Dramatism maxim în învățământ. Elevii, îndemnați de profesori să plece în străinătate!

2469
29

Articole de la același autor

Pe principiul cea mai bună reclamă o face românul deja mulțumit, ieri, la Târgul ofertelor educaționale organizat la Constanța de IntegralEdu, am asistat la un discurs atât de argumentat al unui student român anul II la Universitatea de Științe Aplicate din Haga (Olanda), că-ți venea să fugi să cumperi biletele de avion.

"Sincer, Olanda este una dintre cele mai bune destinații, pentru că are o taxă foarte mică de școlarizare", a început Răzvan Tătaru să le povestească celor cinci liceeni din fața lui. După care a continuat: "De exemplu, taxa ar fi de 10.000 euro, ca în Marea Britanie, numai că în Olanda e acoperită de Uniunea Europeană și plătești 2.000 de euro pe an. Ei chiar acceptă străinii, iar în Haga sunt peste 140 de naționalități. Chiar nu învățăm multă teorie, pentru că totul are legătură cu ce urmează să lucrezi. Programul este de patru ani, din care șase luni faci practică într-o universitate parteneră din altă țară. De asemenea, alte șase luni sunt rezervate unui internship într-o firmă mare, prilej cu care veți căpăta experiență. Căminul este ca un bloc cu 23 de etaje, foarte modern. Nu mai zic despre dotările de la cursuri, iar profesorii chiar își doresc să-i cauți să vorbești cu ei. Se predau 42 de programe, din care 32 în limba olandeză și restul sunt internaționale, iar românii sunt cei mai mulți studenți. Păi, numai la mine în an sunt vreo șase-șapte și am înțeles că pentru Drept s-au înregistrat peste 20 de români. V-aș recomanda să studiați în afară, pentru că te dezvoltă foarte mult ca persoană, te ajută să fii mai independent. Vin firme care recrutează direct din facultate studenți, cărora le spun ce așteptări au".

L-am întrebat în anul I, când a tras linie la final, cât l-a costat studiul în Haga: "Circa 9.000 de euro, în condițiile în care colegii mei plătesc 700-800 euro pe lună în Marea Britanie doar cazarea". Părinții lui Răzvan au o afacere și ar vrea să se întoarcă acasă.

Își doresc să se dezvolte în alte țări

Elevul Andrei Midișan, din clasa a X-a la Liceul Teoretic "Ovidius", și-a dorit încă din copilărie să studieze Dreptul în străinătate.

"Părinții mei sunt avocați și am văzut cum lucrează ei, deci pot spune că m-am lămurit despre sistemul din această țară. Mi-aș dori să lucrez la o casă de avocatură mare, până să-mi deschid eu una. Vreau să văd și eu cum este atmosfera în alte țări care se presu-pune că sunt mai civilizate", a declarat Andrei.

Alexandra Mocanu este studentă anul III la Horticultură - Universitatea "Ovidius" și era interesată de programele de Master din Olanda. "Consider că peisagistica este încă la început de drum în România și de aceea mi-aș dori să mă dezvolt într-o țară cu tradiție", opinează Alexandra.

De altfel, premiera acestei ediții a târgului a constat în aceea că s-a discutat despre împrumutul de 10.000 de lire sterline pe care Regatul Unit îl oferă pentru programele de Master.

"Studenții pot administra banii așa cum doresc. O parte pentru taxa de școlarizare și o parte pentru costurile de trai. Rambur-sarea rămâne în aceleași condiții ca și pentru studiile de licență, după finalizarea studiilor, din anul 2019 urmând să înceapă să dea banii, treptat, înapoi și doar în condițiile în care vor depăși un anumit prag de câștig", declara Ana Maria Pap, manager departament universități IntegralEdu.

Salarii pentru profesori… cât ajutorul de șomaj

Pe profesorul Nicolae Lazăr, catedra de fizică a Liceului Teoretic "George Călinescu", l-am găsit însoțind un grup de elevi de-ai săi la târg. Nu ne-a ascuns faptul că a încercat personal să lucreze în străinătate, tot la catedră.

