La dezbaterile pe marginea planului-cadru

Inspectorul general Bucovală, declarație surprinzătoare în fața directorilor

5099
65
Inspectorul general Bucovală, declarație surprinzătoare în fața directorilor - fond-1453312137.jpg
Timp de aproape două ore, la Palatul Copiilor, la temperaturi apropiate de gerul de afară, marți, 19 ianuarie, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a încheiat sesiunea dezbaterilor publice pe marginea celor trei variante de plan-cadru propuse de Institutul de Științele Educației pentru gimnaziu în anul școlar 2016-2017 și care vor sta la baza viitoarelor programe școlare.


Trei variante de planuri care nu aduc mari schimbări, ba din contră mai mult zăpăcesc profesori și părinți, deopotrivă. Cât despre elevi, ei rămân eternii cobai care s-au săturat să suporte experimentele eșuate, doar de amorul mimării schimbării.


Profesorii de limba română își strigă revolta

Dezbaterea a debutat cu opinia președintelui asociației de părinți de la Școala nr. 30 "Gheorghe Țițeica", care a vorbit și în numele cadrelor didactice îngrijorate de faptul că în a doua variantă de plan-cadru nu sunt evidențiate orele de dirigenție. "Noi cu cine vom mai lua legătura, vom merge la fiecare profesor în parte să întrebăm ce note au copiii noștri și câte absențe?", a afirmat respectiva mămică. Răspunsul a venit chiar din partea inspectorului general, prof. Gabriela Bucovală, care a precizat diferența dintre orele de orientare și consiliere și funcția de diriginte, care nu va dispărea, pentru că ea nu a fost evidențiată niciodată. A urmat prof. Gabriela Lungu, catedra de limba română, care a ținut să reitereze faptul că "planul-cadru este un instrument politic", adăugând că este o gravă eroare reducerea orelor de limba română. "Ba mai mult, scoaterea orei de latină din programa clasei a VIII-a ar putea fi măcar înlocuită cu o oră de pregătire în plus pentru Evaluarea Națională", a mai propus prof. Lungu. La fel de revoltată s-a arătat și o profesoară de limba română de la Liceul "Traian", care și-ar dori să cunoască acel considerent rezonabil pentru care s-au scăzut orele de română. Moment în care a intervenit prof. Alina Codreanu, inspector general adjunct, constatând că de fapt dezbaterea a fost înțeleasă greșit. "Nu este o sesiune de întrebări și de aceea am dori să auzim de la dvs. propunerile argumen-tate. La o dezbatere în județ colegii dvs. au venit cu o a patra variantă de plan-cadru, alăturând celor trei propunerile lor", iar prof. Bucovală a adăugat "vă rog să puneți mai mult accent pe «așa este mai bine pentru elevii noștri»".


Un plan-cadru, în beneficiul profesorilor, nu al elevilor

Și pentru că tot a venit vorba de elevi, reprezentantul lor, Alexandru Manda, a propus schimbarea modului de alegere a opționalelor, sugerând chiar inițierea unor grupe de elevi de la clase diferite. "Ne-am dori creșterea numărului de opționale la două-trei în clasele V-VI, respectiv trei-patru, la clasele VII-VIII și introducerea orelor de educație sexuală și educație rutieră", a mai spus elevul, iar în timp ce se așeza a adăugat că de fapt toate trei variantele nu sunt gândite pentru elevi, ci pentru profesori.


Directorul Liceului "Decebal", prof. Liliana Svinarciuc, a supus atenției continuitatea orelor de TIC și Educație tehnologică, propunând o inversare a lor. Cea mai surprinzătoare propunere avea să vină chiar din partea inspectorului general prof. Gabriela Bucovală: "Nu vă ascund că am mai afirmat și cu alte ocazii că deși sunt profesor de matematică și cunosc importanța acestei materii pentru viitorul elevilor, aș fi de acord să cedez o oră pentru alocarea unui opțional care să răspundă nevoilor elevilor din ziua de astăzi". 


"Faceți ceva să vină cu plăcere la școală copiii noștri!"

Atât președintele asociației de părinți din Școala nr. 43, cât și un alt părinte de la Liceul "Traian" au propus luarea unor măsuri care să aducă teoria mai aproape de practică. "Haideți să nu mai desenăm epru-bete, resorturi sau scripeți și să meargă în laboratoare copiii să experimenteze. Gândiți planuri-cadru centrate pe elevi, și nu pe profesori. Propuneți mai multe opțio-nale care să atragă copiii noștri către școală, să vină cu plăcere și nu cu groaza cursurilor din orar, pentru care tocesc inutil", au sunat la unison vocile celor doi părinți.


În perioada 23 ianuarie - 7 februarie se va face analiza propunerilor primite în cadrul procesului de consultare și revizuirea proiectului de plan-cadru, urmând ca, în perioada 8-10 februarie, proiectul revizuit de plan-cadru să fie validat din punct de vedere științific și să fie avizat de Institutul de Științe ale Educației. Așteptăm cu mare interes, dar fără nicio așteptare…


Comentează știrea

65 comentarii. Pagina 1 din 7. Click pe pagina dorită : 1 2 ...7 
dovada de marinimie
20 ianuarie 2016
din partea doamnei inspector!

