Bătălie crâncenă pe catedre

Profesorii nu dau doi bani pe elevi, mai presus e buzunarul propriu!

2245
13
Profesorii nu dau doi bani pe elevi, mai presus e buzunarul propriu! - fond-1455647618.jpg

Articole de la același autor

Ieri, la Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" din București, a avut loc ultima dezbatere publică pe marginea celor trei variante de plan-cadru propuse pentru gimnaziu, la finalul căreia ministrul Educației a afirmat dezamăgit: "Noi de fapt ne uităm la ore, felii înguste, și nu cumva un tip anume de oră să lipsească", ceea ce dovedește cât de încrâncenați sunt profesorii să nu piardă bătălia cu… elevul-cobai.

De la Șerban Iosifescu, președintele Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), am aflat că, de fapt, profesorii care predau materiile oarecum văduvite de actualele planuri-cadru, în speță istoria, chimia, limba română sau limba latină, au sărit în apărarea orelor lor, pro-punând chiar suplimentarea cursurilor.

"Acum, dacă ar fi să desprind o concluzie, aș putea afirma că mai repede se vor introduce ore, decât să se scoată. Un profesor de chimie a solicitat introducerea a două ore încă de la clasa a VI-a, nefiind suficiente cele două ore de la a VII-a. Un altul de istorie, marjând pe nevoia de identitate națională, a cerut multiplicarea orelor de istorie. La fel și cu latina. Mai mult, un academician prezent în sală a afirmat că nu înțelege de ce elevii au nevoie să-și cunoască drepturile, moment în care o tipă de la «Mămici pentru mămici» l-a înfruntat spunându-i «Să vă fie rușine!». Cert este că fiecare își apără orele și prea puțini sunt interesați de nevoia reală a copilului", a conchis Iosifescu.

De altfel, și Adrian Curaj a afirmat că îi pare rău să o spună, dar "n-au fost puternice discuțiile legate de ce ne așteptam, când și cum va arăta absolventul nostru și la ce va servi".

Concluziile dezbaterilor naționale

Dintre cei 18.255 de participanți la dezbatere, 39,7% preferă a doua variantă de plan-cadru, 19,4% preferă prima variantă de plan-cadru și 27,4% preferă a treia variantă. De asemenea, 13,3% nu preferă niciuna din variante. De altfel, în cadrul dezbaterilor organizate la nivel național, profesorii au venit și cu propriile propuneri, despre care directorul ISE, Ciprian Fartușnic, spune că vor fi analizate de către experți la Institutul de Științe ale Educației.

Din totalul de respondenți, 63,5% este personal didactic din sistemul de educație, dintre care 42% profesori de gimnaziu. În rest, 27% sunt elevi și părinți și 9,5% au venit din mediul nonguvernamental.

Majoritatea profesorilor și experților care au participat la dezbaterea națională organizată în ultimele săptămâni de către Ministerul Educației, prin intermediul Institutului de Științe ale Educației (ISE), preferă a doua variantă a planurilor-cadru puse în dezbatere publică. Și anume cea care pune accent pe științele naturii și tehnologii și promovează debutul timpuriu al unor discipline din domeniul științelor.

v v v

La dezbaterea de ieri, de la Constanța au fost prezenți prof. Gabriela Bucovală, inspector școlar general, și Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

În absența unei declarații din partea "generalului" constănțean, care ar fi fost interesantă în condițiile în care a sus-ținut public interesul elevului, la întâlnirea de la Palatul Copiilor, am reținut concluzia reprezentantului… celor din bănci.

"Salutăm inițiativa Ministerului Educației de a organiza această dezbatere, în care s-a vorbit mult și nu s-a spus nimic despre noi, elevii. Profesorii, care mai de care au sărit în apărarea materiilor lor, propunând mai multe ore decât prevăd cele trei variante de plan-cadru. Ca în final să nu se desprindă nicio concluzie", a mai declarat Alexandru Manda.

Despre o formă finală a acestui plan-cadru pentru gimnaziu se vorbește că ar putea apărea la finalul acestei luni. 

Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Nicu
17 februarie 2016
ce ne mai mira?

Acestor profesori le-as da ghiozdanul ficei mele din clasa a cincea sa-l duca pana la scoala. zilnic. Atat, multumesc!

edy
17 februarie 2016
"profesori"

multe materii inutile, bagate in programa numai ca anumiti profesori sa poata sa-si ia salariul. sunt atatea modele de urmat de afara...chiar e asa de greu?

Aveti prea multi bani in buzunarul propriu?
17 februarie 2016
Se rezolva!

Stimati colegi, daca prin absurd constatati ca va intra in buzunar prea multi bani din activitatea la catedra, aveti o solutie! Exista o scoala in Constanta unde directoarea are grija sa nu se intample lucrul acesta! Cand apare la orizont un profesor prea instarit ii trage o sanctiune pe 6 luni si l-a linistit. Mai ales daca are si aere de VEDETA, adica obtine prea multe diplome din concursuri cu elevii, sau il "vorbesc parintii de BINE"! Ei bine, atunci e un om aranjat! Are grija directoarea....Despre ce scoala este vorba? Eei, secret! Despre ce directoare? Stan, bineinteles.

Mandea,
17 februarie 2016
te-ai gandit mult?

"Profesorii au sarit in apararea materiilor lor', nu-i asa, domnisorule presedinte al Asociatiei Elevilor din Constanta? Alex, dar tu la ce te asteptai mai baiatule? Ai fi vrut sa zica " Eu predau geografia, sau biologia, va rog sa taiati geografia si biologia din planul cadru? Si ei ce sa faca? Sa predea muzica sau limba romana? Chiar esti dus? Poate vrei sa nu mai faca elevii scoala cu profesorii, sa faca cu doamna de serviciu, sau sa le predai tu....

Si doamna Bucovala
17 februarie 2016
ce-a zis?

Domna general si-a exprimat parerea, sau l-a lasat pe domnul elev sa bata campii? Chiar ca meritam ce ni se intampla! Tineti-o tot asa, ca-i bine.

Scurt si la obiect:
17 februarie 2016
Afara Stan! Afara Popa!

Ca sa nu mai pierdem vremea, va cerem DEMISIAAAAA! Atat!

Răspuns la: Se rezolva!
Adăugat de : Aveti prea multi bani in buzunarul propriu?, 17 februarie 2016
Stimati colegi, daca prin absurd constatati ca va intra in buzunar prea multi bani din activitatea la catedra, aveti o solutie! Exista o scoala in...
elevi
17 februarie 2016
Vrem o scoala ca afara!

Daca s-ar putea, am vrea un plan- cadru cam asa: 5 ore de sport, dar sa ne luam scutire, si cate 3 materii intr-una, ca de exemplu: mate cu romana si o limba straina, desen cu muzica si istorie, biologie cu geografie si inca o ora de sport! Mai vrem si pauze de jumatate de ora, si program de la 10 la 12! Dar doar de miercuri pana vineri daca se poate. Votam?

Petrica
17 februarie 2016
Redactarea articolului

D-na Simona Anghel, Va sugerez sa va revizuiti articolele, din punct de vadere al semnelor de punctuatie, inainte de publicare.

rodica
17 februarie 2016
go aut!

mi-e imi place scoala dar nu inteleg m-ai nimic de la tabla cand se preda, si sunt foarte atenta, militez pentru schimbare a invatamantului, mai multa acesibilitate.

profesor
17 februarie 2016
concluziile dezbaterilor nationale

Unii participanti la dezbateri prefera prima varianta, altii o prefera pe a doua, cativa pe a treia, unora nu le place nicio varianta, si in final.....ministerul va aproba varianta lui! As zice ca si elevii si cadrele didactice sunt cobai. Si asta nu de-acum, ci de vreo 26 de ani! Sa schimbam legea invatamantului ca sa nu zicem ca n-am schimbat-o...., dar s-o facem cat mai des!

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.8913 secunde