Doliu în lumea teatrului românesc. A murit Anda Caropol, celebra actriță de la Teatrul Nottara

443
Doliu în lumea teatrului românesc. A murit Anda Caropol, celebra actriță de la Teatrul Nottara - anda-1702475992.jpg

Articole de la același autor

Doliu pe scena teatrului românesc. A murit Anda Caropol, o actriță cunoscută de la Teatrul Nottara, la vârsta de 84 de ani.
Vestea a fost confirmată de apropiații actriței.


„A deschis ochii cu uimire şi nevinovăţie în universul teatrului şi filmului. O interpretă de mare sensibilitate, transmiţând mereu, indiferent de partitură, un fel de fineţe şi fragilitate, o nebănuită putere de expresie. O actriţă de factură specială. Farmec şi seriozitate, un aer de inconfundabilă distincţie.


Anda Caropol ne-a părăsit astăzi. Am văzut-o pe scena Teatrului Nottara în «Titanic Vals» şi «Hangiţa», «Travestiuri», «Un pensionar fatal», «Vino la pod, iubita mea!», şi de fiecare dată m-am întrebat cum de şi-a păstrat candoarea sufletească. Pe scenă s-a simţit cel mai bine.


«În fiecare an, la fiecare aniversare, îmi doresc să-mi găsesc o clipă de reculegere pentru toţi prietenii mei dragi, actori şi regizori, care nu mai sunt alături de noi, de care îmi este tare dor şi de la care mai aştept şi acum un telefon», îmi spunea de ziua dumneai acum cu atât de mulți ani în urmă că mi-e greu să-i număr.


Vocea, ţinuta, prezenţa, umorul, toate acestea reprezentau atuurile actriţei Anda Caropol.


Juca din credinţă, cu devotament, aşa cum cere profesia, cu o anumită rigoare. (…) A suferit de o boală incurabilă, TEATRUL. De-a lungul carierei a fost profesionistă, nu și-a încurcat colegii, a fost cinstită cu profesia pe care și-a ales-o şi pe care a iubit-o şi pe care s-a bucurat să o facă până nu demult. O să ne lipsiți, minunată doamnă! Dumnezeu să vă odihnească în pace!”, a scris pe Facebook, Elena Loreta Popa, o apropiată a actriței.


Dumnezeu să o ierte și ș-o odihnească în pace!”, a scris și actorul Vali Teodosiu.


„Teatrul Nottara este în doliu”
Moartea actriței a fost confirmată și de reprezentanții Teatrului Nottara din București.


„Actrița Anda Caropol a trecut în eternitate. De o desăvârșită discreție, inocență și iubire pentru meserie, Anda Caropol și-a petrecut în Teatrul Nottara peste cincizeci de ani, timp în care a jucat roluri cuceritoare, alături de unii dintre cei mai mari actori ai teatrului românesc, de la George Constantin la Ștefan Iordache, de la Gilda Marinescu la Alexandru Repan”, conform unui mesaj postat pe pagina de Facebook a instituției de cultură.


Născută în 1939, Anda Caropol a absolvit în anul 1960 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, specializarea „Arta actorului”, la clasa profesorului A. Pop Marţian. A debutat în „Sonet pentru o păpuşă“ de Sergiu Fărcăşan, în regia lui Lucian Giurchescu. În „Hamlet”, în regia lui Dinu Cernescu, a fost Ofelia unui Hamlet celebru, interpretat de Ștefan Iordache. A mai jucat în „Au fost odată două orfeline”, în regia Sandei Manu, „Henric al IV-lea” de Luigi Pirandello, în regia lui Lucian Giurchescu, și „O casă onorabilă” de Horia Lovinescu, „O lună la țară”, de Turgheniev, „Bună seara, domnule Wilde!”, și a interpretat încă multe alte roluri, atât în teatru, cât și în film.


Un ultim omagiu pentru Anda Caropol


Cei care doresc să-i aducă Andei Caropol un ultim omagiu o pot face joi, 14 decembrie, între orele 11.00 și 14.00, în foaierul Teatrului Nottara, pe scena căruia a debutat și căruia i-a rămas fidelă timp de 58 de ani.
Apoi, Anda Caropol va fi depusă la capela Cimitirului Străulești 2, unde va fi înmormântată.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4392 secunde