Programa școlară pentru clasele V-VIII

Elevii vor sta mai mult la școală, dar cu ore mai puține de limba română și sport. Ce materii noi vor fi introduse

8814
9
Elevii vor sta mai mult la școală, dar cu ore mai puține de limba română și sport. Ce materii noi vor fi introduse - fondhalalaerisire-1486139886.jpg

Articole de la același autor

În timp ce toată lumea din sistemul educațional solicită aerisirea "orarului", ca urmare a dezinteresului din ce în ce mai evident al elevilor pentru învățare, Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică, până pe 13 februarie, proiectul de programă școlară pentru clasele V-VIII, prin care elevii de-a V-a vor sta mai multe ore în bănci.


Conform propunerilor lansate, elevii de gimnaziu vor avea mai puține ore de Limba și literatura română, la clasa a V-a, în schimb au apărut trei opționale: Tehnologia informației, Educația socială și un opțional transcurricular, propus de școală.


Limba latină va dispărea din orarul clasei a VIII-a și se va preda la clasa a VII-a. O altă modificare vizează numărul de ore de Educație fizică pe săptămână, acestea urmând să se reducă la o singură oră, că doar tot vorbim de faptul că suntem în fruntea obezilor infantili la nivel mondial.


S-ar părea că limbile străine vor căpăta teren, întrucât se prevede ca la finalul ciclului gimnazial, elevii să obțină competențe A2, adică să se descurce la nivel conversațional.


Planul cadru se va aplica eșalonat, astfel încât din anul școlar 2017-2018 se va aplica doar la clasa a V-a, urmând ca anii viitori să se aplice și la clasele gimnaziale mai mari. Potrivit actului normativ, începând cu anul școlar 2017-2018 elevii claselor a V-a vor sta la școală între 26 și 28 de ore, începând cu anul școlar 2018-2019, elevii claselor a VI-a vor sta la școală între 28 și 30, începând cu anul școlar 2019-2020, elevii claselor a VII-a vor sta între 31 și 33 de ore, iar din anul 2020-2021, elevii claselor a VIII-a vor sta până la 34 de ore. 


Marea noutate ar fi că, pentru fiecare disciplină, programa școlară și manualele vor reflecta 75% din procesul de predare și evaluare, astfel încât 25% din activitatea la clasă va fi la dispoziția profesorilor pentru recuperări și fixarea cunoștințelor.


Elevii trăiesc ce au hotărât majorii pentru viitorul lor
"Nu spun că nu au nevoie de Tehnologia informației, dar nu încărcând programa", este de părere prof. Iris Sarchizian, directorul Școlii nr. 38. "Aș mai avea multe de adăugat, dar vreau să punctez un lucru foarte important legat de schimbarea în educație: orice schimbare propusă trebuie înțeleasă de fiecare în parte: părinte, cadru didactic, copil. Dacă nu există argumente solide și viabile, toți devin reticenți la schimbare, mai ales profesorii și părinții. Elevii vor trăi doar ce au hotărât majorii pentru viitorul lor. Aici e marea dilemă: dacă schimbarea face bine sau rău, dacă e oportună sau trebuie amânată. Oricum schimbările în forță, pe nepregătite sunt anevoioase, necesită mult tact din partea unui manager ca să implementeze schimbarea. Argumentul «așa au decis cei de la minister» acoperă doar pe moment pe cel responsabil cu implementarea... Schimbări sunt necesare mai ales în programele școlare. 


Adaptarea la mileniul III ne obliga să ne schimbăm noi mentalitățile și să acceptăm că generațiile sunt altele. Și trebuie să ne adaptăm atât prin flexibilitate, cât mai ales tact și echilibru. Schimbările la nivel micro (școala) pot genera schimbări macro, altfel stagnăm sau, mai grav, involuăm sau ne autodizolvăm ca profesie", a conchis prof. Sarchizian.


De o cu totul altă părere este prof. Mihaela Maria Cristina Niculae, director la Școala nr. 5: "Noua programă pune un accent mult mai mare pe caracterul practic-aplicativ din punctul meu de vedere și se accentuează competența a învăța să înveți, adică ideea de a le forma deprinderea intelectuală. Așteptăm să vedem în ce măsură și manualele școlare care vor fi propuse și ulterior avizate vor reuși să răspundă". 


Din partea elevilor, i-am solicitat un punct de vedere lui Alexandru Manda, lider AEC: "Problema de formă se referă la întârzierea programelor. Pe 11 septembrie va începe anul școlar 2017-2018, primul în care aceste programe ar intra în vigoare. Perioada rămasă este insuficientă pentru aprobarea programelor, redactarea ma-nualelor școlare și, cel mai important, procedura de achiziție publică a acestora. 


