Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară

167
Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară - xexponatulsaptamanii-1672947354.jpg

Articole de la același autor

Intitulată „Iisus copil și Sf. Ioan Botezătorul copil, cu mielul”, icoana țărănească pictată pe sticlă prezentată de muzeografii Muzeului de Artă Populară din Constanța redă o temă iconografică inspirată din Noul Testament și este specifică iconografiei ortodoxe transilvănene din centrul Nicula, de la sfârșitul sec. al XIX-lea Iisus copil este reprezentat ținând în mână o coroană sau un glob (simbolul lumii) dominat de cruce (simbolul Bisericii și al creștinismului).

Ioan Botezătorul copil este redat într-o atitudine de atașament profund, după cum ține mielul strâns la piept, foarte aproape de obraz (simbol al iubirii inocente).

Cele două personaje reprezentate în bust, lipsite de nimb, profilate în medalioane cu fond ocru-galben, indică un șablon iconografic specific centrului de pictură pe sticlă Sandl din Austria Superioară.

Fundalul scenei este tradițional tiparelor icoanelor de la Nicula: fond albastru de Prusia, alb în câmpul superior, sugerând norii și ornamente florale (”ruje”) tratate cu roșu – cărămiziu și verde închis.

Icoana este pictată în tempera pe sticlă de ”glajă” (manufacturieră) și încadrată în ramă de lemn băițuit.

Icoana a intrat în colecțiile Muzeului de Artă Populară Constanța în anul 2010. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5782 secunde