Cazinoul, într-o altă lumină. Spectacol inedit pe faleza din Constanța

1470
Cazinoul, într-o altă lumină.  Spectacol inedit pe faleza din Constanța - fotofondcazino-1540913215.jpg
Lăsat în beznă ani de zile, Cazinoul din Constanța se bucură în ultima perioadă de foarte multă atenție. Autoritățile s-au mobilizat să îl protejeze de intemperii, iar organizațiile și asociațiile organizează tot felul de activități care să pună în valoare imobilul istoric.

Săptămâna viitoare, clădirea simbol a Constanței va fi pusă într-o nouă lumină. Constănțenii sunt invitați la un spectacol inedit de lumini care vor fi proiectate pe fațada Cazinoului. Este vorba despre proiectul intitulat "Mă vezi? 1918 într-o altă lumină", care se desfășoară în București și alte cinci orașe din țară. În cadrul activităților, vor fi iluminate arhitectural 10 clădiri a căror istorie este strâns legată de momentul Marii Uniri și de ultimii o sută de ani.

Ateneul Român, Grădina Capitol, Academia Română, Palatul Regal, Palatul Cantacuzino, Cazinoul din Constanța, Muzeul Unirii din Iași, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighet, Catedrala Încoronării din Alba Iulia și Casa lui Ștefan Cicio Pop din Arad sunt clădirile a căror fațadă va fi iluminată în timpul unui spectacol vizual și auditiv de 15 minute.

Pe lângă punerea în valoare a celor 10 clădiri reprezentative, inițiatorii acestui eveniment, membrii Asociației Culturale pentru Educație prin Artă, susținuți de light-designerii de la Apart Production și Five’s International, își doresc să le ofere locuitorilor din cele șase orașe informații, unele dintre acestea necunoscute, cu privire la monumentele selectate și rolul pe care l-au avut în dezvoltarea societății românești de la începutul secolului XX.

Povești pierdute și nespuse

"Prin spectacolul de lumini special conceput pentru fiecare monument și cu ajutorul vocii actorului Șerban Pavlu, respunem povești pierdute, iar prin această îmbinare de elemente de arhitectură, iluminat, tehnologie și act artistic încercăm să generăm un moment în care edificiul se adresează privitorilor prin sintagma «Mă vezi? 1918 într-o altă lumină». Ideea proiectului îi aparține light designer-ului Alin Popa, cel care a și conceput acest spectacol și care a realizat că orice spațiu ajunge să intre în cotidian, obișnuință și uitare. Scopul acestei manifestări culturale este să repoziționeze toate aceste edificii, unele aflate în stare de degradare, în mentalul colectiv, și să tragă un semnal de alarmă asupra stării în care acestea se află", declară Eugen Lumezianu, președintele Asociației pentru Educația prin Artă.

La Constanța, spectacolul de lumini este programat miercuri, 7 noiembrie, de la ora 19.30, și va dura 15 minute. Accesul publicului este gratuit, iar cei care nu vor putea asista la aceste evenimente le vor putea vizualiza live pe pagina de Facebook a Asociației Culturale pentru Educația prin Artă și cea a proiectului "Mă vezi? 1918 într-o altă lumină". 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8607 secunde