Evaluarea Națională 2013

Cinci elevi au susținut proba cu subiecte de rezervă

376
Cinci elevi au susținut proba cu subiecte de rezervă - evaluarenationala3-1372172027.jpg

Articole de la același autor

Pentru mii de părinți constănțeni, ziua de ieri a constituit o adevărată probă de rezistență la stres și căldură, în timp ce odraslele lor dădeau piept cu subiectele primei probe a Evaluării Naționale 2013.

Din totalul celor 6.278 de elevi constănțeni înscriși în clasa a VIII-a, 5.536 ar fi trebuit să se prezinte ieri la prima probă a Evaluării Naționale 2013, cea de limba și literatura română. Spunem ar fi trebuit pentru că 95 au absentat, iar alți cinci elevi au necesitat subiecte de rezervă, întrucât au întârziat "justificat". Aceștia au susținut proba mai târziu, tot ieri, în intervalul orar 13.00 - 15.00. Alți 35 de absolvenți au susținut examenul în condiții speciale, pentru care Inspectoratul Școlar Județean Constanța a luat toate măsurile impuse de metodologie.

Tensiune mare și în rândul părinților

Cu aproape un sfert de oră înainte de ieșirea primilor elevi de la examen, părinții erau deja epuizați de-atâta așteptare. Telefoanele sunau încontinuu, aparținătorii care n-au putut lipsi de la serviciu ținând legătura fiecare cum a putut. Ora 11.40 - printre primii ieșiți din sala de examen se numără și un olimpic, care, evident, se declară mulțumit de modul cum a tratat subiectele și le cataloghează "ușoare". Chiar îi spune mamei "După ce am avut de rezolvat la olimpiadă, cele de astăzi mi s-au părut floare la ureche!". Stăm de vorbă și cu un alt elev, care afirmă că se așteaptă la un 9,50 pentru că a avut bătăi de cap cu punctul 4 al subiectu-lui I, la care se solicita să se menționeze două trăsături ale genului epic prezente în textul "Din durerile lumii" de Alexandru Vlahuță. Și același punct 4, dar de la subiectul II, care le solicita candidaților să precizeze funcția sintactică a unor cuvinte subliniate, a fost de asemenea comentat ieri.

Ce subiecte au fost în Varianta 10

Găsirea unor antonime, rolul virgulei într-un fragment de text, două compuneri și construirea unei fraze cu subordonată predi-cativă se numără printre cerințele subiectelor probei de limba română din cadrul examenului de evaluare națională. La subiectul 1, elevii au primit un fragment din Alexandru Vlahuță - "Din durerile lumii", pornind de la care au avut de îndeplinit mai multe cerințe. Tot la subiectul 1, elevilor li s-a cerut să redacteze o compunere de 15-25 de rânduri în care să evidențieze trăsăturile unui personaj din fragmentul dat.

La al doilea subiect, cerințele au avut ca punct de plecare un text de 12 rânduri de pe site-ul www.eucitesc.ro având ca temă cum va arăta Crăciunul anului 2200. Cerințele au presupus, printre altele, formularea unor enunțuri legate de acest text, menționarea valorii morfologice a unor cuvinte și a funcției sin-tactice a altora și construirea unei fraze alcătuite din două propoziții dintre care una să fie o predicativă introdusă prin adverbul relativ "cum". Subiectul 2 a avut și o cerință constând în redactarea unei compuneri de 10-15 rânduri în care să se prezinte o întâmplare reală sau imaginară petrecută în timpul unui concurs.

În opinia profesorilor de limba română cu care am stat de vorbă, departajarea se va produce la evaluarea celor două compuneri.

Anul trecut, proba de limba română din cadrul evaluării a generat un veritabil scandal public din cauza unui subiect la care elevii au trebuit să spună felul propoziției subordonate (atributivă, predicativă sau subiectivă) din fraza "Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii". Această cerință a împărțit elevii și părinții în două tabere, unii susținând că răspunsul corect este propoziție subiectivă, iar ceilalți, predicativă.

v v v

Joi, 27 iunie, începând cu ora 9.00, se va desfășura proba scrisă la matematică. Rezultatele vor fi afișate pe 29 iunie, până la ora 16.00, iar contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, în intervalul 16.00-20.00, urmând ca rezultatele finale să fie afișate pe 3 iulie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4433 secunde