Evenimente de excepție, găzduite de muzeele constănțene cu prilejul Zilei Culturii Naționale

750

Articole de la același autor

Din 2011, România marchează anual Ziua Culturii Naționale la 15 ianuarie, data de naștere a poetului național Mihai Eminescu. „Ziua Culturii Naţionale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional” - astfel motivau cei 50 de deputați şi senatori PSD şi liberalul Mircea Diaconu, în urmă cu 12 ani, proiectul Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie ca fiind Ziua Culturii Naţionale.

În municipiul Constanța, Muzeul de Artă și Muzeul de Artă Populară au pregătit un program dens de evenimente, dedicat special acestei zile.

Duminică, 15 ianuarie 2023, începând cu ora 15.00, la Muzeul de Artă va avea loc un amplu eveniment cultural, ce va cuprinde vernisajul expoziței „O viață într-o valiză’’, precum și recitaluri ale pianistei Andreea Bratu, sopranei Gabriela Dobre, baritonului Iulian Bratu. De asemenea, un moment coregrafic semnat de coregrafa Stela Cocârlea, un recital de poezie al Iuliei Mihalcea și un film documentar semnat de regizorul Iulian Furtună vor fi prezentate publicului constănțean.O expoziție care atrage atenția asupra situațiilor-limită


După traversarea Europei, „O viață într-o valiză’’ – un proiect cultural inițiat de doi tulceni, actrița Iulia Mihalcea (Asociația Culturală FAAD) și regizorul Iulian Furtună (Compania Fortuna), realizat cu sprijinul Ministerului Culturii din România și al Institutului Cultural Român - se întoarce acasă, în Dobrogea, locul în care a fost zămislită ideea sa, care a captivat deja publicul la Paris, Berlin, Viena, dar și la Palatul Mogoșoaia din București.Felix Aftene, Ion Tițoiu, Maria Constantinescu, Florentin Sîrbu, Florin Stoiciu, Ingnat Ștefanov, Eusebio Spînu, Ion Nedelcu, Ioana Lavinia Streinu, Mariana Constantinescu, Marieta Besu, Ana-Maria Ceară, Iulia Pană, Cosmin Grosu, Cristina Tudorache, Anca Pașa Deaconu, Alexandru Potecă, Gheorghe Urdea, Cătălin Trandafir, Andreea Rădulescu, Anca Georgescu, Liz Martoncsak, Iulia Mihalcea, Jorg Kub, Thomas Leimer, Strajeț Piotr Grigorovici sunt artiștii care au constituit tușele unui tablou al suferinței contemporane, care a traversat Europa și care atrage atenția asupra situațiilor-limită, precum cea a războiului, în care posezi doar ceea ce poți să iei cu tine într-o valiză, dar și a rolului cathartic pe care îl are actul artistic.

Expoziția, curatoriată de Iulia Mihalcea, va fi deschisă de directorul Muzeului de Artă Constanța, Lelia Pîrvan-Rus, iar la eveniment va participa, în calitate de invitat, Mădălina Mirea, consilierul personal pe probleme de cultură al președintelui Consiliului Județean Constanța.

Lucrările expoziției „O viață într-o valiză” vor fi expuse la Muzeul de Artă constănțean, în perioada 15 ianuarie – 7 februarie 2023.

„Evenimentul de la Muzeul de Artă Constanța, organizat de Ziua Culturii Naționale, subliniază importanța pe care cultura o are pentru o națiune și contribuția esențială a acesteia în ceea ce privește identitatea. Iar arta are un rol fundamental în acest sens, ea contribuind la conservarea memoriei cu o mai mare acuratețe decât o fac documentele istorice, oricât de exacte ar fi ele, căci starea sufletească, tumultul emoțiilor, suferința, nuanțele acestor trăiri sunt surprinse mult mai profund de sensibilitatea și talentul unui artist”, au transmis reprezentanții muzeului-gazdă.

„Satul copilăriei”, la Muzeul de Artă Populară

Cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, la Muzeul de Artă Populară se vor derula o serie de ghidaje tematice, pe zone etnografice, reunite sub genericul „Satul copilăriei”.

Astfel, în ziua de 15 ianuarie, cei ce vor trece pragul muzeului vor putea reintra în atmosfera satului de odinioară, prin intermediul exponatelor care în trecut compuneau universul ţăranului român, adevărate mărturii de viaţă tradiţională şi valoroase piese ale patrimoniului cultural-naţional.

„Satul copilăriei” este acel sat care a rămas în memoria unora drept satul bunicilor sau străbunicilor, dar şi satul idilic din poeziile lui Mihai Eminescu sau din poveştile lui Ion Creangă.Mergând pe acest principiu, al regăsirii vremurilor trecute, expoziţia permanentă a muzeului este concepută astfel încât vizitatorul să întâlnească aici o „Românie” în miniatură, cu exponate din toate provinciile istorice româneşti (Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Moldova, Transilvania şi Banat), organizate tematic şi acoperind toate genurile creaţiei artistice tradiţionale (port popular, ţesături, obiecte de uz gospodăresc şi ceremonial, obiecte din lemn şi metal, ceramică, icoane pe sticlă şi lemn, precum şi obiecte de cult).

Toate aceste obiecte, care astăzi compun patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanţa, au făcut parte din universul ţăranului român, fiind reprezentative pentru „satul copilăriei” de odinioară. Valoarea lor este inestimabilă pentru patrimoniul cultural- naţional, acest lucru fiind confirmat şi de clasarea lor, de către Ministerul Culturii, în cele două categorii stipulate de Legea nr. 182 / 2000: Tezaur (piese cu valoare excepţională) şi Fond (piese cu valoare deosebită).Aşadar, vă invităm la Muzeul de Artă Populară pentru a descoperi „Satul copilăriei”, aşa cum era cândva în fiecare zonă etnografică a ţării.

Pentru data de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale, accesul în muzeu este gratuit.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2812 secunde