Schimbare de ștafetă la conducerea Muzeului de Artă Populară. Florentin Sîrbu, director interimar

403
Cocheta de mult timp cu ideea de a se retrage, pentru a se bucura în liniște de cei doi nepoți, dar în același timp a iubit atât de mult Muzeul de Artă Populară încât simțea că-l trădează. Și totuși, pentru directorul Maria Magiru, marți, 30 mai, a fost ultima zi la conducerea acestei instituții.



De astăzi, 31 mai, în urma deciziei Consiliului Județean Constanța, sub administrarea căruia se află de o lună, la conducerea Muzeului de Artă Populară vine, interimar, deocamdată, artistul plastic Florentin Marian Sîrbu (50 ani), președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România – filiala Constanța Unu.

Profesor (expert) al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor Burada”, cu o intensă activitate artistică și pedagogică, Florentin Sîrbu este absolvent al Facultății de Arte a Universității „Ovidius”, absolvent de master în cadrul Universității Naționale de Arte București, Facultatea de Arte Plastice Decorative și Design, secția Ceramică. În prezent este doctor în Arte Vizuale, obținându-și titlul de doctor la Universitatea Națională de Arte București.

Marți, 30 mai, în numele colectivului Muzeului de Artă Populară dr. Cerasela Dobrinescu, șef Birou Patrimoniu. Evidenţă ştiinţifică. Expoziţie, a considerat oportun să dedice personalității Mariei Magiru un omagiu pentru cele cinci decenii închinate acestei instituții, din care vă reproducem un fragment edificator: „Nu putem să ne imaginăm astăzi Constanța fără acest muzeu emblematic, pe care recent o vizitatoare l-a comparat cu o «uriașă ladă de zestre» a poporului român. În această «ladă», doamna Maria Magiru a adunat, timp de 50 de ani, o zestre etnografică inestimabilă, fără de care toți am fi mai săraci. Munca sa de cercetător neobosit nu s-a limitat doar la Dobrogea, ci s-a extins şi în alte zone etnografice ale României, având ca obiectiv constituirea de colecţii muzeale reprezentative la nivel național. Implicit, acest lucru a însemnat salvarea din teren a mii de obiecte, care astăzi se bucură de statutul binemeritat al pieselor de patrimoniu. Activitatea de cinci decenii a doamnei Maria Magiru, în slujba etnografiei românești, a avut drept finalitate ceea ce reprezintă astăzi Muzeul de Artă Populară din Constanţa: o instituţie bine definită, un muzeu de importanță județeană, dar de cuprindere naţională, unde vizitatorii de pretutindeni pot vedea obiecte de patrimoniu etnografic provenite din toate zonele ţării şi aparţinând tuturor etniilor dobrogene. Acest lucru a fost posibil prin mulţi ani de muncă, prin cercetare teoretică şi de teren, prin tenacitatea şi ambiţia doamnei Maria Magiru de a face în Dobrogea un muzeu în care să se regăsească românii de pe întreg teritoriul ţării”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6206 secunde