SITUAȚIE CRITICĂ. Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța, în pragul colapsului

2063
15

Articole de la același autor

Angajații Muzeului de Istorie și Arheologie muncesc de două luni fără salarii. Chiar dacă au săpat zi lumină și când pământul era înghețat, și când soarele le încingea uneltele evaporându-le transpirația de pe față, răsplata lor este - fără bani de sărbători însă cu multe restanțe și penalități. După ce le-au fost ciopârțite și tranșate că a mai rămas din ele doar o impresie, salariile angajaților Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța de vreo două luni și-au pierdut de tot consistența - nu sunt.
 
Ultima oară au primit bani la începutul lui octombrie. De atunci nimic. Și, din păcate timpul nu s-a oprit în loc, lunile s-au scurs iar facturile n-au ținut cont de lipsa banilor. Pentru că, din nefericire, viața costă. Putem sta să enumerăm toate facturile care se adună în cutiile poștale lunar: curent, telefon, cablu…plus întreținerea, plus chiria. Plus (Doamne ferește!) rata la bancă. Iar toți furnizorii emitenți de facturi știu să se protejeze. Dacă nu plătești factura până la data de… plătești penalități. Dacă tot nu plătești - ți se taie. Și uite așa există o grămadă de pârghii împotriva salariatului care nu-și plătește factura fiindcă nu-și primește salariul. Inclusiv coșul zilnic îl penalizează aspru - cu goliciunea. 


"De salarii nu avem bani", pică sec anunțul directorului Gabriel Custurea. "Avem bani de încasat din diverse locuri, dar…". Vorbele rămân în aer, așa ca viața oamenilor. "Diversele locuri" sunt beneficiarii lucrărilor de descărcare de sarcină arheologică de pe autostrada Cernavodă - Constanța și centura ocolitoare: Grupul Astaldi - FCC Construction și CNADR. Lucrările arheologilor s-au încheiat de ceva vreme, pe autostradă apar deja primele gropi, dar banii încă nu-s. "Din cauza crizei au fost niște blocaje anul acesta, pe care nu le-am prevăzut…" se scuză cumva directorul muzeului. "Dar le-am tăiat astăzi factură de 600.000 lei pentru că ne-au promis că în maxim 10 zile virează banii". Dacă nu, va fi doar un alt TVA, uriaș, de plată. 


La muzeul constănțean se întâmplă o sumă de anomalii. Iar una din ele este TVA-ul. "Suntem singurul muzeu din țară care plătește TVA", ne confirmă și directorul ciudățenia. "Pentru că începuseră să crească sumele din prestări-servicii, s-a hotărât să se taxeze cu TVA activitatea noastră", încearcă el să ne explice. "Și am tăiat facturi ca să-i forțăm pe debitori să plătească, ei n-au plătit dar noi am fost forțați să-l plătim. Iar TVA-ul la 600.000 lei, de exemplu, înseamnă destul de mult". Cu alte cuvinte: și neplătiți, și cu banii luați. 


De fapt toată amestecătura ce se petrece la Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța e ușor stranie. Muzeul este un fel de struțo-cămilă. Este o instituție bugetată prin Consiliul Județean, dar nu total, pentru că are și o anumită capacitate de autofinanțare - dată de calitatea sa de prestator de servicii (în care se încadrează lucrările de descărcări de sarcină arheologică). Astfel, la stabilirea bugetului pe anul acesta consiliul județean a pus 800.000 lei iar muzeul și-a luat angajamentul, în baza contractelor semnate și în derulare, că va face aproape 3.500.000 lei. Ce nu a luat în calcul muzeul a fost așa-numitul blocaj. Banii pe contractele de pe autostradă nu au mai curs, iar banii primiți de la buget s-au epuizat destul de repede. "Subvenția anul acesta nu a acoperit salariile. Și pentru că în ianuarie, februarie, martie n-ai unde să sapi, am băgat banii de la buget în salariile pe primele trei luni, gândindu-ne că până la jumătatea anului se dă drumul la bani". 


Salariile, după cum ne-a spus tot directorul, ajung la aproximativ 200.000 lei pe lună. Din cauză că e instituție de stat chiar dacă cu obiect de "prestări - servicii" muzeul nici nu se poate împrumuta pentru bani de salarii. Asta e un alt "of" al directorului care ar fi preferat ca muzeul să fie SRL. 


