X

Ciorapi ce aparțin aromânilor grămoşteni, expuşi ls Muzeul de Artă Populară

1133
Ciorapi ce aparțin aromânilor grămoşteni, expuşi ls Muzeul de Artă Populară - exponat-1692610518.jpg
Dacă ajungeţi zilele acestea la Muzeul de Artă Populară Constanţa, pe lângă superbele piese din patrimoniu, aveţi ocazia de a admira şi exponatul săptămânii, nişte ciorapi femeiești ce aparțin aromânilor grămosteni(„părpodzi”). Aceştia sunt originari de pe Muntele Grammos, de la granița Albaniei cu Grecia și au fost confecționați la sfârșitul secolului al XIX-lea. Potrivit specialiştilor instituţiei de cultură, aceștia sunt împletiți din lână (cu cinci cârlige) și prezintă un decor structurat pe 12 registre orizontale, compuse din motive geometrice și vegetale policrome.

Registrele decorative au lățimi diferite, fiind delimitate prin grupuri de linii brodate cu fir metalic auriu și argintiu și cu lână albastră și neagră.

Părțile superioare ale ciorapilor sunt lucrate doar cu lână albă și sunt prevăzute cu un șnur de prindere. Datorită decorului, care acoperă aproape toată suprafața, dar și opulenței dată de firul metalic, acest tip de ciorapi se lucrau special pentru sărbătoare sau ceremoniile importante din viața familiei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4707 secunde