Gabriel Custurea, directorul MINAC:

"Constanței îi lipsește cultura de oraș istoric!"

973
10

Articole de la același autor

Ieri, două grupuri de turiști englezi, provenind de pe un vas de croazieră, se pregăteau să viziteze Edificiul Roman cu Mozaic, după ce, în prealabil, vizitaseră Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Încântați peste măsură de cele văzute în MINAC și declarând că le-au fost întrecute așteptările, i-am surprins "cârcotind" că nu au avut la dispoziție pliante în limba engleză sau că lipsește o secțiune dedicată "celebrului" comunism. Ne-au declarat că nu se așteptau ca actualul oraș Constanța să aibă o istorie atât de veche și frumoasă și erau bucuroși că au ales să coboare în oraș, în ciuda extrem de numeroaselor trepte pe care le-au avut de urcat până la muzeu. "Plecăm cu o amintire frumoasă din orașul dvs, pe care o vom povesti prietenilor noștri!", ne-a declarat unul dintre ei.

Ce-i drept, rămășițele vechii civilizații se întâlnesc în Constanța de azi la tot pasul, iar descoperirea de zilele trecute a unor noi părți din zidul de apărare a Tomisului roman târziu, de la sfârșitul secolului al III-lea, n-a făcut decât să demonstreze cât de puternic ar putea deveni turismul istoric, dacă ar fi mai judicios exploatat, cum știm prea bine că o fac alte țări.

Și pentru că au existat discuții că această nouă descoperire ar putea fi acoperită la loc de pă-mânt, l-am întrebat pe directorul Custurea dacă are alte planuri: "Am auzit că există un proiect de reabilitare, reamenajare, reînfrumusețare, remobilare a Parcului Arheologic (cel situat în vecinătatea Primăriei Constanța - n.r.), de care nu ne-a întrebat încă nimeni, și atunci intenționăm să propunem marcarea în trotuar a acestei bucăți de zid. Eventual, dacă se va descoperi și peste bulevardul Ferdinand, fața zidului, atât cea interioară, cât și cea exterioară. Turiștii vor avea astfel posibilitatea să vadă urmele acestui zid pur și simplu trecând pe stradă, așa cum am mai văzut și în alte țări cu bogată istorie".

În opinia directorului Custurea, această remobilare ar presupune montarea unor stative și aducerea de piese noi. "Tot ce vedeți la ora actuală în Parcul Arheologic ni se datorează, de pe vremea când ne mai băga și pe noi cineva în seamă și voia să profite de faptul că acest oraș este unul realmente istoric. Din păcate, ne lipsește cultura de oraș istoric, care presupune un alt comportament. Noi am mai expus piese acolo, în parc, dar, după cum s-a văzut, au fost dărâmate de binevoitori care nu pățesc nimic, pentru că nu se știe cine sunt. Iar pagubele ne costă pe toți. Nu mai departe de cartierul de locuințe din proximitatea Catedralei, atestat ca fiind din secolul VI, și care se degradează". Și aici interlocutorul a făcut referire la procesiunile religioase care ar trebui să aibă loc în biserică, și nu pe acel spațiu mustind de istorie.

Alt tezaur al Constanței care este supus degradării îl constituie Termele. "Acolo s-a făcut o restaurare în anii ’60, când au fost descope-rite, și am mai solicitat să facem un șantier, să le curățăm, să facem un monument al Constanței, dar ni s-a răspuns că nu sunt bani și că se caută proiecte. Până vin aceste fonduri se distruge și ce avem. Da’ bine că fără proiecte s-a ridicat oroarea asta din fața muzeului nostru".

Întrebat, în final, dacă ar dispune de fonduri suficiente ce ar face primul lucru, directorul Custurea a răspuns tranșant: "Am scăpa de grija salariilor. Degeaba vorbim de lucruri înălțătoare, dacă avem lucruri care ne macină. Am primit 200.000 lei și am plătit salariile pe luna aceasta, dar luna viitoare, pe 7 sau 8, nu știu dacă le mai primim". 