Deși cu o activitate intensă pe anul în curs, că au lucrat și pe ploaie și pe zăpadă pentru finalizarea lucrărilor la autostradă, oamenii muzeului au rămas fără bani. La sărbători nici nu se mai gândesc pentru că au de plătit penalități pe facturile restante. Iar ei nu pot penaliza pe nimeni că nu-și iau salariile, n-au această pârghie. Iar statul în loc să-i apere, se protejează - prin taxe și penalități care tot în găurile buzunarelor lor se regăsesc. Și atunci se naște, firească, o întrebare: "cui îi folosește un astfel de stat?"


Comentează știrea

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Liviu Chilian
4 decembrie 2012
Arheologia si arta sunt pasiuni

Pasionatii nu gandesc la...'lovele'. Nu e cazul si cu Rromarlanii arhe-ologi si critici de hartza. Mai mult de jumatate din bobor supravietuieste sub pragul saraciei - cu mai putin de doi dolari pe zi. Inseamna ca...functionarii(citat un paranoic in antiviata, functionarul Mircea Mihaesi de la kkltura patzapipieviciana) din arhe-ologie si hartza supravietuiesc cat 40-50 de romanashi verzi: tarani, muncitori si asistati social de baronii-regi potentiali de teapa Sifiliticului&Spondilimanului. Kkpitalismul de kumetrie rromarlaneasca a spart toate recordurile patologice - cei 35000 de "revolutionari" seCuristi, militieni, copii de 10 ani la "revolutie", etc, ce si'au TRAS DREPTURI neverosimile intr'o societate normala; functionarimea de staul/guvern/servicii=calai precum si astia de la arhe-ologia kustendilimana; militaratii-ceausisti pensionari de lux, etc, o intreaga PEGRA atemporala, sug boborul intr'o veselie sodomo-gomorica; stare narcotica din care, se pare, nu'i poate scoate nimeni si nimic. Bugetarimea rromarlana - mai putin...daskalii(ca 'doctorimea' isi trage dreptu' de la sulime, fara mila) -, si pensionarii de lux e cea mai kkpitalista clasa din Nebunistan. Aferim! --- ..."directorul general al Muzeului de Istorie și Arheologie primește un salariu de bază de 8118 lei($2300), în timp ce un șef de secție este remunerat cu 5538 lei. Comparativ, aflăm din Hot. 10 a CJ, cu privire la bugetul Muzeului de Artă Constanța, că funcția de director general al instituției este remunerată cu 5675 lei," --- Cunosc cum functioneaza...industria arheologica. Tanarul PASIONAT de arheologie, ce semneaza acest articol, e prietenul meu. http://www.huffingtonpost.com/2012/06/28/cavemen-bones-dna-humans_n_1636289.html?utm_hp_ref=science&icid=maing-grid7%7Cmain5%7Cdl2%7Csec1_lnk2%26pLid%3D174832

Gica contra
4 decembrie 2012
cultura cartofului si ministrul ei

pe tov custurea si restu gastii IP3 direct in basca ii doare. Pai spaga, spaga, peschesu, pesches, numai de la deprom custurea a incasat cu acte 187 milioane (vezi declaratia de avere). Stupid people da-i la naiba ce daca au familii si fac foamea. Noua sa ne fie bine. Merge treaba, Politia si DNA doarme in cizme, tata puiu e pe cai mari, la justitie ionel are in buzunar o gramada de procurori si judecatori. Asa ca trai pe vatrai nineaca. Traiasca cooperativa in frunte cu tata puiu si ai lui IP3.

gica pro
4 decembrie 2012
cultura ....

ai dreptate, in articol e scris bine : numai muzeul este in colaps, nu si shmecherii care ucreaza acolo! Ei l-au bagat pe Coja in fata si impart banii di cele 2 firme DEPROM si ELARH, firme care au sifonat peste 4 milioane de euro, bani pe care i-au i partit intre ei cu totii! Firmele sunt in top firme nationale si au cifre de afaceri de te dau pe spate! sa aduca toti bani de acasa si sa salveze muzeul

Răspuns la: cultura cartofului si ministrul ei
Adăugat de : Gica contra, 4 decembrie 2012
pe tov custurea si restu gastii IP3 direct in basca ii doare. Pai spaga, spaga, peschesu, pesches, numai de la deprom custurea a incasat cu acte 187...
admirator
4 decembrie 2012
pai asta e administratia USL!

