Controversa bullying. De la o simplă injurie, la arme și moarte!

439
1
La Casa de Cultură din Mangalia, s-a derulat, zilele trecute, dezbaterea publică "Fără ură, cu toleranță!", organizată de Școala Gimnazială nr. 3 Mangalia. Activitatea a avut o amplă audiență, fiind prezenți părinți, elevi, cadre didactice, precum și invitați
din partea Primăriei Mangalia, poliției, bisericii, conducerea școlii, psihologul școlar, reprezentanți ai Asociației de Părinți "Albatros", în măsură să răspundă întrebărilor legate de fenomenul de bullying. 


În deschidere, prof. Adriana Mitrea a vorbit despre tema propusă dezbaterii, apreciind faptul că participarea la concurs a școlii este, de fapt, o oportunitate de a elucida fenomenul de bullying, frecvent în mediul școlar, rămas în umbră până acum, tocmai pentru că presupune tăcere din partea participanților. 


Înțelegerea de către cei prezenți a fenomenului de bullying a fost facilitată de panourile aflate în foaier, prin vizionarea de videoclipuri, printr-o expunere în power point. Invitații au animat dezbaterea, venind cu situații din experiența proprie, printre cei care au rostit o alocuțiune interesantă fiind protopopul Vasile Cîrlan. 


Videoclipul realizat de clasa a VIII-a D intitulat sugestiv "Violența generează o violență mai mare" a atras intervenția psihologului, care a arătat la ce se poate ajunge pornindu-se de la o simplă injurie: palmă - pumn - agresiune fizică majoră - armă - moarte. Feedbackul s-a realizat prin impresii și recomandări din partea publicului cuprinse în Cartea de impresii ale dezbaterii. 


Concluziile asupra metodelor de prevenire au fost: dragostea din mediul familial, dragostea și empatia față de cei din jur, toleranța, supravegherea copilului, un bun exemplu personal al părinților și, mai ales, discuțiile cu aceștia, cu profesorii, cu psihologul școlii, cu prietenii pot preveni actele de bullying. Dezbaterea a fost coordonată de către prof. Mihaela Sasu, Ancuța Iacob și Adriana Mitrea. 


Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Un copil este etichetat, tachinat, batjocorit în cercul său de cunoștințe sau de către colegi care îl strigă într-un anume fel (făcând referire la aspectul fizic sau probleme de ordin medical/familial). Uneori, aceste tachinări se transformă în îmbrânceli sau chiar, în unele cazuri, în atacuri fizice.


Comentează știrea

Sicanare De catre profesori
20 martie 2017
Adevaratul bullyng

Si bullyngul pe care profesorul il face? De ce nu vorbiti si de acest lucru? Fiti impartiali si aratati cat de daunator poate fi pentru un copil sicanarile elevilor de catre cel de la catedra, notele puse dupa grosimea plicului si nevesitatea meditatiilor.

Pagina a fost generata in 0.2441 secunde