Lucrări de grafică de excepţie, pe simezele Muzeului de Artă Constanţa

265
Lucrări de grafică de excepţie, pe simezele Muzeului de Artă Constanţa - xmuzeuldindepozit-1673337876.jpg

Articole de la același autor

Începând de miercuri, 11 ianuarie şi până pe 28 februarie, aveţi ocazia de a admira pe simezele Muzeului de Artă Constanța, o serie de lucrări de grafică semnate de artiști români consacrați, din perioadele modernă și contemporană. Sub genericul „Forma feminină - reprezentări moderne și contemporane”, expoziția reunește 40 de lucrări de grafică, pe care instituţia de cultură de la malul mării le deține în patrimoniu grație a două donații importante, a magistratului Ioan Dumitrescu și a artistului Cezar Atodiresei.

Dintre lucrările expuse, 20 sunt semnate de artiștii Iosif Iser, Theodor Pallady, Jean Al. Steriadi, Iosif Rosembluth, Miliţa Petraşcu, Aurel Băeşu și Ion Anestin. Cele 20 de capodopere fac parte din colecția de 83 de lucrări de pictură și grafică, care au intrat în patrimoniul Muzeului de Artă Constanța în vara anului 2020, la dorința expresă a magistratului bucureștean Ioan Dumitrescu, adusă la îndeplinire de către executorii săi testamentari. Magistratul Ioan Dumitrescu, după ce a vizitat toate muzeele din România, a hotărât, fiind deja la vârsta senectuții, să doneze lucrările colecționate de-a lungul vieții sale muzeului de artă de la malul mării.

Cezar Atodiresei este artistul care a semnat celelalte 20 de lucrări prezente în expoziție. Acestea fac parte dintr-o colecție, formată din 80 de lucrări, 20 de pictură și 60 desene, donată de fratele artistului, Gelu Atodiresei, în noiembrie 2022, ca urmare a dorinței artistului Cezar Atodiresei, care în timpul vieții a luat decizia de a dona o parte din lucrările sale muzeului. De-a lungul timpului, el a desfășurat o bogată și impresionantă activitate artistică și publicistică, participând la numeroase expoziții în țară și în străinătate și publicând cărți și articole de specialitate. Menţionăm că expoziția „Forma feminină - reprezentări moderne și contemporane” face parte din proiectul anual „Muzeul din depozit”, care a debutat în anul 2015 și care constă în expunerea temporară a unor lucrări din depozitul instituției constănțene, păstrate în condiții speciale, conform normelor de conservare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3972 secunde