"Le recomand copiilor mei din tot sufletul să studieze în străinătate, pentru că au mai multe posibilități decât la noi. În primul rând, trebuie să-i atragă un salariu mai decent și să nu mai trăiască la fel ca noi, în învățământ, cu salarii asemănătoare ajutorului de șomaj. Eu și mâine aș pleca, dar nu mai îmi permite vârsta. Am încercat în toată Europa, dar mi s-a spus că peste 50 de ani nu mai suntem rentabili", a concluzionat profesorul de fizică.

La această ediție a târgului, am întâlnit și o altă categorie de public interesat de oferta educațională. Impiegat de mișcare, dar și studentă la Relații internaționale și studii europene la Universitatea "Andrei Șaguna", Irina Istrate, la cei 45 de ani ai săi, își dorește să fie în pas cu lumea, să vorbească același limbaj.

"Mi-aș dori să urmez în străinătate un master în domeniul protecției mediului. Aș putea să-l urmez și în România, dar sunt interesată să relaționez cu alt gen de persoane, să mă perfecționez și apoi să revin acasă, unde am doi copii, ambii studenți la Facultatea de educație fizică și sport. Le voi prezenta și lor oferta educațională pe care o găsesc la acest târg", a declarat mămica studentă.

Cert este că, față de anul trecut, organizatorii ne-au declarat că s-a constatat o creștere de 6% a cererilor de studii în străinătate, semn că mulți și-au pierdut speranța în viitorul oferit acasă. 

Comentează știrea

29 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Pasoptist
24 februarie 2016
Invatamant

De ce o luam ca pe o tragedie?Profesorii au perfecta dreptate cand ii indruma pe elevi sa studieze in strainatate.Ce le-a oferit clasa politica acestor tineri,in cei 25 de ani de "democratie originala"?Coruptie,saracie,ajutoare sociale date din belsug paraziților sociali (ex. ghetoul Henry Coanda) etc.Universitatile din Romania au devenit fabrici de bani , diplome false si doctorate plagiate. Foarte bine ca pleaca sa studieze in strainatate,ei sunt sansa noastra.Ei pot schimba aceasta clasa politica corupta si mai ales tara. Doamna Simona Anghel,marile minti luminate ale acestui popor care au reusit sa schimbe ceva in bine in tara asta au studiat in occident.Alecsandri,Kogalniceanu,Rosetti etc.Toti marii polticieni care au infaptuit unirea,independenta si Romania Mare au studiat la Paris sau Berlin, ex : Vintila Bratianu cu celebrul" Prin noi insine!" PS.Sper sa nu dati crezare propagandei ca marile realizari le-a infaptuit Antena 3,Dana Grecu,Cristiana Anghel,Oprea sau alt gen de mascarici ai "interesului national"

Exigenta
24 februarie 2016
nu e tolerata

Masteratul sau doctoratul in strainatate inseamna ceva! Daca le faci aici, ai mari sanse sa treci ca gasca prin apa. Exigenta nu e tolerata. Asta e sistemul si n-ai ce face. Se dau prea usor titlurile, notele, calificativele, si ne-am obisnuit asa. Nu generalizez, sunt foarte multi care le obtin corect, invata, , muncesc, dar din pacate nu sunt si cei mai apreciati. Cam tot ce misca e dirijat de politic, daca politica nu e, nimic nu e!

telenovela tragi-comica: "Greu de urnit din functie II"
24 februarie 2016
Drama unui director hulit

Ce faci, miha? Iar te faci ca ploua? Ti s-a cerut demisia de mai multe ori, chiar in consiliul profesoral, dar tu nimic! Ai trecut cu vederea solicitarea. Pai nu-i frumos, sa stii. Asa ii tratezi tu pe subordonati? Schimba scenariul, a venit momentul sa pleci. Azi nu e prea ok, ca ploua, dar maine...poate va fi soare!

Defilati
24 februarie 2016
cu cererea la vedere!