de mai bine de 6 luni uslasii coordoneaza tara si finantele... iar ministru la cultura e "nea Puiu"... a carui sotie lucreaza in muzeu...( Iar au venit hotii la putere, iar incep blocajele financiare si clientela lor, care-i serveste cu "bani pentru partid" nu isi mai platesc datoriile! daca veti afirma ca nu-s hoti, inseamna ca sunt nepriceputi... ce cauta in frunte, ca paduchele?... sa vedeti ce-o fi dupa 2-3 ani de guvernare USL; o sa plingeti cu vorbe!) nu e prima data cand se intimpla asta sub adm. lor. si-n anii '90 era la fel; cu banii de la buget, nu cu banii agentilor economici... Oamenii de cultura isi primeau glumele de salarii (care nu ajungeau de la luna la luna nici daca-i intindeai cu guma) la 3-4 luni odata. dar liderii "stingisti" prosperau; adunau bani, cumpararu terenuri, porneau investitii... Asa e cu "stinga" asta romaneasca... e doar demagogie. Nu e stinga politica ci doar Stinga, sora lu' Dreapta!

GREVA LA ANR
4 decembrie 2012
E TIMPUL CA BOLSEVICII SA DISPARA

Razboi impotriva nedreptatii Ni s-a declarat un razboi? Da, ca si in anul 1940 Franta, valorile ANR, valorile in general au fost atacate. Degradarea sistemului in Romania a inceput dupa 1944 si se leaga de comunizarea si rusificarea Romaniei. Strategia de aparare a ANR a fost defectuoasa ori nu a fost realizata. E in lupta un nou anr pe care eu cel putin nu il mai recunosc cu vechiul ANR Fiecare se gandeste ca asta nu i se poate intampla lui , ori se gandeste numai atunci cand este vorba de el.Iata greseala strategica franceza:blindatele – a se citi valorile au fost atacate "piecemeal" bucata cu bucata.( Cf Charles de Gaulle- Memorii de razboi) Dar sint multi de " el" de cazuri individuale care adunate fac un caz colectiv, un adevarat conflict de munca intre slariatii ANR si sistem. Va propun ca in urmatoarele zile sa ne manifestam parerea,(fiecare poate sa vina cu o idee de manifestare impotriva nedreptatii de acum si spulberarii vechiului ANR- ganduri pe care stiu ca le ageti mai mult sau mai putin toti, chiar si "killerii"- "executantii" de tip neocomunist-nazist cu care in viitor chiar nu se poate intrevede democratie) opozitia printr o greva de tip japonez si o pauza intre 11 55 -12 35 pentru a demonstra sistemului ca nu ne impresioneaza , ca sintem impotriva si ca sintem in lupta cu sistemul . Alegerile nu sint numai in Parlament si ele au oricum consecinte direct asupra situatiei din ANR. Exista 700 de oameni in ANR si 10 -20 in conducere-sistemul. Va intreb cine este ANR? Acei 10 oameni ? Ca si in Germania de est 1989 raspunsul este NOI SINTEM !..noi sintem poporul spuneau germanii si noi sintem ANR spun oamenii, fara de care bineinteles ANR insasi nu poate exista. si ca in trecut cand oamenii apelau la judecata Sfatului oamenilor buni si batrani apelez la sfatul oamenilor din ANR si la Justitie-Tribunal , mai ales ma adresez celor ce au fost nedreptatiti , dati afara ori care si-au pierdut locurile de munca?care simt ca "asa nu se mai poate!" Si va intreb Cat o sa mai rabdam ? cat o sa mai rabdam nedreptatea? Sa stiti ca legea este de partea noastra!de aceea facem Declaratie de razboi impotriva nedreptatii! Va chem la lupta prin toate mijloacele posibile: greva, actiuni sindicale, actiuni administrative si actiuni in justitie, actiuni sociale , presa discreditarea acestor mijloace murdare de a face administratie care vor fi anihilate in curand chiar daca peste cateva zile sau 1 an sau 2 . Ati vazut cum oamenii –colegii nostri de la APC au stiut sa lupte 3 luni ? ANRul e mai prejos de cat APC?Nu cred!.. Desi nu ne place si avem psihologia "asta nu mi se poate inampla chiar mie" gandeste te ca "maine poti fi tu"! NOUL ANR VREA SA FACA LEGEA ..FARA LEGE ..FARA CONSILIERII JURIDICI DE LA