Cei patru "magnifici" ai Constanței. Olimpicii internaționali, premiați de Ministerul Educației

13329
Cei patru

Articole recomandate

Patru elevi constănțeni, medaliați la olimpiadele internaționale din acest an, împreună cu profesorii lor, au fost omagiați, ieri, la București, în cadrul galei olimpicilor organizată de Ministerul Educației. Aceștia au primit sume importante de bani, la fel ca și școlile pe care le frecventează. 


Lucia, Edis, Robert Gabriel și Gabriel Darius sunt cei patru "magnifici" ai Constanței, olimpicii internaționali care au câștigat premii importante la competițiile din anul 2019. Alături de profesorii care i-au îndrumat în pregătire, cei patru elevi au participat, ieri, la Palatul Național al Copiilor din București, la festivitatea de premiere a elevilor medaliați la olimpiadele și competițiile internaționale și regionale pe discipline, în 2019. 


Anul acesta, Ministerul Educației și Cercetării Naționale a recompensat cei 163 de elevi care au obținut 61 de medalii, premii și mențiuni la 14 olimpiade internaționale, respectiv 139 de medalii, premii și mențiuni la 26 de concursuri regionale pe discipline (juniori și seniori). În total, palmaresul olimpicilor români în acest an a fost de 200 de distincții. 


De asemenea, au fost premiate aproximativ 200 de cadre didactice care i-au pregătit, precum și 85 de școli, din care provin laureații. 


Și meritele profesorilor, recunoscute 
Județul Constanța a fost reprezentat la gala de ieri de doi olimpici internaționali medaliați cu aur, doi olimpici internaționali medaliați cu argint și de opt profesori. Este vorba despre Edis Memiș, de la Liceul Teoretic Internațional Constanța, medaliat cu aur la Olimpiada Internațională de Matematică de Bath, Marea Britanie. Acesta va fi premiat alături de profesorii săi coordonatori, Alexandra Botoșanu și Eden Memet. Medalie de aur a obținut anul acesta și Robert Gabriel Pășcălău, de la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică din Ungaria. El este pregătit de profesor Liliana Pășcălău, de la Școala Gimnazială nr. 1 Lumina. 


Tot de la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" vine și Gabriel Darius Mardaru și, în această vară, a câștigat o medalie de argint la Olimpiada Internațională Științele Pământului, din Daegu, Coreea de Sud. Acesta împarte rezultatul deosebit cu profesorii care îl îndrumă, Adrian Eracle Nicolescu la fizică, Monica Mariana Dumitru la chimie, Mihaela Deancu la biologie și Claudia Hrițcu la geografie. 


Mezina echipei olimpicilor de la Constanța este Lucia Râșnoveanu, care, în luna septembrie 2019, a câștigat medalia de argint la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru juniori, din Cipru. Lucia este elevă a Școlii "Spectrum" Constanța și este pregătit de prof. Cristina Văcărescu. 


Premii de mii de lei 
Potrivit reglementărilor în vigoare, cea mai mare recompensă financiară pentru rezultatele înregistrate la olimpiadele sau concursurile internaționale este de 12.550 lei, pentru premiul I absolut, obținut cu punctaj maxim. Apoi, pentru medalie de aur sau premiu întâi, elevii au primit suma de 9.720 lei, pentru medalie de argint sau premiul al doilea - 8.330 lei, iar pentru medalie de bronz sau premiul al treilea - 5.950 lei. De asemenea, elevii care au obținut mențiune sau diplome echivalente au primit ca recompensă suma de 4.065 lei. 


Sumele în bani acordate elevilor care s-au impus în competițiile regionale, precum olimpiade balcanice de seniori și juniori, Olimpiada Internațională Pluridisciplinară Tuymaada, Olimpiada de Informatică a Europei Centrale, Olimpiada de Chimie "D.I. Mendeleev" etc., au fost de 4.440 lei - premiul I/medalie de aur, 3.785 lei - premiul al II-lea/medalie de argint, 2.945 lei - premiul al III-lea/medalie de bronz și 2.550 lei - mențiune (sau diplome echivalente). 


Profesorii care au pregătit un elev sau mai mulți elevi olimpici au primit un singur premiu, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevi. Iar pentru școala pe care elevul sau elevii o frecventează sau o frecventau în momentul în care au obținut medalia, a fost acordat câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. Directorii unităților de învățământ vor trebui să folosească fondurile respective pentru dotări destinate sprijinirii eficienței procesului de învățământ. 
Fondul total de premiere alocat de MEC este de peste 2.900.000 lei.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7745 secunde