SITUAȚIE CRITICĂ. Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța, în pragul colapsului

2070
15
Angajații Muzeului de Istorie și Arheologie muncesc de două luni fără salarii. Chiar dacă au săpat zi lumină și când pământul era înghețat, și când soarele le încingea uneltele evaporându-le transpirația de pe față, răsplata lor este - fără bani de sărbători însă cu multe restanțe și penalități. După ce le-au fost ciopârțite și tranșate că a mai rămas din ele doar o impresie, salariile angajaților Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța de vreo două luni și-au pierdut de tot consistența - nu sunt.
 
Ultima oară au primit bani la începutul lui octombrie. De atunci nimic. Și, din păcate timpul nu s-a oprit în loc, lunile s-au scurs iar facturile n-au ținut cont de lipsa banilor. Pentru că, din nefericire, viața costă. Putem sta să enumerăm toate facturile care se adună în cutiile poștale lunar: curent, telefon, cablu…plus întreținerea, plus chiria. Plus (Doamne ferește!) rata la bancă. Iar toți furnizorii emitenți de facturi știu să se protejeze. Dacă nu plătești factura până la data de… plătești penalități. Dacă tot nu plătești - ți se taie. Și uite așa există o grămadă de pârghii împotriva salariatului care nu-și plătește factura fiindcă nu-și primește salariul. Inclusiv coșul zilnic îl penalizează aspru - cu goliciunea. 


"De salarii nu avem bani", pică sec anunțul directorului Gabriel Custurea. "Avem bani de încasat din diverse locuri, dar…". Vorbele rămân în aer, așa ca viața oamenilor. "Diversele locuri" sunt beneficiarii lucrărilor de descărcare de sarcină arheologică de pe autostrada Cernavodă - Constanța și centura ocolitoare: Grupul Astaldi - FCC Construction și CNADR. Lucrările arheologilor s-au încheiat de ceva vreme, pe autostradă apar deja primele gropi, dar banii încă nu-s. "Din cauza crizei au fost niște blocaje anul acesta, pe care nu le-am prevăzut…" se scuză cumva directorul muzeului. "Dar le-am tăiat astăzi factură de 600.000 lei pentru că ne-au promis că în maxim 10 zile virează banii". Dacă nu, va fi doar un alt TVA, uriaș, de plată. 


La muzeul constănțean se întâmplă o sumă de anomalii. Iar una din ele este TVA-ul. "Suntem singurul muzeu din țară care plătește TVA", ne confirmă și directorul ciudățenia. "Pentru că începuseră să crească sumele din prestări-servicii, s-a hotărât să se taxeze cu TVA activitatea noastră", încearcă el să ne explice. "Și am tăiat facturi ca să-i forțăm pe debitori să plătească, ei n-au plătit dar noi am fost forțați să-l plătim. Iar TVA-ul la 600.000 lei, de exemplu, înseamnă destul de mult". Cu alte cuvinte: și neplătiți, și cu banii luați. 


De fapt toată amestecătura ce se petrece la Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța e ușor stranie. Muzeul este un fel de struțo-cămilă. Este o instituție bugetată prin Consiliul Județean, dar nu total, pentru că are și o anumită capacitate de autofinanțare - dată de calitatea sa de prestator de servicii (în care se încadrează lucrările de descărcări de sarcină arheologică). Astfel, la stabilirea bugetului pe anul acesta consiliul județean a pus 800.000 lei iar muzeul și-a luat angajamentul, în baza contractelor semnate și în derulare, că va face aproape 3.500.000 lei. Ce nu a luat în calcul muzeul a fost așa-numitul blocaj. Banii pe contractele de pe autostradă nu au mai curs, iar banii primiți de la buget s-au epuizat destul de repede. "Subvenția anul acesta nu a acoperit salariile. Și pentru că în ianuarie, februarie, martie n-ai unde să sapi, am băgat banii de la buget în salariile pe primele trei luni, gândindu-ne că până la jumătatea anului se dă drumul la bani". 


Salariile, după cum ne-a spus tot directorul, ajung la aproximativ 200.000 lei pe lună. Din cauză că e instituție de stat chiar dacă cu obiect de "prestări - servicii" muzeul nici nu se poate împrumuta pentru bani de salarii. Asta e un alt "of" al directorului care ar fi preferat ca muzeul să fie SRL. 


Deși cu o activitate intensă pe anul în curs, că au lucrat și pe ploaie și pe zăpadă pentru finalizarea lucrărilor la autostradă, oamenii muzeului au rămas fără bani. La sărbători nici nu se mai gândesc pentru că au de plătit penalități pe facturile restante. Iar ei nu pot penaliza pe nimeni că nu-și iau salariile, n-au această pârghie. Iar statul în loc să-i apere, se protejează - prin taxe și penalități care tot în găurile buzunarelor lor se regăsesc. Și atunci se naște, firească, o întrebare: "cui îi folosește un astfel de stat?"


Comentează știrea

15 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
dna
4 decembrie 2012
urare lui 10

IA MAI DU-TE BA IN PULA MEA SI FREACA LA GER CE TI-A MAI RAMAS, DACA NU S-A VINDECAT SI LOCUL.

gogu pintenogu
4 decembrie 2012
pentru 11

bai laurentiu daca ai avea un asa obiect nu ar mai fi madalina asa nervoasa. Da fiecare vorbeste de ce n-are iar tu suferi cumplit ca de burta nu te mai poti apleca sa te autosatisfaci. Sau cum zicea un clasic in viata: soarele si onanismul intareste organismul.

MAMA MARE!
4 decembrie 2012
...vai, se poate?

....manca-v-ar Mama mare? ... se poate...asa urat vorbiti intre voi?...si la muzau este la fel?...apai mu este de mirare ca se darama pe voi si nu luati nici soldele....meritati mai rau.....

Liviu Chilian
4 decembrie 2012
Ce Doamna superba e Speranta, Coane Fanica!

Nu se lasa Ea, Doamna, hacuita asa de usor de Rromarlani si nici de, in particular, kustendilimani - mai 'e' Romani si'n Kustendge, Coane Fanica! Si e asa de reconfortant...

Mircea Sangriu
18 decembrie 2012
Salvarea Orasului Constanta

Unica salvare a orasului Constanta stimate Dl. Mazare este sa activati Portul Constanta la maximum si .......incercati sa va intoarceti in timp in anii '60-'80 cand Constanta era la mare pret din .....toate punctele de vedere.....succes.

15 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Vineri, 04 Noiembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Atlasul cu noutăți
Pagina a fost generata in 0.329 secunde