"Egoistul" a fost răsplătit cu aplauze generoase la malul mării

994

Articole de la același autor

După sute de reprezentații susținute pe scena teatrelor din întreaga țară, "Egoistul" a revenit din nou la malul mării la sfârșitul săptămânii, oferindu-le constănțenilor o aventură teatrală plină de frumusețe, poezie și magie.
Cu "Egoistul", maestrul Radu Beligan, în calitate de regizor, reușește să potolească foamea tuturor celor care tânjesc după o realitate mai profundă decât formele obișnuite ale vieții de zi cu zi.
Pe scena Casei de Cultură din Constanța, Radu Beligan (în rolul dramaturgului Léon Saint-Pé), cu o alchimie teatrală misterioasă, a dominat complet sala. Damian Crâșmaru (Gaston), în rolul scriitorului mediocru, dar prieten al dramaturgului, Medeea Marinescu (Josephine), amanta lui Léon, și Lamia Beligan (Lucie), care joacă alături de tatăl său în același rol din viața reală, au ajuns să producă, la rândul lor, explozii puternice ale umanului, susținând magia spectacolului.

"Totul trece"
Așa cum remarca și Radu Beligan, "Egoistul", ultima piesă a lui Jean Anouilh, pune în scenă "o viziune lucidă, puțin cinică" despre egoism și generozitate, iubire, prietenie, viață, moarte, sănătate, boală, părinți și copii, dar și despre teatru. Piesa este savuroasă prin felul în care se construiește atmosfera comică pe scenă. Replicile, dozate într-o formulă bine stabilită, reușesc să educe, dar și să distreze, stârnind râsul și aplauzele spectatorilor.
"Mă simt foarte bine în dimineața asta. Am să-i îngrop pe toți. Am un singur regret, că nu i-am îngropat de tânăr", susține încă de la începutul piesei Léon Saint-Pé. Apoi, referindu-se la familia sa, Léon concluzionează scurt: "Dumnezeu m-a binecuvântat cu o familie. Și de binecuvântarea asta nu mai scap".
Același Léon Saint-Pé îi vorbește bunului său prieten Gaston despre nefericirea egoiștilor ("Egoiștii sunt ființele cele mai nefericite de pe Pământ"), dar și despre trecerea timpului ("Totul trece. Și tinerețea trece") sau fragilitatea sufletească ("Sufletul este cel mai fragil").
"Egoistul" rămâne o experiență care te poartă dincolo de banalitate și "te face să te simți bine" într-o reconstrucție vizuală a realității.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5325 secunde