Cum pot face rost elevii de bani de buzunar. Stop crizei de pe piața muncii!

365
Cum pot face rost elevii de bani de buzunar. Stop crizei de pe piața muncii! - fond-1510248268.jpg
Piața muncii din țara noastră se îndreaptă către o criză severă. Deja sunt numeroase domenii cu deficit de angajați, iar prăpastia pare să se adâncească pe măsură ce tinerii aleg să meargă spre licee teoretice și nu spre meserii. O soluție ar fi dezvoltarea învățământului dual și învățământului profesional, lucru pe care Ministerul Educației încearcă să îl facă stimulându-i pe elevi să aleagă această cale prin burse și suplimente financiare oferite de operatori economici din domeniu.

Vineri, 17 noiembrie, este ultima zi în care operatorii economici mai pot solicita școlarizarea în învățământul dual și profesional pentru anul școlar 2018 - 2019. Sistemul a fost introdus în anul școlar în curs, dar nu a avut prea mult succes la Constanța. Aici, au fost formate clase de învățământ profesional dual, una la profilul mecanic auto - tinichigerie auto, la Liceul Tehnologic "Dimitrie Leonida" din Constanța, și una la profilul tâmplar universal, la Colegiul Tehnic "Vasile Pârvan" din Constanța.

Elevii care urmează acest tip de școlarizare pot beneficia de burse profesionale, dublate de suplimentele financiare din partea agenților economici parteneri de practică. Operatorii economici care vor să intre în acest program pot transmite solicitările lor direct la Inspectoratul Școlar Județean Constanța. Ulterior, propunerile privind numărul de locuri în învățământul dual și în învățământul profesional vor fi definitivate la nivelul ISJ, până la data de 29 noiembrie.

Burse de 400 de lei, pentru elevi

Orice elev care se va înscrie în învățământul profesional de trei ani beneficiază de o bursă din partea guvernului de 200 de lei pe lună, iar cei care participă la învățământul dual beneficiază de o suplimentare a bursei lunare cu 200 de lei, din partea agentului economic. Stagiul de practică a elevilor se desfășoară în baza contractului de pregătire practică în învățământul dual. Contractul se încheie între unitatea de învățământ, operatorul economic partener de practică și elevul sau părintele, tutorele sau susținătorul legal instituit al acestuia.

Acest document vizează toate activitățile de profil stabilite prin contractul de parteneriat: stagiile de pregătire practică din planul-cadru de învățământ, precum și componenta de pregătire practică săptămânală (instruire și laborator tehnologic) din modulele de specialitate pentru calificarea profesională vizată, convenite a se desfășura la acel operator economic sau în alte spații stabilite de acesta pe baza unor convenții/contracte scrise, pe care le încheie, în acest scop, cu alți operatori economici sau furnizori de formare.

Activitățile realizate în timpul pregătirii practice la operatorul economic sunt evaluate, iar rezultatele se consemnează în certificatul de pregătire practică în învățământul dual, care atestă rezultatele învățării desfășurate de elevi în timpul pregătirii și va fi inclus în portofoliul individual al elevului. Certificatul este semnat și eliberat de unitatea de învățământ în care elevul este înmatriculat, după completarea și semnarea acestuia de către operatorul economic partener de practică.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3297 secunde