Comentează știrea

Laleli
17 octombrie 2013
Istorie

Are cultura istorica, da', nu i valorata ! Lipseste cultura si "istoria" contemporana, suplinita de manelisti si circari politici !

admirator
17 octombrie 2013
fara indoiala,

cei din cultura sunt batjocoriti sistematic de partidele noi; salarii de mizerie, mult sub standardele europene, lipsa fondurilor pentru amenajari (exteriaore, interioare), lipsa salariilor. Nu e vorba doar de muzee. Priviti si la biblioteci si bibliotecari. Pentru ca in cultura nu se pot face tunuri de milioane. Si pentru ca sistemul cultural nu produce bani ci inghite bani. Cultura sta chiar mai prost ca invatamintul. Este adevarat, lucrurile pleaca si din interior: titluri stiintifice cumparate, lucrari copy/paste, santiere falsificate si/sau distruse cu buna stiintia... sau accidental. Mita si traficul de influenta sunt acasa la ele. Angajarile sunt subiective si preferentiale. Nu conteaza experienta si seriozitatea ci obedienta si mita sau parintii/rudele ce pot sprijini candidatul/a. In ceea ce priveste vandalizarea obiectelor expuse de muzeu in aer liber... nu e caz unic. La fel patesc si statuile contemporane, monumentele, mormintele, mijloacele de transport in comun etc... Nu cultura istorica lipseste ci cultura. Si sentimentul apartenentei la comunitate. Raspunderea fata de comunitate. Si asta nu doar in Constanta ci in toata Romania. Fara indoiala, lipsa masurilor punitive pentru asa ceva e una din cauze. Dar nu singura. Mai vedeti!

tot admirator
17 octombrie 2013
pe de alta parte,

sentimentele politice blocheaza buna desfasurare a relatiilor puterre locala/muzeu. Daca angajatii sunt obedienti si/sau sustin partidul la guvernare, conducerea nu se va sinchisi de ei; daca sunt din opozitie, vor fi "pedepsiti" prin blocarea fondurilor si in cercari de modificare a preferintei lor politice. Cum o dai, cum o sucesti..... Pentru ca 1 leu cheltuit in cultura nu aduce nici un vot!

FONDURI UE
17 octombrie 2013
FONDURI UE

Acum este momentul: In 2013 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul:www.fondurieuropenenerambursabile.ro

sever
17 octombrie 2013
pe intelesul tuturor

dl. CUSTUREA este un om fin si a vorbit in asa fel ca sa nu supere pe cineva anume. sigur ca ministerul culturii are o responsabilitate, insa adevaratii responsabili ai unui oras sunt edilii alesi. acesti edili inculti, practic analfabeti, sunt convinsi ca,cultura inseamna cluburi de noapte, alcool si prostituate.cum se spune "pestele de la cap se impute".bani sunt,UE ESTE GATA SA DEA NERAMBURSABIL SUME DE MILIOANE PT. CULTUTA SI CONSERVAREA MONUMENTELOR, dar nimeni nu face efortul de a cere acesti bani. de la dl.primar nu trebuie sa avem pretentii. de la un astfel de golan agramat ,arogant nu ne putem astepta la nimic cultural, dar oare in afara de acest personaj primar nu mai exista nimeni care sa poata urni situatia catastrofala a culturi constantene? am ajuns sa regretam periada comunista cand exista un comitet de cultura care se ocupa de istoria orasului si de artistii contemporani.tot ce s-a facut in acest sens a fost facut in dictatura de inainte de 89. este o enigma. CONCLUZIE: primaria orasului este prima responsabila de situatia actuala a culturii. mai exista si alte orase in tara asta unde cultura si oamenii de arta nu au de suferit si unde exista bani si interes.

Punct pe i
17 octombrie 2013
adevarul

Unui oras de port, condus de cine se stie ii trebuie o infuzie de multe zeci de ani de scoala si de culturalizare. Universitate condusa de infractori, teatre prin sali de festivitati, pavilioane expozitionale pentru chiloti si muraturi, aversiune pentru oamenii de cultura si pentru intelectuali, sefi de institutii de spectacole si muzee: politruci, turnatori, manjiti, amante de golani, sa, sa, sa.Nu se mai poate face nimic in viitorii 100 de ani pentru ca si copiii lor fac asemenea parintilor. Da Custurea, ai spus si tu o data adevarul! Inutil!