Asa cum ghioceii asteapta primele raze de soare ca sa-si scoata capsorul la lumina, cum ursul asteapta zmeura ca sa iasa din barlog, la fel asteapta si poporul de la sc 28 sa DEFILATI CU DEMISIA LA VEDERE! Una - doua, una - doua, cererea pe birou, cucoanelor! (Se poate si online.)

Lascu (ruda cu Pascu)
24 februarie 2016
nu mor caii...

Hoastelor de la dan barbilian, lasati-o pe miha in pace, ca aveti de-a face cu mine! Nu mor caii cand vor cainii, uitati-va si voi la reclamele despre produsele BIO, ca fac bine la ten!

de Dragobete:
24 februarie 2016
miha, miha, te iubim!

Stim ca si tu ne impartasesti sentimentele, de altfel ai dovedit-o in nenumarate randuri. Iti dorim o zi buna!

pascalau
24 februarie 2016
unde stau la rand

...sa dau si eu in Miha?

coleg
24 februarie 2016
unde vrei

Cine da in miha? Nu vezi ca o iubim? Exprima-te si tu, nu ne deranjeaza absolut deloc.:)) Mai ales azi, de Dragobete...

Răspuns la: unde stau la rand
Adăugat de : pascalau, 24 februarie 2016
...sa dau si eu in Miha?
Tabara pro- Stan
24 februarie 2016
ptr tabara anti-Stan

Ciocul mic si joc de glezna! De ce vreti neaparat sa va puneti rau cu directiunea? Uite ca noua nu ne-au facut nimic nici Stan, nici consiliul de administratie, ptr simplul fapt ca nu ne-am bagat peste ei! Nu i-am criticat, nu le-am facut memorii, am stat in banca noastra si am votat cum trebuie, si nu avem de suferit. Ne place sau nu ne place conducerea, am tacut, ne-am facut treaba si totul e cat se poate de bine. De ce nu faceti si voi la fel? Cat mai aveti de gand sa le cereti demisia, nu vedeti ca n-au niciun gand? Cat despre notele, mediile, simularea, olimpiadele si in final evaluarea nationala ale fiicei doamnei director, ce treaba aveti voi!? Suntem siguri ca daca am avea si noi copii in clasa a VIII-a, ar pune o varba buna si pentru ai nostri! Ce mama naibii, nu stiti ca asa se face? Hai, fiti serioase si stati in banca voastra. Doamna stan, noi va iubim ( de voie, de nevoie....) Dragobete frumoooos!

Răspuns la: Drama unui director hulit
Adăugat de : telenovela tragi-comica: "Greu de urnit din functie II", 24 februarie 2016
Ce faci, miha? Iar te faci ca ploua? Ti s-a cerut demisia de mai multe ori, chiar in consiliul profesoral, dar tu nimic! Ai trecut cu vederea...
propunere de la anti-stanisti
24 februarie 2016
alaturati-va noua!

Taci, tu! Si bubitele alea de ce va apar pe fata, nu cumva pe fond nervos, ca tăceți si inghititi pana la loc comanda? Uite, noi nu avem nicio problema de genul asta, avem FATA CURATA si la propriu si la figurat ( mai ales datorita sugestiilor lui Pascu si Marcu), ba stam bine si cu constiinta - e impacata! Apoi, chiar daca scriem comentarii pana tarziu in noapte, plus basme si poezii, dormim bine! Acum avem si materiale ptr o carte...toate bune si frumoase, o sa castigam si un banut cinstit! Mai bine veniti cu noi. Haideti, nu fiti fraieri! HUOOOO, STAN! AFARAAAA! Ei, cum suna asta? Nu suna bine? PS: dovada vie ca avem dreptate este profu de istorie...

Răspuns la: ptr tabara anti-Stan
Adăugat de : Tabara pro- Stan, 24 februarie 2016
Ciocul mic si joc de glezna! De ce vreti neaparat sa va puneti rau cu directiunea? Uite ca noua nu ne-au facut nimic nici Stan, nici consiliul de...
29 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3049 secunde