În timp ce instituțiile de cultură se luptă pentru supraviețuire,

Consiliul Județean alocă 30 miliarde lei vechi Fundației Fantasio

524
Consiliul Județean alocă 30 miliarde lei vechi Fundației Fantasio - c7cfce577608142165e1c0372c7fc512.jpg
În urma rectificărilor bugetare adoptate în ședința din 23 august, unele instituții de cultură au rămas cu bani și mai puțini față de fondurile propuse la începutul anului. Este cazul Muzeului de Artă, căruia i-a fost alocat un buget de 766.829 lei, după ce, în primele luni ale anului, fondurile însumau 950.300 lei. Față de anul trecut, în urma recentei rectificări, bugetul Muzeului de Artă a scăzut cu 46 la sută.
Mai mult decât atât, în organigrama Muzeului de Artă au rămas doar 19 angajați (dintre care trei ai Muzeului din Topalu), mai puțin de jumătate față de organigrama stabilită la începutul anului.
Se pare, deci, că unul dintre cele mai importante muzee de artă din țară va rămâne, din octombrie, fără resursele financiare necesare acoperirii salariilor, cheltuielilor materiale, începând cu paza muzeului și până la asigurarea încălzirii pe timp de iarnă, esențiale pentru siguranța și conservarea celor 8.000 de lucrări aflate în patrimoniul instituției, unele dintre ele clasate în tezaurul național.
În toată această perioadă de intemperii financiare, evenimentele culturale au loc frecvent la Muzeul de Artă, organizate cu minim de resurse. Supraviețuirea instituției este, însă, amenințată de bugetul ridicol aprobat de Consiliul Județean, deși, în ședința CJC din 23 august, președintele CJC, Nicușor Constantinescu, susținea că bani există, dar că trebuie făcute restructurări, așa cum cere Ordonanța 63.
Într-o situație dificilă se află și Teatrul pentru Copii și Tineret, cu un buget de 841.522 lei și cu o schemă redusă de personal: "Va fi greu, dacă nu imposibil", consideră Lică Gherghilescu, directorul instituției.
În schimb, Fundația Fantasio a primit un buget generos, de 3.000.000 lei, pentru realizarea programului cultural pe anul 2010, care cuprinde organizarea Festivalului Național de Muzică Ușoară Mamaia, Festivalului Național al Cântecului și Dansului Popular Românesc, Zilei Recoltei, Sărbătorii Vinului Dobrogean și Programului de conservare, valorificare și promovare a culturii tradiționale dobrogene. Evenimente indispensabile într-un an de criză, menite a aduce voie bună pe stomacul gol.
În expunerea de motive privind alocarea bugetului pentru Fundația "Fantasio", se arată: "Prin organizarea acestora, Fundația Fantasio Constanța urmărește promovarea spiritului tânăr, valorificarea culturii tradiționale, păstrarea tradițiilor, conservarea și transmiterea valorilor morale și artistice și dezvoltarea unei imagini culturale proprii". Imagine culturală proprie la care Consiliul Județean a lucrat intens în ultimii ani, culminând cu desființarea Operei, în luna iulie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 27 August 2010
Stire din Cultură-Educație : Portret de dascăl: Ion Dudă
Pagina a fost generata in 1.7172 secunde