Elevii și studenții reclamă subfinanțarea învățământului românesc

275
2
Elevii și studenții reclamă subfinanțarea învățământului românesc - proteststudenti-1375890489.jpg

Articole recomandate

Consiliul Județean al Elevilor Constanța împreună cu Consiliul Național al Elevilor susțin inițiativa ANOSR, de astăzi, la Timișoara, prin care studenții vor trage un semnal de alarmă în ceea ce privește subfinanțarea sistemului educațional, care are un impact negativ asupra învățământului preuniversitar.

"Este foarte important să acționăm împreună pentru viitorul țării. În România, educația a fost mereu subfinanțată. Este inacceptabil ca elevii să vină cu bani de acasă pentru că statul nu își îndeplinește obligațiile constituționale. Din acest motiv, considerăm că educația merită măcar un 6 (% din PIB). Cu un procent de 3% din PIB pentru educație, putem spune că aceasta a rămas corigentă în România", a declarat președintele Consiliului Județean al Elevilor Constanța, Alexandru Bajdechi.

În prezent, sistemul educațional preuni-versitar necesită o creștere a finanțării pentru a fi posibilă revizuirea programei școlare, dotarea tehnică a unităților de învățământ, integrarea și formarea tinerilor pentru piața muncii, dar și asigurarea unor condiții și servicii sociale favorabile, precum burse și alocații școlare și programe de consiliere și orientare în carieră. Printre prioritățile de finanțare și evaluare ale sistemului se află și școlile tehnologice, care nu pregătesc elevii pentru piața muncii și nu sunt promovate ca o alegere viabilă în defavoarea învățământului teoretic. Totodată, sistemul este foarte afectat de lipsa pregătirii resursei umane. Datorită renumerației profesorilor, meseria aceasta nu reprezintă cu adevărat o oportunitate în cariera unei persoane, ci din contră, o alternativă a lipsei altor oportunități în piața muncii.

Pentru a trage un semnal de alarmă față de consecințele dezastruoase pe care le are alocarea unui buget prea mic pentru educație, studenții vor afișa mesaje și se vor plimba, alături de o vacă, pe străzile orașului. Ei amintesc, de asemenea, de asumările făcute la nivel internațional de România, de prevederea Legii Educației Naționale prin care se stipulează acordarea unui procent de 6% din PIB pentru educație și de promisiunea făcută de partidele politice în acest sens, prin Pactul Național pentru Educație.

Comentează știrea

Un cititor
7 august 2013
?????

Renumeratie??? Curat Caragiale!

Alexandru Bajdechi
8 august 2013
greseala

N-am observat cand am preluat comunicatul de la national. Se mai intampla.

Răspuns la: ?????
Adăugat de : Un cititor, 7 august 2013
Renumeratie??? Curat Caragiale!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 07 August 2013
Stire din Cultură-Educație : Studenții ies în stradă
Pagina a fost generata in 1.018 secunde