Care-i adevărul de la catedră? "Magna cum laude" la inspecții, dar au picat Definitivatul

3974
2

Articole de la același autor

Așa cum pentru absolvenții clasei a VIII-a sunt total irelevante mediile cu care au terminat gimnaziul, din cauza diferenței mari dintre evaluarea la clasă și cea de la Evaluarea Națională, așa pare să fie valabil și în cazul profesorilor. Și ne referim la recentele rezultate de la proba scrisă a examenului de definitivare în învățământ – sesiunea 2024, care demonstrează că notele de la inspecții, respectiv portofoliu nu au nicio legătură cu pregătirea teoretică a viitorului profesor.

Pentru a putea participa la proba scrisă, candidații au îndeplinit simultan următoarele condiții: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an; să dețină pentru anul școlar în curs calificativul „Bine” sau „Foarte bine”; minimum 8 media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective. Media minimă de promovare a examenului este 8 (opt).



Evaluați cu prilejul inspecțiilor la clasă cu note numai de 9 și 10 într-o majoritate covârșitoare, candidații au picat proba scrisă cu note jenante. E cazul unor profesori cu 10 pe linie la inspecții și portofoliu… dar cu nota 3,76 la proba scrisă a unui profesor pentru învățământ preșcolar de la Școala Gimnazială „Petre Ispirescu”; nota 2,9 - profesor pentru învățământ preșcolar Grădinița „Mickey and Minnie”; nota 4,63 - profesor pentru învățământ primar la Rasova; nota 4,8 – profesor învățământ primar la Istria; nota 4,35 - profesor de la Liceul Agricol Poarta Albă; nota 4,5 – educatoare Școala Gimnazială nr. 2 Cernavodă; nota 4,53 – educatoare Școala Gimnazială „Ion Ghica” Tortoman.



Subevaluați de inspectori, dar bine pregătiți la „scris”


La polul opus, am putut constata și candidații evaluați la inspecții cu note mici, dar care au reușit să promoveze acest examen. Cum ar fi profesoara pentru învățământ preșcolar de la Grădinița „Curcubeul Magic”, evaluată la inspecții cu notele 10 și 8,25, iar la portofoliu cu 8,75, dar care a obținut la proba scrisă nota 7,6, rezultând media 8,02. La fel de ciudate sunt și notele obținute de o profesoară de psihologie de la Liceul Teoretic „Ovidius”, care a obținut la inspecții note de 10 și 7, iar la portofoliu tot 7, dar la scris a luat nota 9,15, promovând examenul cu media 8,8.

Din cei circa 260 de candidați constănțeni care au susținut Definitivatul 2024, doar doi au obținut nota maximă: Maria Zahariuc (Școala Gimnazială nr. 22 „I.C. Brătianu”) și Lavinia Mirela Neguțu (Liceul Energetic Constanța), ambele fiind profesoare ale catedrei de educație fizică.



Contestațiile se mai pot depune la centrul de examen Școala Gimnazială nr. 24 „Ion Jalea”, conform calendarului aprobat, și astăzi, 31 iulie (până la ora 12:00). Rezultatele finale se afișează la centrul de examen și pe site-ul oficial în data de 6 august.

Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin accederea la definitivarea în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare, cu salariul aferent.

Candidații pot susține examenul național pentru definitivare în învățământ fără taxă de cel mult trei ori.



Comentează știrea

Pregatire pt. Inspectie
30 iulie

Pe timpuri imediat pe democratie un tipar de desfasurator. Era pe o materie de teza dar in afara profilului [ 4 teze : 2 pe profil, romana si aici ]. Liceu de top si atunci si acum si de la document ... ca oameni priceputi mereu. Materia era pt. multi "neinteresanta" sau de utilitate "scazuta" si intuit si valoarea colectiva, adica pe citeva intrebari imediat ... si nu "vina" cadrului ca daca si clasa ... etc. Am pregatit o lectie de evaluare-ascultare dupa un sablon. Fiecare cu rolul bine determinat si inspectia a fost perfecta ! Motivarea a fost cu 10zece pt. "multi" oricum toti au avut partea de participare si foarte multumiti si noi si cadrul si liceul si se pare din auzite si inspectia ! Buna organizare si participarea cu multa daruire a grupului ... impact enorm si mereu !

Ligia
31 iulie

Pentru cei care nu sunt în acest domeniu este greu de înțeles. Dacă ai vocație și creativitate, în așa fel încât să îmbini armonios obiectivele cu conținuturile , desfășori o activitate de nota 10. În ceea ce privește partea teoretică,să nu uităm ca sunt persoane care s au întors în învățământ după mult timp,persoane care nu pot memora cu atâta ușurință .Pentru ca dincolo de partea practică ,există și partea teoretică !

Pagina a fost generata in 0.3167 secunde