Din păcate, manualele pentru clasa a V-a vor avea întârzieri foarte mari în toamna viitoare, iar Ministerul Educației este obligat să ia toate măsurile pentru a se asigura că elevii care vor intra în ciclul gimnazial vor avea un suport de studiu asigurat la timp de stat. Încă nu am reușit să studiez cu atenție conținutul programelor, dar apreciez existența la materia «Educație socială» a unor conținuturi precum drepturile copilului și rolul societății civile în clasa a V-a sau informații de bază despre organizarea și funcționarea statului român la clasa a VII-a, elemente necesare pentru formarea unor cetățeni responsabili și proactivi".


Comentează știrea

Radita
4 februarie 2017
Informatii Bepic

Buna ! Vin catre tine, cu informatii despre B-Epic si ELEV8, considerata fara vreo exagerare : AFACEREA cu PRODUSUL ANULUI 2017! Iti adresez invitatia de a te alatura echipei B-EPIC Romania, apasand pe link-ul de inscriere gratuita: ... ! Construim impreuna un parteneriat profitabil, de durata si, ne bucuram de rezultatele excelente privind mentinerea sanatatii, a noastre si a tuturor celor ce-si vor achizitiona ELEV8- ALIMENTUL 100% NATURAL ! PS: Dupa inregistrare, contacteaza-ma repede pe Skype...sau scrie-mi un mesaj pe email: ... , sa stabilim impreuna pasii de urmat , in calatoria noastra spre EXCELENTA! Vizualizeaza pe link-ul urmator, prezentarea produsului si a afacerii ce ne conduce spre SUCCES : https://www.youtube.com/watch?v=auWhJYxecRg Linkul pentru inregistrare este http://bepicbuilder.com/cocolina

David
4 februarie 2017
Solutie buna !

Iris Sarchizian - pui notoriu de rozator , cum sa nu fie nevoie de Tehnologia informatiei ? In ,,era informatiei'' alegatiile tale tin de paranoia ! Ce plm cauti in invatamant secatura ? Partidul si-a infiltrat toate toantele si toate toapele , in toate institutiile statului si de aia merge treaba atat de prost !

profesor
4 februarie 2017
dezinformare

nu stiu de unde s-a documentat d-na Simona Anghel dar la disciplina educatie fizica sunt prevazute 2ore/saptamana inclusiv la clasa a-VIII-a , care acum fac o ora pe saptamana .Sa se uite mai bine pe planurile cadru care contin disciplinele si numarul de ore alocat pentru fiecare disciplina.Nu mai scrieti prostii fara sa va documentati foarte bine inainte .

educator
4 februarie 2017
scolarizare

propun ca elevii sa stea cat mai putin la scoala si multe ore in baruri cu paharul de alcool si droguri, apoi sa mearga la manifestatie stradala inca de la 4 ani impreuna cu parintii needucati !!

Ergun
4 februarie 2017
baruri

Educator,ai dreptate.Oricum ies 80% tampiti...

Răspuns la: scolarizare
Adăugat de : educator, 4 februarie 2017
propun ca elevii sa stea cat mai putin la scoala si multe ore in baruri cu paharul de alcool si droguri, apoi sa mearga la manifestatie stradala inca...
Dan
4 februarie 2017
Excelent !

Bravo, ce ne trebuie limba romana si sportul ? Propun statul pe "feisbuc" si mersul la miting (bineinteles, impreuna cu "parintii" revolutionari), ca doar asa putem face tara praf si sa o dam pe mana alora din UE, care de-abia asteapta ceva sclavi inculti in plus! Dati-i bataie, nu va lasati, inca nu am distrus de tot Romania, inca se mai gaseste ceva.

Cozma
5 februarie 2017
Exemplu,Corea de Nord

Indobitocirea de pe bancile scolii transforma o natiune in sclavi . Cativa lideri vor scoli doar in numar limitat de copii,alesi sa fie urmasii sistemului. Restul,la habauceala....Apoi,prostul e mereu vessel,poate fi usor inveselit cu nimicuri ce par cool. O degeratie-doua si gata,creezi in popor care chiar e convins ca e bine sa fii idiot,ca de fapt restul sunt idioti.

Edirlam
5 februarie 2017
Orar scolar

Dorim ore de sexologie-teorie si practica/ore de fumat+alcolism.

Liviu Burebista
5 februarie 2017
noua ordine mondiala

Cum se distruge o natiune ? Pai mai inainte de toate i-i distrugi sistemul educational, dupa care inventezi o alta istorie . Dupa care le spui ca ei sant cetateni universali, ca stramosi lor sant george soros, grupul bilderberg si ca globalizarea le va aduce raiul pe pamant. Si intre timp le condimentezi viata cu proteste impotriva propriului guvern, asmutiti de asa zisul presedinte care vrea cu orice pret sa aiba "guvernul lui " si " romanii lui"

Articole pe aceeași temă

Vineri, 10 Octombrie 2014
Stire din Cetățenești : Colțul constănțeanului supărat
Sâmbătă, 08 Martie 2014
Stire din Cetățenești : Colțul constănțeanului supărat
Pagina a fost generata in 0.5191 secunde