..hai ca m-a dat pe spate doamna inspector general cu declaratia dumneaei cu adevarat surprinzatoare! Cata generozitate si grija pesedista ptr bietii colegi care vor preda optionale, ptr copiii Romaniei, si desigur, ptr parintii acestora! Oare cand se va intoarce la catedra ( oare cand?), va da dovada de aceeasi marinimie?

Sa vezi si sa nu crezi!
20 ianuarie 2016
Hocus pocus cu optionalele!

Pe Stan Mihaela, directoarea de la sc 28 o ajuta tot d-na Bucovala sa-si rezolve problema optionalelor din scoala? Nu se stie cum, nu se stie prin ce minune, dar i-au iesit iar multe optionale la limba germana!!! Doamne, cat de mult ii place aceasta limba, si cat de mult isi doreste saraca sa le predea copiilor limba lui frau Merkel! La mai multe optionale!!!

profesor
20 ianuarie 2016
De acord cu alexandru mandea si cu parintii!

Au dreptate parintii, ca elevii ar avea nevoie de mai multe aplicatii, si la chimie, si la fizica, la biologie, si la alte materii. Cum sa prinda drag de aceste discipline, doar cu teorie si probleme? Si baiatul - - reprezentantul elevilor - a zis bine ce-a zis! Bravo!

Zoia, Zoia, te iubim,
20 ianuarie 2016
dar pe stan nu o mai vrem

cat mai avem de asteptat? Avem noi rabdare, dar nici chiar asa! Multumim anticipat! PS: AFARA STAN!!!!

nicoleta bercaru...
21 ianuarie 2016
sc.39

Mihaela Stan??E o adevărată, ca și mine...pupincuriste la basanaul lui Mazăre :)

Decebal
21 ianuarie 2016
Ore

Noroc ca sunt multe ore de mate...

Ba e adevarat!
21 ianuarie 2016
un director pesedist cu insusiri paranormale

Madam stan, ca si alti directori tinuti in brate de ISJ, are ceva al ei pus deoparte! Are abilitati nemaiintalnite: face optionalele care-i convin sa apara, gradatiile de merit ...sa dispara, daca nu-i convin ei, si notele mari la EVALUAREA NATIONALA sa apara in cataloagele comisiilor, asa...ca prin minune! Minunat, nemaipomenit, vrem si noi sa avem capacitatile ei, ca maine-poimaine se maresc mult, mult salariile directorilor si o sa fie frumos! Bai, Miha, esti cea mai tare din parcare! Tine-o tot asa!!!!

Răspuns la: Hocus pocus cu optionalele!
Adăugat de : Sa vezi si sa nu crezi!, 20 ianuarie 2016
Pe Stan Mihaela, directoarea de la sc 28 o ajuta tot d-na Bucovala sa-si rezolve problema optionalelor din scoala? Nu se stie cum, nu se stie prin...
dar cu sanctiunile cum ramane?
21 ianuarie 2016
Abuz grosolan!

Tot directoarea asta, Stan, impreuna cu directoarea adjuncta Popa si cu consiliul lor de administratie au sanctionat nejustificat cadrele didactice ale scolii, dar acestea, dupa indelungi tergiversari si consum nervos, va imaginati ce inseamna Comisia de disciplina a ISJ, SI-AU OBTINUT DREPTATEA! Sanctiunile au fost anulate, dar d-nele directoare raman in functie!!! De ce? De ce nu le sanctioneaza pe ele ISJ-ul, de ce nu se face nimic? Au comis un nou abuz, e clar ca buna ziua. Dati banii inapoi, cum v-ati permis sa opriti banii oamenilor fara a avea decizia FINALA a anchetei, din partea comisiei de disciplina? Unde va creteti, mai directoarelor, pe tarlaua voastra?

parinte indignat
21 ianuarie 2016
si mai facem educatie!

ar trebui sanctionate si ele, si inspectoratul, asa ceva e strigator la cer!!! Cat ii mai rabdati? De ce sindicatul nu face nimic? Li se fura pur si simplu banii oamenilor, asa, cu nerusinare?

CADRU DIDACTIC SC. 28
21 ianuarie 2016
NU AU RUSINE!

Nu au rusine, nici bun simt, nici moralitate! Dupa toate magariile astea, directoarele sc 28 stau cu tupeu in fruntea scolii pe care au distrus-o si le rad in nas tuturor! E drept ca evita contactul direct cu tot colkectivul, consiliile profesorale sunt din ce in ce mai rare, si alea facute asa, pe picior, adica de ochii lumii. Si atunci tin jumatate de ora, si se discuta despre planul cadru, chipurile....Despre abuzurile lor NU!!!

Răspuns la: si mai facem educatie!
Adăugat de : parinte indignat, 21 ianuarie 2016
ar trebui sanctionate si ele, si inspectoratul, asa ceva e strigator la cer!!! Cat ii mai rabdati? De ce sindicatul nu face nimic? Li se fura pur...
65 comentarii. Pagina 1 din 7. Click pe pagina dorită : 1 2 ...7 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4638 secunde