Elevii redescoperă istoria, prin proiectul "Capidava Rediviva"

539
Elevii redescoperă istoria, prin proiectul

Articole recomandate

În perioada 29 iulie –1 august se desfășoară proiectul cultural-educațional "Capidava Rediviva", organizat de Muzeul Național de Istorie a României.
Pe parcursul celor patru zile, grupe de elevi din Cernavodă și Topalu vor avea ocazia să descopere într-un mod atractiv moștenirea culturală a antichității romane, pornind de la un important sit arheologic de la Dunărea de Jos, cetatea Capidava. Organizatorii urmăresc stimularea curiozității și a imaginației elevilor, mijlocind contactul acestora cu istoria. Astfel, este pro-pusă o nouă abordare în ceea ce privește pedagogia patrimoniului, respectiv implicarea elevilor și a comunităților locale din zonele în care se desfășoară unele dintre cele mai reprezentative cercetări arheologice din România, având ca repere și argumente deopotrivă vestigiile și istoria – vechi de secole – ale acestui important punct defensiv al Imperiului Roman la Dunăre.
Activitățile educaționale vor fi desfășurate atât în cadrul sitului arheologic Capidava, precum și la școala generală din comuna Topalu, modulele fiind proiectate astfel încât prin îmbinarea învățării și a jocurilor, copiii să poată înțelege mai bine semnificația și importanța patrimoniului arheologic local și național, să poată observa detaliile specifice legate de cercetarea arheologică de teren, precum și a celor privind protejarea și punerea în valoare a siturilor arheologice.
Pe 1 august va fi marcată "Ziua porților deschise" a șantierului arheologic Capidava, fiind dedicată tuturor celor care vor dori să viziteze situl și să afle istoria anticei cetăți. Ei vor fi îndrumați pe traseul istoric de către ghizi special pregătiți pentru această ocazie.
Obiectivul proiectului este de a crea premisele favorabile dezvoltării unei noi viziuni asupra valorificării patrimoniului prin desfășurarea unei serii de activități culturale dedicate în special copiilor.
Proiectul, coordonat de Muzeul Național de Istorie a României - Centrul Național de Cercetare în Domeniul Muzeologiei "Radu Florescu", și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, este organizat în parteneriat cu Seminarul de Arheologie din cadrul Facultății de Istorie a Universității București, Muzeul de Artă Constanța și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Colegiul Național Pedagogic "Constantin Brătescu" din Constanța și Asociația Antiquitas.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 23 Iulie 2009
Stire din Cultură-Educație : La egalitate de medii
Pagina a fost generata in 1.7315 secunde