2024, iar primele rezultate vor fi afișate pe 3 iulie.

 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4217 secunde