JURIDIC. –Juristii sint dati afara in cateva zile. In mai putin de o luna 2 juristi au fost dati afara mai mult sau mai putin mascat.Toti sefii de la Juridic, Tehnic si Personal si-au dat demisia in cateva zile mai mult sau mai putin voluntar, impreuna cu alti cativa zeci de angajati "demisionari" demisi mascat sau demisi- inclusiv sefi de servicii inclusiv cei 5 Capitani de zonale adj. care si au pierdut posturile. Iar in mai putin de o luna au fost "fabricate" doua comisii, ambele nelegale si peste termenul de 30 de zile prevazut de legea 53/2003 pentru a sanctiona, pentru a fi dat afara al treilea din 5 juristi. Al patrulea jurist a renuntat la dreptul de a semna toate actele ANR pentru a nu –si asuma responsabilitatea a ce urma. Numai ca de data asta s-a incalcat legea.Numai ca de data asta o sa plateasca! Mai sint aprox. 3 zile pana la caderea acestui guvern! E timpul pentru o noua revolutie! Vreau sa –mi aratati ca nu e asa cum a zis un prieten al Presedintelui Basescu : ANR E ATAT DE CORUPT INCAT pentru ca anr sa fie reformat trebuie demolata cladirea si construit un nou anr cu noi angajati... Vreau sa mi demonstrati ca anr se poate reforma din interior.Si poate lupta cu toate influentele politice si de orice fel. Omaneni din ANR ! NI S-A DECLARAT RAZBOI! .. fara sa-o stim poate, fara o declaratie oficiala, deci cu atat mai imoral, "sistemul ticalosit" cum ar spune Marin Preda cu reminiscente in comunism , dar din pacate si in unii oameni mai tineri dar educati comunist- e in razboi cu oamenii, ca si in comunism fara motive ori lege, pur si simplu incalcand legea, pe sistemul "pentru nimic iei 3 ani inchisoare". Si totusi asa cum au spus o si politicienii "aceasta imparatie a intunericului trebuie sa dispara". Va chem cate un ANR liber si combatant ca si Franta libera in 1940 a lui Charles de Gaulle dincolo de capitularea pe care unii salariati inteleg s-o faca...si sa actionam cum deja unii colegi fac prin actiuni sindicale ori in instanta . Fara o miscare de anihilare a "epurarilor" de tip comunist ANR ul nu supravietuieste in forma actuala, cu o miscare de "rezistenta" mai are sanse.Ma declar in greva si nu recunosc nicio asa zisa masura de "sanctiune" nelegala cu atat mai mult cu cat deja aceste ilegalitati sint in controlul Tribunalului Cta prin dosarele Tribunalul C-ta. Prefer sa lupt! Nu ma atasez de a fi in ANR, ori in sistemul din Romania. Dar va intreb cati o sa plecati in Germani si Italia? Toti?E imposibil..asa ca e mai bine sa corectam ce putem aici.Credeti ca faptul de a sta pasiv si a astepta ce decide sistemul e o solutie? Daca vor razboi se pare ca vor avea unul..dar mai mult decat isi imaginau.. Va chem la lupta impotriva sistemului nu a oamenilor.

istoric
4 decembrie 2012
Huo!!!!Constantinescu

Floarea arheologiei romanesti, care a asigurat la timp toate lucrarile de care beneficiaza Constantinescu si judetul lui de smanglitori la putere, acum asteapta salarii de la particulari.!!!! Pai, bai nesimtitilor USL-isti!Asta e sau nu muzeu de stat? Pentru cine lucreaza ei si cu cine au semnate contractele de munca?De ce nu stie primul -ministru ce se intampla? De ce nu iesiti pe posturi de televiziune sa afle tot norodul ce rusine suporta oameni nevinovati, angajati la stat, in cultura????De ce tace opozitia? Vreti voturi? Va dam noi numai voturi peste ochi, jigodii nenorocite care sunteti!Va pare lumea frumoasa de la ferestrele palatelor voastre, nu-i asa?Vacante exotice, copii care studiaza in strainatate, fite, mofturi si bani cu sacul. Asta sunteti, pe banii statului,cu contracte groase, fara numar, fara numar!Nu-i asa Constantinescu si gasca?Vine ea ziua dreptatii!

gica contra
4 decembrie 2012
specificat

A se intelege corect: IP3 sunt Custurea, V.Lungu si Chera C.

