Tensiune pentru inspectorii școlari constănțeni. Se desființează ISJ?

3056
35
Tensiune pentru inspectorii școlari constănțeni. Se desființează ISJ? - isj6-1455560624.jpg

Articole de la același autor

Reluată la aproape cinci ani după ce a fost inițiată de Daniel Funeriu, propunerea legislativă ce prevede desființarea inspectoratelor școlare a "reînviat", zilele acestea trecând "nevăzută" de Camera Deputaților.

Inițiativa a primit raport de respingere în decembrie anul trecut de la Comisiile de învățământ și de administrație publică din Camera Deputaților însă, la votul din plen, nu a fost întrunită majoritatea calificată pentru respingere. Așa încât zilele acestea proiectul a fost adoptat tacit și va merge la Senat, care este camera decizională.

Așadar, se propune preluarea atribuțiilor inspectoratelor școlare de către Ministerul Educației, respectiv Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), prin înființarea unui departament pentru inspecție școlară, și de autoritățile administrației publice locale, prin înființarea unui compartiment de specialitate în cadrul aparatului primarului sau al consiliului județean.

"O decizie politică ce trebuie analizată!"

Ieri, Sorin Iacoban, vicepreședintele Comisiei de învățământ, a declarat pentru "Cuget Liber" că trecerea așa-zis tacită s-a datorat faptului că "s-a pus în discuție inițiativa domnului Dragnea (Legea defăimării - n.r.) și nu am mai apucat să votăm și propunerea respectivă. Dar după cum îi cunosc pe colegii mei din comisia Senatului, ei vor respinge propunerea, pentru că nu mi se pare normal să facem descentralizarea începând cu inspectoratele școlare. Când vom trece la adevărata descentralizare a tuturor celorlalte instituții, vom analiza dacă este bine să luăm și această decizie", a mai declarat același deputat.

Pe de altă parte, Șerban Iosifescu, președintele ARACIP, a declarat pentru "Cuget Liber" că instituția pe care o reprezintă a trimis la Ministerul Educației o scrisoare prin care aduce argumente pro și contra desființării acestor inspectorate. "Este o decizie politică și trebuie luată în calcul după o analiză foarte temeinică. Sunt sisteme care funcționează și fără asemenea instituții, dar problema este stabilirea a ceea ce vrem să facem. ARACIP efectuează o evaluare externă o dată la cinci ani, dar îmbunătățirea calității actului educațional și a ceea ce se oferă trebuie urmărit de către inspectorii școlari. În același timp, însă, multe dintre actualele atribuțiuni ar putea fi preluate de către autoritățile locale. Voi analiza mai pe larg această inițiativă chiar la Constanța, pe 25 februarie, când voi participa, la invitația Asociației Elevilor din Constanța, la o conferință națională organizată la Universitatea «Ovidius»", a mai precizat președintele ARACIP.

În ceea ce privește opinia ministrului Educației, vizavi de această propunere legislativă, Adrian Curaj a declarat: "Suntem într-un moment în care discutăm la nivel de România de întărirea capacității administrative și avem o strategie în acest sens, un program inclusiv cu fonduri europene, cu un buget de două ori mai mare decât ce a avut programul anterior. Va trebui să lucrăm foarte mult în întărirea capacității administrative a instituțiilor publice, care reprezintă Statul Român. Însă trebuie să fim conștienți că permanent e nevoie să investim în simplificarea administrativă, în mai bune proceduri. Sunt pentru descentralizare și am încredere că vom putea împreună să consolidăm ce s-a făcut bun, să corectăm unde au fost probleme".

Probabil că un sondaj în rândul cadrelor didactice constănțene ar releva faptul că unii s-ar bucura să fie desființat Inspectoratul Școlar, pentru că sunt de părere că s-a transformat într-o instituție polițienească, mai mult de control decât de îndrumare, de la care vin zilnic solicitări de documente și statistici. Pe de altă parte, însă, nici inspectorii școlari nu acționează de capul lor, la bunul plac al fiecăruia…

Comentează știrea

35 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 
Nu credem!
15 februarie 2016
E diversiune cu d-mare!

Mai, pe bune se desfiinteaza? Nuuu, nu se poate asa ceva! Pai si noi despre cine mai scriem? Cine ne mai monitorizeaza? Cu cine ne mai certam? Nu suntem de acord!

Sa nu se desfiinteze
15 februarie 2016
chiar acum!

Vai de capul nostru!!!! Cine o mai demite pe Stan daca nu mai avem inspectori? Ca ea demisia nu si-o da asa de capul ei! Va rugam nu plecati pana nu pleaca stan! Dupa aceea puteti sa faceti ce vreti, ca nu ne mai pasa...

Ionut
15 februarie 2016

Sa se desfiinteze!!!!! Ce face ISJ? Dau doar ordine! Nu stiu sa indrume, sa consilieze.Comaseaza clase in mijlocul anului scolar, taie norme dupa pile!!!!.Doamnele de acolo te trateaza dupa bunul plac! Nu vad rostul nici institutiei Aracip!!!! Ne toaca de bani si de controale!

gabi
15 februarie 2016
dormiti

Dormiti linistite acolo la voi la scoala,si stati la cafele ca nu o demite nimeni pe stan! Articolul e despre inspectorat, nu despre scolile gimnaziale. Scutiti-ne, cetatencelor, sunteti pe langa subiect ca de obicei!

Răspuns la: chiar acum!
Adăugat de : Sa nu se desfiinteze, 15 februarie 2016
Vai de capul nostru!!!! Cine o mai demite pe Stan daca nu mai avem inspectori? Ca ea demisia nu si-o da asa de capul ei! Va rugam nu plecati...
CURIOSII
15 februarie 2016
Transparenta ISJ

Vrem raportul Curtii de Conturi afisat pe forum.Se poate?

Cetatean
15 februarie 2016
isj si sindicatul

Si sindicatul sa se desfiinteze!!! Nu face nimic cand oamenii au nevoie. Si Inspectoratul la fel. Nu face nimic.

Mihaela Stan
16 februarie 2016
n-aveti loc de mine...

Faceți ce faceți și ma băgați în tot felul de chestii murdare! Ok,foarte bine,nu mor caii când vor câinii (scuze, javrele).

suca
16 februarie 2016
subscriu

Da, au ce au cu dumneavoastra. Niste javre, nu lasa caii in pace!

Răspuns la: n-aveti loc de mine...
Adăugat de : Mihaela Stan, 16 februarie 2016
Faceți ce faceți și ma băgați în tot felul de chestii murdare! Ok,foarte bine,nu mor caii când vor câinii (scuze, javrele).
asistent
16 februarie 2016
telenovela cu dilii

Na belea! Miha se crede procuror DNA, si Ure se crede Mihaela Stan! Unde-i halatul?

Lipseste
16 februarie 2016
corectoarea!

Surprize, surprize: profesoarele de romana corectoare de text nu s-au trezit! Poate mai tarziu isi fac aparitia...

Răspuns la: telenovela cu dilii
Adăugat de : asistent, 16 februarie 2016
Na belea! Miha se crede procuror DNA, si Ure se crede Mihaela Stan! Unde-i halatul?
35 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6223 secunde