Cu sabia deasupra capului. Cum vor elevii să scape de Bacalaureat

3175
Cu sabia deasupra capului. Cum vor elevii să scape de Bacalaureat - eleviivorsascapesursaalbawaba-1585486596.jpg

Articole de la același autor

Stresați că nu mai pot să susțină examenul de Bacalaureat așa cum era programat, elevii de clasa a XII-a și părinții lor au lansat o petiție prin care cer Ministerului Educației să anuleze Bacalaureatul, iar liceenii să primească diplome cu media notelor din clasele IX - XII.

Elevii de clasa a XII-a ar fi trebuit să susțină, săptămâna trecută simularea examenului de Bacalaureat. Probele erau programate la interval de câte o zi, iar rezultatele urma să fie comunicate pe 3 aprilie. Din păcate, simularea a fost anulată și deocamdată nu se știe nici măcar cum se va proceda în cazul examenelor propriu-zise.

Elevii s-au aliat însă pentru semnarea unei petiții care le simplifică situația și care presupune eliminarea examenului, în mod excepțional, anul acesta. "Inițiez această petiție online pentru toți elevii din România care trebuie să susțină examenul de Bacalaureat. Având în vedere situația actuală în care data examenului nu este una concisă, cea mai bună soluție ar fi adoptarea tehnicii din Olanda: Anularea examenului de Bacalaureat! Validarea diplomei va fi făcută pe baza notelor obținute

de-a lungul anilor de liceu", se arată în petiția lansată în mediul online pe 25 martie. Petiția a fost deja semnată de peste 52.400 de persoane, elevi și părinți.

Totuși, există și voci care consideră propunerea imposibil de aplicat în sistemul de învățământ românesc. "Inițiativa mi se pare toxică din mai multe motive pragmatice de care trebuie să ținem cont. În primul rând, nu avem standarde unitare de notare și evaluare. Toți cei care am trecut prin educația românească știm că nota 7 dintr-un liceu înseamnă nota 10 în alt liceu. Ba mai mult, uneori ai diferențe la notare și în cadrul aceleiași școli, de la clasă la clasă. În plus, examenul de Bacalaureat este un cadru standardizat de evaluare. Poza promovabilității nu ar fi cea reală: toți cei care au terminat liceul ar însemna să promoveze de drept Bacalaureatul", explică Alexandru Manda, fost președinte al Asociației Elevilor din Constanța și actualmente student.

"Cea mai realistă soluție - amânarea examenelor spre sfârșitul verii!"

Acesta mai spune că, în cazul în care s-ar accepta echivalarea notelor, procesul de admitere la facultăți, pe baza mediei de la Bacalaureat, ar fi "profund inechitabil".

"Pragmatic vorbind, cea mai realistă soluție în privința examenelor naționale de anul acesta este amânarea lor pentru a doua parte a verii, mergând chiar spre final de august în funcție de cum evoluează pandemia Covid-19. Și, bineînțeles, admiterile la facultăți vor fi și ele decalate corespunzător. Ministerul Educației trebuie urgent să anunțe public niște variante oficiale în privința susținerii examenelor, pentru că incertitudinea care planează nu este deloc benefică", este de părere tânărul constănțean.

Reamintim că, la începutul săptămânii trecute, ministrul Educației, Monica Anisie, a dat asigurări tuturor părinților și elevilor că anul școlar nu va fi înghețat și că se caută soluții pentru examenele naționale programate în vară. "În ceea ce-i privește pe elevii care trebuie să susțină Evaluarea Națională și examenul național de Bacalaureat sau pe studenții care trebuie să își susțină examenele de finalizare a studiilor, Ministerul Educației și Cercetării va prezenta variantele posibile pe care le va lua în calcul în situația în care se va prelungi această stare de urgență. De asemenea, precizăm că toate scenariile vor fi dezbătute cu toți actorii educaționali (reprezentanții elevilor, ai studenților, ai părinților, ai sindicatelor și cu reprezentanții Consiliului Național al Rectorilor), iar decizia va fi luată în acord cu toți partenerii MEC", a anunțat ministrul Educației.



Să-i lăsăm pe specialiști să găsească variantele!


Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Constanța consideră că ar trebui să așteptăm propunerile ministerului și să-i lăsăm pe specialiști să găsească variantele cele mai potrivite. "Nu cunosc această propunere. Probabil sunt niște variante puse în discuție. Orice sugestie este binevenită, este foarte bine că se creează astfel de sugestii, dar părerea mea ar fi că totuși trebuie să așteptăm niște variante puse în dezbatere, care să vină oficial din partea Ministerului Educației și pe care apoi să le analizăm pe toată părțile", a declarat, pentru "Cuget Liber", inspectorul școlar general prof. Sorin Mihai.  



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.4782 secunde