XYZ
4 decembrie 2012
x

Custurea ne trimite la Constantinescu sa cerem salariile. El, Custurea, este mic si nevinovat.

Raspandacu'
4 decembrie 2012
...zvonuri!

...cica Dl. Denea (...cine o mai fi si ala?) umbla deja prim muzeu........de aia sefii au acum....ciocul mic......

gogu pintenogu
4 decembrie 2012
basmul hasotist

E fetii mosului pentru ca fuserati cuminti si ascultarati de ip3 din care-l uitarati pe traian cliante, mos nicolae vine cu un basm. Se făcea că într-o bună dimineață cam pe la unșpce așa, că mai devreme nu se scoală, Radu ot oraș Constanța, și Nicușor ot giudeț Constanța, veneau shoulder by shoulder pe culoarele Direcției de Cultură Constanța cu ditamai dosărelu'. Era frumos legat și cusut cu fire de aur (ca orice dosărel de basm) și avea poze și mai frumoase, colorate în culori mai mult moarte decât vii. Hai ca nu vă mai țin în suspans era dosărelu' din povestea fetei bătrâne și urâte-v-ați prins Cazinoul. Și descalecară cei doi stâlpi ai stabilimentului constănțean, dirept în biroului coanei Magda Tiță. Cum auzi preacinstita coniță puse rapid mâna pe telefonul roșu. De la capătul celălalt răspunse Vladimir Putin. Șto eto daragaia? Mă scuzați tovasci prezident ea hociu tata puiu. Bine fetițo, mai formează odată și vezi nu mă mai întrerupe, că tocmai jucam un țintar nuclear cu tovarisci Obama și noroc cu tine, că altfel, îl lăsam fără bombardiere. Magda îngăimă un mă scuzați cam fără vlagă și îl sună pa tata puiu. Acesta răspunse morocănos: ce mai vrei și tu? Magda raportă scurt și la obiect. Ministrul sări ca ars din fotoliu direct în bocancii maronii de care se descălțase din cauza unor bășici de la ultima inspecție la Histria, unde inspectase împreună cu plagiatorul de talie mondială și universală, Mircea Angelescu, locul viitorului stabiliment cu felinar roșu-o importantă contribuție la dezvoltarea turismului arheologic mioritic național. Planurile le primise de la fratele Ionel, care le luase de patronul de la Cin-Cin pe care îl apărase de năvala turco-tătarilor de la geamia Hunchiar. Magdo, adă imediat dosarul încoace, da' să nu-l trimiți prin Virgil Lungu că ăsta îmi cere comision 20% în sticle de Teachers, iar eu nu am de unde să-i dau că am trecut pe Jack Daniels. Se făcuse deja 12. In următoarea oră pe intreg spațiul carpato -danubiano-pontic din Satu Mare la Constanța telefoanele sunară insistent, și cu frenezie patriotică. Era ministrul Tata puiu, care dornic să respecte legea 422, convocă pe membrii Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice. Pe la 3 sosi dosarul. Magda îl aduse triumfătoare și-l puse pe masa ministrului. Rând pe rând membrii comisiei se teleportară în capitală cu ajutorul unui aparat Klingonian împrumutat de tata puiu de la căpitanu' Jean Luc Picard. La 8 începu ședinta. După dezbateri furtunoase care durară toată noaptea a doua zi dimineața pe la 7 comisia își dădu acordu'. Cu ultimele puteri Magda luă dosarul și o zbughi pe ușă. Tata puiu strigă: dacă nu ajungi la 11 fix la Radu și Nicușor te dau afară și-l pun iar pe Virgil. La 10,55 Magda ajunse în fața celor doi corifei ai baronismului local și le întinse dosarul. Când să-l ia, sună soneria. Tata Puiu se trezi și trase o sudalmă: iar am avut coșmarul ăla cu cazinoul, o să-i zic lu' radu să-l dărâme. Morala: Măi dragă tata puiu mai cumpărăți și tu oglindă că ți-a crescut rău de tot nasu'. E ca a lui Pinochio. Ei dar asta e din alt basm.

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Vineri, 04 Noiembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Atlasul cu noutăți
Pagina a fost generata in 0.4793 secunde