AFACEREA TA
17 octombrie 2013
GHIDUL PENTRU AFACEREA TA

Cum poti castiga 3000 de euro lunar crescand prepelite intr-un spatiu de numai 20mp? Iata cum Afacerea ta cu Prepelite devine profitabila in doar 60 de zile si iti aduce 1100 lei,la fiecare 125 lei investiti in productie. Detalii pe:www.crestereaprepelitelor.ro

AFACEREA TA
17 octombrie 2013
GHIDUL PENTRU AFACEREA TA

Iata cum Afacerea ta cu Ciuperci devine profitabila in doar 170 de zile si iti aduce la o micro-ferma de 100 mp amenajata pe 3 nivele, 80-100 kg ciuperci/mp/an, la 7-8 lei/kg obtii un profit de 23.000euro pe an. Pentru mai multe detalii vizitati:www.cultivareaciupercilor.ro

ath
17 octombrie 2013
Matrioska-papusa ruseasca

Prin natura meseriei,am colaborat mult cu arheologii.Inainte de a-mi scoate palaria in fata lor,vreau sa fac doua observatii: 1-Arheologia a avut necazuri si pe vremea lui Ceausescu. Bolsevicii isi aduc aminte de istorie numai atunci cand trecutul nostru are legatura cu Victoria Socialismului. Si acum este la fel,nu insist. Dar fata de ce se petrece azi,jur ca ceausistii au protejat trecutul istoric. Intrase frica in noi.Cand descopeream cate un ciob de oala sparta,vorbeam in soapta. Daca venea un arheolog de la muzeu,pentru noi era un fel de bau-bau. Aveam obligatia sa ne supunem fara alte comentarii. Nu intervenea nimei in favoarea santierului. 2-Cred ca toti arheologii sunt oameni speciali. Cateodata ai impresia ca oamenii astia fac parte din alta lume. Sunt indragostiti de meseria lor. Pentru ei,arheologia nu este o meserie sau un mijloc de existanta. Ei vad arheologia ca pe un "hobby".(verificati). De aici vine si "cumintenia" lor.Observati ca parca sunt rupti de lume. Ca si crestinii,arheologii cred in principiul "Da-i Cezarului ce-i al Cezarului !" si "Lasa-i pe prosti in plata Domnului" as mai adauga eu. Matrioska este o papusa traditionala ruseasca.Daca o desfaci,gasesti in ea alta Martioska. Daca o desfaci si pe a doua,dai de o Matrioska mai mica,si asa mai departe. Raul se ascunde in noi ca in papusa Matrioska. Toti suntem facuti din alte papusi mai mici. Degeaba cautam o "cultura de oras istoric" ca in cultura noastra gasim alta prostie mai mica. Sa dau un exemplu. In urma cu 3 ani un grup de istorici din Bucuresti,face o vizita la Muzeul de Arheologie Constanta. Redactorul Matrioska de la Cuget Liber considera ca evenimentul este banal si arunca stirea undeva in subsolul ziarului. Ce aflam din stire ? Aflam ca istoricii veniti de la Bucuresti au facut o poza pe scarile muzeului.Dupa ce au facut poza,istoricii nostri au declarat ca presedintele Basescu manifesta dispret fata de istoria Constantei(nu zambiti,verificati in presa). La ora aia presedintele Basescu se afla la 300Km de Constanta iar Mazare si Constantinescu se aflau la 500 de metri. Intelectualii nostri nu au avut curajul sa se adreseze capilor din judet. Mai usor a fost sa-l injure pe Basescu,ca nu avea cum sa riposteze. In final,intelectualii nostri de la Bucuresi s-au urcat intr-un autobuz si au plecat la Histria ca sa verifice daca cetatea nu a fost retrocedata. Intelectualul papusa Matrioska si-a facut datoria.L-a injurat pe Basescu.

admirator
17 octombrie 2013
pai Custurea

(respectele mele, ca profesionist!), este psd-ist... trebuie sa vorbeasca evaziv; nu si-o acuza sefii care l-au pus acolo; caci -totusi- functia de director la MINAC e o functie politica... ath, ai ceva dreptate... dar nu toti arheologii erau ptiviti ca bau-bau; sau nu pe santierele din afara Constantei... problema era ca daca se descoperrea ceva, se strica planul de investitii si nu dadea bine la sfarsit de an; in masura in care directorul muzeului (care era si director al OJPCN) reusea sa puna in plan intereventia, totul era OK. Daca nu... santieristii nici nu acceptau arheolohii pe santiere sau incercau sa-i fenteze continuu. Probelma nu era arheologi/ingineri ci la nivel de conduceri. Aici, santieristii se speriau de Adrian Radulescu. Dar nu peste tot era la fel. De acord, arheologii romani sunt rupti de realitate. Traiesc in lumea lor si incearca sa lase in urma cat mai mult, chiar daca tot esafodajul statal li se opune. Uneori chiar sacrifica interresele economice proprii... sa nu mai vorbim de familiile lor, cand toata vara sunt plecati pe santiere...

Articole pe aceeași temă

Vineri, 04 Noiembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Atlasul cu noutăți
Pagina a fost generata in 0.8663 secunde