Dascălii, puși la mâna învățăceilor. Cum ajung elevii să taie și să spânzure în conducerea școlii

1483
9
Dascălii, puși la mâna învățăceilor. Cum ajung elevii să taie și să spânzure în conducerea școlii - fond-1442856276.jpg

Articole de la același autor

Pe lângă multe alte acte și situații pe care managerii unităților de învățământ constănțene le au de întocmit la început de an, Inspectoratul Școlar Județean Constanța le-a pus în vedere și noul ordin al Ministerului Educației prin care un elev major va face parte din consiliile de administrație, cu drept de vot.


Un demers demarat încă de acum doi ani de Asociația elevilor constănțeni, care în cele din urmă s-a soldat cu o… victorie.


Zilele acestea, conform procedurii, urmează să fie ales acest reprezentant în CA-urile unităților de învățământ, operațiune care trebuie finalizată până la data de 15 octombrie.


Directorii încă nu sunt dumiriți


La începutul acestei luni, consilierul local Radu Matei, membru în consiliul de administrație al Colegiului Național "Mircea cel Bătrân", semnala faptul că aceasta este prima instituție care a luat act de modificare. "Am vorbit și la Colegiul Tehnic «Vasile Pârvan», unde sunt membru în CA, urmând ca după alegerile din consiliile elevilor să fie desemnat și reprezentantul lor", a mai declarat pentru "Cuget Liber" consilierul.


Și, totuși, pentru directori nu este foarte clară postura din care acest elev se va prezenta în CA. "E foarte bine, nu avem nimic împotriva prezenței lor, mai ales că ei oricum erau reprezentați, dar cu statut de observator. Și preferam să fie un elev de clasa a XI-a, pentru că un elev major ar fi însemnat să fie în clasa a XII-a, când interesul lui ar trebui să fie pregătirea pentru Bacalaureat. Nu am înțeles, însă, din procedurile transmise dacă acest elev va avea drept de vot sau tot de observator, dar și dacă are dreptul să participe la toate ședințele de CA, inclusiv la cele în care se discută calificativele profesorilor. Ceea ce nu este tocmai ok. Noi le-am pus la dispoziție niște chestionare prin care își exprimă opiniile vizavi de profesorii lor, dar de aici și până la a asista la discuțiile legate de calificative…", ne-a răspuns prof. Cristina Scupra, directorul Liceului Tehnologic "Ion Podaru" din Ovidiu.
Nici prof. Laurenția Diaconu, directorul Liceului Teoretic "George Emil Palade", nu împărtășește în totalitate prezența elevilor în consiliile de administrație. "Sunt situații precum discutarea bugetului or a calificativelor profesorilor pe care un elev nu ar avea de ce să le voteze. Într-adevăr ei sunt mult mai implicați în procesul educațional decât părinții din consiliul de administrație și cunosc situația din liceu", s-a arătat reticentă și prof. Diaconu.
"Este benefică prezența lor cu un reprezentant având vârsta peste 18 ani, mai ales în ședințele în care se regăsesc problemele lor. Dar atunci când discutăm de buget, de proiect de încadrare sau de calificativele profesorilor sunt de părere că nu îi privesc aceste aspecte", a întărit ideea colegelor sale și prof. Semra Curtomer, directorul Liceului Tehnologic "Gheorghe Miron Costin".


Cum ajunge un elev în CA


Alegerile pentru desemnarea reprezentantului elevilor în CA sunt organizate de consiliul elevilor. Elevii care doresc să reprezinte interesele colegilor lor trebuie să aibă 18 ani împliniți, să nu aibă rude până la gradul IV în același CA și să nu fi primit sancțiuni disciplinare în ultimii trei ani. Procedura privind alegerea reprezentanților elevilor în consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitare din România interzice implicarea cadrelor didactice sau a conducerii unității de învățământ în desemnarea unui candidat din partea elevilor în CA. 


Comentează știrea

Un om uimit
22 septembrie 2015
A mai ramas un pas

A mai ramas ca in Consiliul penitenciarelor sa fie un detinut, in Consiliul spitalului de la Palazu un bolnav.

extera
22 septembrie 2015
job

Liber la castiguri! Vrei cu adevarat sa castigi bani? Vrei mai multa siguranta pentru viitorul tau? Te asteptam in cel mai dinamic program de colaborare online la domiciliu, in timpul liber! Aici ai sansa unica si serioasa de a-ti completa rapid veniturile lunare! Trebuie doar sa ne contactezi cat mai repede posibil la adresa noastra de email:[email protected]

afag
22 septembrie 2015
CA

Elevii de azi sunt adultii de maine. Nu trebuie facuta o analogie cu un sistem de penitenciar (si nu are rost sa mai dezvolt subiectul in directia asta). Sper ca acei elevi care vor face parte din CA sa fie sustinuti(nu manipulati) de catre profesori, si ca acei elevi care isi doresc si vor ajunge in CA sa inteleaga aspectele care tin de bunul mers al invatamantului. Din pacate marea majoritate a celor care au iesit in fata sa sustina drepturile elevilor au facut-o intr-o maniera revolutionara si tendentioasa.

Un om uimit
22 septembrie 2015
CA

In penitenciar se face reeducare in scoala se face educare

Răspuns la: CA
Adăugat de : afag, 22 septembrie 2015
Elevii de azi sunt adultii de maine. Nu trebuie facuta o analogie cu un sistem de penitenciar (si nu are rost sa mai dezvolt subiectul in directia...
Gabriel
22 septembrie 2015
Pentru tine !

Afacere online acasa! Ce faci cand ti se termina banii si nu gasesti nicaieri niciun job mai bun? Aceasta problema o poti rezolva chiar acum! Iti oferim o afacere la cheie, cu castiguri chiar si din prima luna. Lucrezi elegant, fara sefi, fara sa fii obligat sa construiesti retele de oameni, pentru a putea castiga bani. Iti trimitem tot pachetul de informatii, dupa ce ne contactezi la adresa de email: [email protected]

Profesor
22 septembrie 2015
Ca

Deja ceea ce se întâmpla este revoltător! Ma intreb ce face sindicatul? Pentru ce este plătit? Eu as pune elevii, părinții sa si predea! Ce nevoie mai este de profesori? Daca cu se pare normal ca un elev sa asiste la discuții legate de profesorii lor si sa transmită si celorlalți elevi din scoala cele discutate, înseamnă ca ne ducem dracu" ca nație!! RUȘINE!!!

Profesor
22 septembrie 2015
Ca

Deja ceea ce se întâmpla este revoltător! Ma intreb ce face sindicatul? Pentru ce este plătit? Eu as pune elevii, părinții sa si predea! Ce nevoie mai este de profesori? Daca cu se pare normal ca un elev sa asiste la discuții legate de profesorii lor si sa transmită si celorlalți elevi din scoala cele discutate, înseamnă ca ne ducem dracu" ca nație!! RUȘINE!!!

parinte
22 septembrie 2015
pentru profesor

Dar ce mama "dracu" discutați în CA? Ședințele CA și CP ar trebui sa fie publice, sau aveți ceva de ascuns?

adevar
11 octombrie 2015
adevar

De scolile romanesti este vorba adica scolile cu traficul de femei?dam pe toti romani afara din republica si care nu vrea sa plecem ii trimitem in Romania in cosciug

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5709 secunde